Тільки для справжніх пані!

Які вітаміни в редисці можуть виявитися для нас корисні?

Які вітаміни в редисці можуть виявитися для нас корисні?

Редиска – унікальний овоч. Вона першою з’являється на наших столах і грядках, а пересаджувати її можна кілька разів протягом літа. Дивна форма плоду чимось нагадує невелику ріпку. Її гіркуватий смак і жорсткий плід – на любителя, але в цілому плоди добре поєднуються з іншими овочами в салаті. Як раз саме для салатів редис годиться як не можна краще!

Варто відзначити, що посадка редиски на своєму городі важлива для будь-якого городника, який цікавиться своїм здоров’ям. Чому? Та тому що цей овоч встигає як раз в той час, коли людині необхідно побільше вітамінів і мінералів, наситити організм після довгого зимового періоду.

Ще один цікавий факт полягає в тому, що цей овоч привіз в Росію з Європи Петро Перший. Але тоді люди не розглядали редис як їжу, і перший час використовували його як бур’ян для розмежування територій своїх городів. І лише через кілька десятків років редис розсмакували і визнали, овоч активно використовується на кухні досі.

У нашій статті ми розповімо, які вітаміни містяться в редисці, і чи є якісь протипоказання до її вживання.

Про склад коренеплоду

Почнемо з наявного набору вітамінів. У редисці є наступні вітаміни:

Також на 100 г продукту доводиться наступне кількість мінералів:

А також редис містить трохи натрію, заліза, марганцю, міді, бору.

Кому може бути корисна

  • Всім, хто відчуває нестачу поживних речовин після затяжної зими. Цей овоч ви зможете придбати на ринку навесні одним з перших, причому за дуже привабливою ціною.
  • Тим, хто замислив зайнятися прочищенням кишечника і всього організму в цілому. Редис позбавить організм від шлаків і токсинів, поліпшить обмін речовин.
  • Рекомендується до вживання обличчям, які страждають на цукровий діабет або серцевою недостатністю. Редис буде абсолютно безпечний для них.
  • Тим, хто худне. Редис сприяє процесу розщеплення жирів. Крім того, він має дуже низьку калорійність. Буде дуже зручно використовувати його як перекушування між основними прийомами їжі або як інгредієнт для салату.
  • Короткий огляд харчової цінності

    За показниками БЖУ і калорійності редис можна сміливо назвати дієтичним продуктом. Посудіть самі: на 100 г цього весняного овоча припадає близько 93 г води, близько 3,4 г вуглеводів і 1,2 г білка. А калорійність становить при цьому не більше 20 ккал. Скромно, не чи правда? Так що поправитися від неї вам точно не загрожує! І, крім того, редиску, а точніше – її сік, дуже ефективно використовують проти застуди в народній медицині поряд з іншими ефективними засобами.

    Грамотно вибираємо її на ринкових прилавках

    Отже, на що ж слід звернути увагу в першу чергу? Дуже важливо ретельно оглянути сам продукт – його зовнішній вигляд скаже вам багато про що. Не ставтеся халатно до цього важливого моменту.

    Для відомості: редиску можна зберігати в холодильнику протягом кількох тижнів, коренеплоди без гички при цьому зберігаються довше, ніж з бадиллям. Вона прекрасно збереже свої властивості і свіжість і буде радувати вас і членів вашої сім’ї в обід.

    Кому протипоказано?

    Як не дивно, але шкоди організму надмірне вживання цього овоча теж може завдати. Це пов’язано з тим, що в ньому міститься багато ефірних олій, вживання яких небажано, якщо людина страждає захворюваннями шлунка, жовчного міхура, печінки, кишечника і серцево-судинної системи. Тому попередньо проконсультуйтеся з лікарем, можливо, вам доведеться обмежити себе або зовсім відмовитися від цього горьковатом плоді.

    На закінчення хотілося б підкреслити ще раз гідності овоча. Він легко засвоюється, є низькокалорійним, що підходить тим, хто худне, підходить в якості засобу профілактики і лікування багатьох недуг.

    При цьому з обережністю ставитеся до вживання редиски, якщо ви страждаєте рядом захворювань. Пам’ятайте, що ефірні масла можуть спровокувати здуття кишечника і подразнення слизової. Краще зайвий раз проконсультуйтеся з вашим лікуючим лікарем.

    В іншому дотримуйтеся правильного способу життя і харчування. Слідкуйте за своїм здоров’ям, і ваше тіло буде радувати вас довгі роки!