Тільки для справжніх пані!

Звичайна перловка: користь і шкода «перлової» крупи

Звичайна перловка: користь і шкода «перлової» крупи

Перловка – крупа, виробляє із зерен ячменю. Назва походить від французького слова «perle», що в перекладі означає «перловий». І правда, зерна перловки нагадують крихітні перлинки.

У наші дні багато хто ставиться до цього дешевого продукту з презирством і вважають його виключно їжею солдатів і туристів. А ось наші предки були про цій крупі іншої думки. Отже, сьогодні обговорюємо, ніж корисна перловка, як правильно її приготувати, щоб зберегти всі корисні властивості.

Корисні властивості

Перлова крупа має масу корисних властивостей. Зерна перловки містять в собі велику кількість вітамінів і мікроелементів. Крім того, до складу входять білки, жири і вуглеводи.

Чим корисна перлова каша, приготована на воді? Вона містить необхідну кількість білка, крохмаль, вітаміни групи В, вітаміни А, Е, D. Особливо багато в цьому блюді фосфору, магнію, калію і заліза.

У 100 грамах продукту міститься 350 калорій, однак фахівці рекомендують перловку для дієтичного харчування, Крупу додають в каші і супи, вона має обволікаючі властивості, тому такі страви потрібно вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (ШКТ).

Встановлено, що страви з ячменю здатні регулювати обмінні процеси. Тому перловка показана людям, що страждають від ожиріння, підвищеного артеріального тиску, ішемічної хвороби серця та цукрового діабету.

Як бачите, перловка дуже важлива для організму, перелічимо ще раз її корисні властивості:

Як перловка впливає на жіночий організм? Жінкам, особливо що знаходяться у період менопаузи, просто необхідно вести в раціон цю кашу, адже до складу цієї крупи входить фосфор, який безцінний для здоров’я. Саме він згладжує неприємні симптоми цього періоду: дратівливість, підвищену пітливість і припливи.

Користь під час вагітності

Під час вагітності перлова крупа просто необхідна. Але потрібно знати, в чому полягають її користь і шкоду. Жінкам в положенні фахівці рекомендують вживати якомога більше фруктів і овочів, але в осінньо-зимовий період їх мало, більшу частину з них складають привезені і оброблені заморські продукти, зірвані раніше терміну, тому особливої користі від них немає.

Для жінок в цей важливий період прекрасно підійде перловка. Адже вона містить багато калію, кальцію і фосфору, які так необхідні для здоров’я і розвитку малюка.

Крім того, лікарі рекомендують вводити крупу в раціон тим жінкам, у яких спостерігається знижений гемоглобін.

Але зловживати цією кашею не варто, якщо під час вагітності спостерігається схильність до закрепів.

Користь для дітей

Особливо корисна ця каша в зимовий період. Властивості перловки сприяють зміцненню дитячого імунітету та захищають від частих застуд. Селен входить до складу усуває біль, а також запобігає виникнення ангіни. Вітамін А, міститься в крупах, допомагає поліпшити пам’ять і зір.

Але варто пам’ятати про те, що дітям до 3 років не рекомендується давати цю кашу. Перед включенням в раціон харчування дитини краще проконсультуватися з педіатром.

Перловка для краси

У старі часи російські красуні робили всілякі маски на основі цієї крупи. Наприклад, такі:

Кому не можна їсти перловку?

Є у цієї каші і протипоказання. Як і всі злакові, перловка може дати різноманітні ефекти, такі, як користь і шкоду. Негативних сторін мало, але все ж треба про них згадати.

По-перше, не потрібно їсти багато перловки тим, у кого підвищена кислотність шлунка. По-друге, перлова каша має скріплюючим ефектом, тому переїдання може призвести до запорів.

Як правильно вибрати крупу?

В магазинах перлова крупа продається вже готової розфасованої упаковці. Вибирайте крупу в прозорій упаковці, так ви зможете добре розгледіти купований продукт. На що слід звернути особливу увагу?

Ми з’ясували, що перловка сприятливо впливає на організм людини. Страви з цієї каші зміцнюють імунітет, покращують пам’ять і зір, а також зміцнюють нервову систему. Фахівці рекомендують включати в раціон перловку вагітним жінкам, особливо у яких знижений гемоглобін.

Хоч каша і не завдає ніякої шкоди організму, не варто занадто сильно захоплюватися стравами з перловки, особливо тим, у кого підвищена кислотність шлунка і є схильність до запорів.

Перловка не втрачає своїх корисних властивостей навіть при термічній обробці, а такою якістю можуть похвалитися лише деякі продукти. Їжте корисну перлову кашу і будьте здорові!


Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи: