Тільки для справжніх пані!

Якої шкоди можуть завдати організму людини звичайні дріжджі

Якої шкоди можуть завдати організму людини звичайні дріжджі

Хто не любить поласувати теплим хрустким хлібом? А ці свіжі ванільні булочки? Все це чимось нагадує наші далекі безтурботні роки. А чи буде таким же радісним дитинство наших дітей, онуків і правнуків?

Останнім часом ведеться багато розмов про дріжджі, користь і шкоду яких ставиться під сумнів. Суспільство розділилося на дві великі групи. Перша вважає, що вони корисні для організму людини, інші дотримуються зворотної точки зору.

Перш ніж стати на бік того чи іншого думки, потрібно ретельно розібратися в питанні. А, може, навіть провести на собі експеримент.

Що називається дріжджами?

Під поняттям «дріжджі» об’єдналися 15 сотень різновидів одноклітинних грибів. Вони вільно існують у природі переважно на поверхні ягід і плодів.

Дріжджі дуже пристосовані до навколишніх умов. Вони можуть жити як при наявності, так і при відсутності кисню.

Характерною ознакою одноклітинних грибів є висока швидкість росту і розмноження. Це і зумовило широке застосування їх в харчовій промисловості.

На сьогоднішній день відомі 4 види дріжджів. Це винні, пивні, молочні та хлібопекарські. Останні поділяються, в свою чергу, ще на 3 типу: сухі, пресовані, дріжджові закваски.

Широке застосування в кулінарії знайшли сухі дріжджі. Вони більш зручні і термін їх зберігання істотно більше. Один пакетик продукту вагою 11 грамів рівноцінний 50 грам пресованих.

Але всі ці різновиди дріжджів, будь то сухі або будь-які інші, не є справжніми. Вони були виведені вченими з метою оптимізації хлібобулочного процесу.

Натуральними дріжджами користувалися наші предки. Процес випікання хліба в ті часи був цілою церемонією. Готували його з високоякісної цільнозерновий борошна на заздалегідь приготовленої заквасці: житнього, пшеничного, солодової, хмельовий. Тому і хліб тоді мав зовсім інші смакові якості, а справжні дріжджі, без сумніву, були корисні для організму людини.

Що ж стосується якості нинішніх борошняних виробів, то воно залишає бажати кращого. Білосніжно чиста мука з різними добавками і штучні дріжджі роблять свою справу.

Потребує людина в дріжджах?

Згідно з офіційними даними традиційної медицини, користь дріжджів для нашого організму велика. Їх прийнято вважати універсальною біологічно активною добавкою до їжі. В них містяться близько 66 % білків, різні кислоти, вітаміни, мікроелементи, які, безсумнівно, корисні для людини.

Дріжджі рекомендується застосовувати при наступних проблемах:

Незважаючи на те, що дріжджовий продукт сприятливо позначається на роботі шлунково-кишкового тракту, медики все-таки не радять його застосовувати за певних обставин. Наприклад, сухі не варто вживати при дисбактеріозі та інших гострих захворюваннях.

Говорячи про цінності дріжджів, слід ще додати, що вони можуть бути корисні для вегетаріанців. Дріжджовий продукт чудово заповнює недолік білка і вітаміну В в організмі людини.

Негативні наслідки від вживання дріжджів

Багато хто (в тому числі і лікарі) вважають, що шкоди дріжджів набагато більше, ніж користь. Особливо це стосується хлібопекарських.

Штучно виведених продуктів присвоюється таке поняття як «термофильность». Це означає, що вони стійкі до високих температур і при випічці не гинуть.

Дріжджі називають в народі кілерами. Проникаючи цілими і неушкодженими всередину, вони отруюють отруйними речовинами здорові і незахищені клітини, що призводить згодом до їх загибелі.

В такому випадку можна сказати, що подібні продукти корисні для нашого організму. А швидше навпаки, шкоду хлібопекарських дріжджів може призвести до незворотних наслідків.

Небезпека цих продуктів полягає в наступному:

Включати в свій повсякденний раціон хліб або інші містять дріжджі продукти, вирішувати кожному самостійно. Приділите собі час і поспостерігайте, як на них реагує ваш організм. Якщо бачите збої, то спробуйте на час відмовитися від дріжджового хліба.