Тільки для справжніх пані!

Які продукти багаті калієм?

Які продукти багаті калієм?

Ви теж ходите в аптеку за калієм? Це виправдано, якщо у вас неймовірно гострий дефіцит мікроелементу, а таблетки вам прописав лікар. В іншому випадку немає сенсу отруювати свій організм хімічними препаратами. Адже нестача речовини можна заповнити, включаючи в своє меню продукти, багаті калієм.

Вплив калію на здоров’я людини

Калій – це не тільки хімічний елемент з таблиці Менделєєва, який вивчають у шкільній програмі. Це ще і корисна речовина, необхідне для нормальної роботи людського організму.

Мікроелемент виконує наступні функції:

Роль калію для людини воістину велика. У ході досліджень було доведено, що мікроелемент на 50% знижує ризик ранньої смерті з різних причин.

Норма споживання калію

Рівень потреби людини в мікроелементі залежить від його віку, стану здоров’я, фізичної активності.

Добова норма калію для дітей становить від 400 мг до 4,5 гр. Дорослі люди від 19 років і старше повинні вживати в добу не менше 4,7 гр. речовини. Годуючим жінкам кількість рекомендується збільшити до 5,1 гр.

Потреба в калії пропорційно зростає із збільшенням фізичних і емоційних навантажень, при використанні хімічних препаратів, що сприяють рясному виділенню поту, сечогінних ліків і таблеток, які виводять калій з організму.

Продукти-лідери за вмістом калію

Основне джерело мікроелемента – це їжа рослинного походження. Калій міститься, звичайно, і в тваринних продуктах. Але привабливість такої їжі разом відпадає з-за високої концентрації в ній антибіотиків і гормонів.

Перелік рослинних продуктів, що мають у своєму складі калій, величезний. Проте прихильників здорового харчування цікавить більше, які з них є лідерами в цьому відношенні. З’їв потрібну порцію корисного продукту – і забув про дефіцит калію і про всіх випливають з цього проблеми.

У ста грамах самого відомого в світі напою міститься найбільше калію: близько 2500 мг. При цьому перевагу слід віддавати листовому, а не пакетованому продукту.

Близько чотирьох чашок напою заповнять денну потребу в мікроелементі і поліпшать стан здоров’я. Вибираючи трав’яний чай, треба враховувати його складу. Настої деяких рослин не показані при різних захворюваннях.

Подібний чай виводить з організму токсини, знижує ризик ракових захворювань, уповільнює старіння, а також захищає людину від шкідливих випромінювань комп’ютера. Деякі склади додатково здатні зміцнити серце і судини, імунну систему, підвищити кров’яний тиск, підняти настрій.

На 100 грам кураги доводиться 1800 мг калію, що становить 31% від добової норми. Більш корисними вважаються плоди темно-коричневого кольору.

Завдяки високій концентрації калію, сушені абрикоси є природним сечогінним засобом. Разом з сечею з організму виводяться надлишки натрієвої солі, яка затримує воду і є причиною набряків.

Курага допомагає позбутися від холестеринових бляшок, зміцнюючи тим самим серце і судини. Сушені фрукти особливо корисні для діабетиків і людей, які страждають від захворювань щитовидної залози.

Боби – це прекрасне джерело калію. У 100 гр. квасолі входить 1189 мг цього мікроелемента. Це 28% від добової норми.

Лідером всіх сортів виступає біла квасоля. Регулярне вживання бобових культур позитивно позначиться на роботі серця. Варто зазначити, що червона, лімська квасоля – це теж хороші джерела мікроелемента.

100 гр. горіхів міститься 1042 мг корисної речовини.

Щоб отримати максимальну користь від продукту, в день потрібно з’їдати не більше 40 грамів фісташок. Вони знизять ризик появи захворювань серця і судин, позбавлять від холестеринових бляшок, очищають печінку від токсинів і шлаків, а також зміцнять нервову систему.

Джерелом калію виступає не стільки сам овоч, скільки його бадилля. 100 гр. продукту включають близько 1000 мг калію.

Замість того, щоб викидати верхівку овочу в сміттєве відро, нарізайте її кубиками і додайте в супи, салати. Таким чином ви заповните ¼ добової норми калію.

У сушеному винограді калію значно більше, ніж у свіжому. Так, в 100 гр. налічується 860 мг цього мікроелемента.

Регулярне включення родзинок в раціон призведе до врегулювання кислотно-лужного балансу в крові, активізації роботи серцевих м’язів. Сушений виноград нормалізує функції нирок і шкіри.

Це були основні джерела калію, але крім них є й інші продукти, які постачають нашому організму корисний мікроелемент:

Найменування продукту Рівень калію (мг/100 гр. продукту) насіння гарбуза близько 800 мигдаль 700 фініки трохи менше 660 картопля 535 соя не більше 515 авокадо близько 490 шпинат трохи менше 470 волоський горіх 440 вівсянка майже 430 брюссельська капуста близько 400 банани близько 360 морква 320 броколі 316 помідори близько 300

Калій – це незамінна для здоров’я речовину. Його нестача може призвести до апатії, слабкості, депресії та іншим хворобам. Щоб уникнути цих проблем їжте більше продуктів, що містять калій, і тоді ваш організм віддячить вас хорошим самопочуттям.



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Які корисні властивості приховує в собі чебрець?

Зміст статті: Що таке рослина? Біохімічний склад Області застосування Чебрець як лікувальний засіб Боротьба з алкоголізмом Цікаві рецепти Кому не можна вживати чебрець? Хочете стати впевненим людиною без всяких візитів…

Які корисні властивості і протипоказання зберігають листя чорної смородини

Зміст статті: Опис і хімічний склад Які цілющі властивості має Кому не рекомендується вживати Як правильно приготувати лікувальний відвар Застосування в кулінарії Заготівля сировини У тих, хто має присадибну ділянку,…

Які основні функції білки виконують в організмі людини?

Зміст статті: Каталітична функція білків Структурна функція Захисна функція Сигнальна і регуляторна можливість Транспортна можливість Запасна і моторна функції Засвоєння і норми споживання для дорослих У чому міститься протеїн? Наслідки…