Тільки для справжніх пані!

Які вітаміни містяться в помідорах

Які вітаміни містяться в помідорах

Помідори – одні з найпопулярніших овочів, які використовуються в кулінарії. Таке поширення вони одержали завдяки прекрасним смаковим якостям і своєму багатому хімічному складу. Вітаміни в помідорах, а також мікро і макроелементи представляють для здоров’я людини велику цінність.

Склад

У 100 г цих овочів міститься в середньому всього 20 ккал, завдяки чому помідори завоювали собі славу низькокалорійної їжі. У свіжих томатах є 95% води, 5% вуглеводів. Кислинку помідорів забезпечує лимонна і яблучна кислоти. У невеликій кількості в них також міститься молочна, щавлева, винна і янтарна кислоти.

В овочах також є 3 г харчових волокон (клітковини), які не перетравлюються ШКТ, але сприяють правильній діяльності травлення. Є в «представника» пасленового класу вітаміни A, D, E, C. А який продукт не містить хоч у малій кількості вітамін? – Проте в томаті стільки вітаміну В, що один помідор здатний заповнити денну потребу людини в цьому речовині. Є тут тіамін В1, В2 рибофлавін, пантотенова кислота В5, В6, В9 (фолієва кислота) і В12.

Вітаміни та їх роль

Всім відомо, що свіжі овочі містять величезну кількість вітамінів та поживних речовин. Але які ж вітаміни містяться в помідорах і для чого вони можуть бути корисні нашому організму?

Функція елементів групи В (а останні, як ми знаємо, містяться в великому достатку в помідорах) відповідає за обмін вуглеводів і беруть досить активну участь в утворенні нових клітин. Також вони потрібні для нормальної діяльності нервової системи, шлунку, печінки.

В1 допомагає детоксикації печінки, бере участь в утворенні жирових тканин. У 100 г томатів міститься близько 2 мг. В ось В2 вирішує завдання ліпідного обміну, бере участь у реакціях формування тканин. Особливо необхідний цей елемент для очей і шкіри.

Наступний представник цієї групи – В3. Він допомагає знизити рівень шкідливого холестерину в крові, мінімізувати ризик розвитку цукрового діабету. В6, якого багато в помідорах, сприяють поліпшенню абсорбції жирних поліненасичених кислот. Останні приймають активну участь у створенні нервових тканин і червоних кров’яних тел. B9 забезпечує процес росту, поліпшує якість крові, а також допомагає краще поділу клітин.

Однак це не повний перелік вітамінів, які є в томатах. Міститься там ще й елемент К (філохінон), причому його кількість перевищує добову потребу організму в цьому представника. Вітамін філохінон (К) забезпечує досить швидке згортання крові, допомагає формувати необхідний кістковий протеїн.

Вітаміни С, А, Е, удосталь містяться в томатах, відносяться до найпотужнішим антиоксидантам. Вітамін А активізує ріст кісток, сприяє кращому засвоєнню протеїну, впливає на уповільнення старіння. Слід пам’ятати, що людський організм не здатний самостійно засвоїти або вивести надлишки ретинолу (вітаміну А). Його надлишок осідає в якості запасу в печінці і потім, по закінченню певного терміну, трансформується в отруту. Ось чому необхідно вести жорсткий контроль прийому цього елемента.

Без вітаміну Е не зможуть обійтися стінки міжклітинних мембран. Він знищує відходи розпаду речовин, мінімізує ризик розвитку катаракти, активно відновлює шкірні клітини. Аскорбінова кислота (вітамін С) потрібна для росту тканин, зміцнення ясен, підвищення імунітету. Також вона сприяє зниженню ризику розвитку злоякісних пухлин.

Отже, в 100 г помідори присутні:

Інші корисні елементи

Крім великого переліку вітамінів, що містяться в томатах, є там різні мікро — і макроелементи. Залізо оновлює кров, знижує ризик появи анемії. Фосфор сприяє процесам обміну. Магній – відмінний антидепресант. Цинк допомагає покращувати стан шкіри та волосяного покриву. Кальцій – будівельний цегла для кісткової тканини. Калій – елемент, що підтримує діяльність судин і м’язів серця.

Кожен з цих корисних елементів є в цьому «томатному лікаря». Проте їх кількість визначається також сортом рослини. На характеристики лікувальних якостей томатів впливає також їх колір. Наприклад, в жовтих томатах міститься більше вітаміну К, який не тільки зміцнює стінки судин, але ще чудово бореться з онкологією сечового міхура і простати.

Вживати такі томати вдвічі корисніше, ніж їх червоні аналоги, тому він вважається навіть дієтичним продуктом. Міститься в ньому необхідну кількість як вуглеводів (енергія), так і білків (будівельні матеріали клітин), навіть корисні жири (виконують транспортування речовин і відповідають за функціонування клітин).

А ось в сортах чорних помідор представлена максимальна група вітамінів і антиоксидантів. Крім того, від сорту і розміру залежить калорійність продукту. Так, у сорті «Бичаче серце» знаходиться дуже багато калорій – 70 ккал. Низькокалорійними вважаються помідори «Черрі» – 15 ккал. Середній показник калорійності характерний для томатів на гілочці – 22 ккал.

Немаловажне значення має і те, в якому вигляді приймається овоч. Цілющі властивості деяких речовин, наприклад, лікопіну, одного з найбільш потужних антиоксидантів, збережеться і навіть посилиться, якщо томати приймати вигляді пасти. На лікопін не впливає дія високих температур, а в пасті цієї корисної речовини більше, ніж у помідорах. Також лікопін можна у великій кількості знайти в червоних стиглих плодах. Однак у більшості випадків максимальну користь від вітамінів можна отримати при вживанні свіжого продукту, щойно з грядки. Всі ці нюанси слід враховувати при розробці меню на тиждень. Їжте помідори і будьте щасливі!



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Які вітаміни молодості і краси містяться у винограді?

Зміст статті: Калорійність сортів винограду Які вітаміни здоров’я та краси містить виноград З якими продуктами не варто поєднувати Виноград вважається однією з найблагородніших ягід. Його ім’я згадувалося в прадавніх міфах…

Які вітаміни можна знайти в груші?

Зміст статті: Груша як натуральний вітамінний комплекс Вплив вітамінів в груші на організм Це важливо знати Ні для кого не секрет, що фрукти містять у собі важливі мікроелементи, що благотворно…

Які вітаміни є в яблуці і чим вони корисні для людини?

Зміст статті: Вплив на організм Вибираємо більш корисні яблука Вітаміни та інші поживні речовини Багато людей, вживаючи яблука, не замислюються про їх цілющі властивості, але все ж необхідно знати, як…