Тільки для справжніх пані!

Які є корисні властивості у кульбаби?

Які є корисні властивості у кульбаби?

Корисні властивості кульбаби давно відомі народним цілителям різних країн. Вони використовують всі частини цієї рослини. Кульбаба цінний тим, що містить безліч природних вітамінів, які легко сприймаються людським організмом. Листя і коріння цієї трави рекомендується використовувати ранньої навесні, коли організм особливо сильно потребує мікроелементах і ефірних з’єднаннях, благотворно впливають на роботу органів внутрішньої секреції. Кульбаба використовується не тільки як загальнозміцнюючий засіб при великих фізичних і розумових навантаженнях, гіповітамінозах, але і рекомендується в якості лікарського засобу при хворобах суглобів, печінки і жовчовивідних проток.

Чим корисне рослина

Чим корисний кульбаба, лікарям відомо давно. Лікувальні властивості рослини добре вивчені і описані в науковій літературі. Унікальне поєднання активних речовин в молочному соку має сильно виражену жовчогінну та спазмолітичну дію. Препарати кульбаби володіють наступними властивостями:

Корінь та наземна частина цієї рослини містять велику кількість корисних речовин. У них виявлені:

  • Тараксацин, що впливає на якісний склад синовіальної рідини, що знаходиться всередині суглобової сумки і призначеної для живлення хрящової тканини. Цей алкалоїд сприятливо сприймається клітинами печінки і сприяє їх очищення від токсинів.
  • Велику кількість вітамінів і мікроелементів, які перебувають у складі в оптимальних співвідношеннях.
  • Інулін, що дозволяє використовувати рослину при боротьбі з цукровим діабетом.
  • Життєво важливі лінолева і олеїнова кислоти, беруть участь у всіх процесах ендокринної системи.
  • Мелиссовая кислота, що має легке снодійне і заспокійливе дію.
  • Слизу, гіркоти і смоли, що стимулюють відтік жовчі і дають спазмолітичний ефект.
  • Натуральні барвники, що відносяться до каротиноїдам, що виконують функції антиоксидантів.
  • Тараксол, що забезпечує відхаркувальну властивість.
  • Арнидол, допомагає вгамувати біль при ударах і запобігти підшкірні крововиливи.
  • Лікувальні властивості кульбаби збільшують гіркоти, які містить корінь, трава і сік рослини. Вони згубно впливають на паразитів, що оселилися в організмі. У властивості рослини входять нормалізація водного балансу і зниження маси тіла.

    Щоб зберегти лікувальні властивості кульбаби, потрібно дотримуватися правил збору і сушки цієї рослини. Коріння будуть корисні тільки в тому випадку, якщо їх викопати ранньою весною або пізно восени, коли в їх складі накопичено оптимальна кількість поживних речовин. Квітки збирають вдень, коли вони розкриті, в суху погоду, щоб на кошиках не було вологи. Листя кульбаби, корисні властивості якого найбільш високі в період цвітіння, зрізують по мірі відростання, прибираючи жовті і зіпсовані гниллю стебла.

    Траву сушать у добре провітрюваних приміщеннях, а потім зберігають у сухих скляних банках. Коріння промивають, очищають від землі і сушать при температурі 40 градусів у духовці або печі. Їх можна перемолоти на м’ясорубці, отриману масу розкласти тонким шаром на деку і швидко висушити в духовій шафі. При такій технології треба стежити, щоб свіже сировину не утворило грудки і рівномірно сушилася. Для цього його постійно перемішують по мірі підсихання верхнього шару. Цілі коріння вважаються готовими до зберігання, якщо вони легко ламаються, а мелене – якщо не формуються в грудку. Готову продукцію зберігають у скляних банках не більше 5 років.

    Які готують препарати з рослини

    Корінь кульбаби можна вживати в сирому вигляді при болях і важкості в животі, що з’явилися з-за порушень процесів травлення. Це можна робити тільки ранньою весною або пізно восени, коли корінь наростив щільну масу і накопичив багато поживних речовин.

    Корінь викопують із землі, промивають у декількох водах, витирають насухо, ножем зішкрібають верхній шар. Потім його або їдять як коренеплоди, або натирають на тертці і з’їдають отриману масу. Щоб біологічно активні речовини, які містить корінь, почали працювати, потрібно запити розжовану масу холодною водою. Поліпшення стану відбувається швидко завдяки біологічно активним речовинам, що сприяє зниженню патологічних процесів, які спостерігаються при колітах. Влітку, щоб досягти терапевтичного ефекту, можна заварювати чай з сухих листя рослини.

    В домашніх умовах з рослини готують кілька лікарських форм, які можна використовувати як біологічно активну добавку до їжі або як самостійне блюдо. Траву додають в будь-який чай, призначений для терапії різних захворювань.

    Варення з кульбаб – поширений продукт домашнього приготування, використовуваний в помірних дозах як засіб, що стимулює органи внутрішньої секреції. Його можна додавати в чай, щоб наситити організм мікроелементами і смутками, які стабілізують всі процеси, що відбуваються в організмі.

    Чай, приготований з сухої сировини (корінь та листя), покращує травлення. Його рекомендують матерям, які годують малюків грудним молоком, і при зниженні імунітету.

    Відвар коріння (чай) містить велику кількість алкалоїдів, ефірних сполук, слизу і гіркот, має сильну жовчогінну і спазмолітичну дію.

    Кави з коріння містить велику кількість інуліну. Підсмажені і перемелені коріння кульбаби мають гіркий смак і після вживання надають жовчогінний ефект, поліпшує роботу печінки.

    Чай з коренів рекомендується для людей, які страждають відсутністю апетиту. Його вживання збуджує апетит і запускає механізми очищення організму від алкогольної або лікарської інтоксикації.

    Порошок з висушених коренів кульбаби можна їсти в сухому вигляді невеликими порціями, запиваючи його холодною водою, а можна заварювати як чай. Це допоможе швидко відновитися після важкого захворювання та покращити стан при подагрі і ревматизмі.

    Якої шкоди може завдати трава організму

    Корисні властивості кульбаби при зловживанні можуть погіршити стан здоров’я. Навіть чай з кульбаби не можна вживати тривалий час. При вживанні будь-якої лікувальної форми слід враховувати той факт, що рослина є сильним жовчогінним засобом, яке не можна приймати тривалий час.

    Відвари, настої і чай з кульбаби виснажують клітини печінки, виганяючи з неї токсини. Приймати препарати з цієї рослини слід в обмежених кількостях, щоб не допустити передозування. У великих дозах препарати кульбаби викликають блювоту, понос та порушення серцевої діяльності. При жовчнокам’яній хворобі препарати з цієї рослини можуть привести до загострення захворювання і стати причиною гострого панкреатиту. Гіперчутливість та алергічні реакції є повним протипоказанням до застосування цієї рослини.