Тільки для справжніх пані!

Як зберігати і вживати мед в сотах

Як зберігати і вживати мед в сотах

Вигляд золотистих смужок стільникового меду привертає увагу. У ньому проявляється краса і гармонія бджолиного «зодчества», він — втілення ідеї про те, що природа годувала і годує людину.

Сучасна людина звик, що мед продається у вигляді рідкої або затверділої маси в баночках, барилах. Можуть використовуватися й інші ємності. Але в природному стані бджоли зберігають мед у сотах, спеціально відбудовуючи їх з воску, чим і визначається його назва.

Бджолині комірки — зразок досконалості й завершеності, вони надихнули багатьох інженерів і архітекторів на створення своїх конструкцій. Саме в них зберігається бджолиний мед.

Кожну клітинку комахи ретельно запечатують восковою кришечкою. Заготовлюючи мед, людина порушує цю герметичність, з допомогою медогонки витягуючи продукт. Він стикається з повітрям, окислюється, що не йде йому на користь.

Можна залишити стільники неушкодженими. У цьому випадку продукт збережеться в первозданному вигляді, при цьому і користь його буде вище. На ринках та спеціалізованих ярмарках, у бджолярів, продається мед у сотах, а ось в магазинах його, як правило, не буває. Калорійність, смак, користь — ось що приваблює людей в цьому продукті, який не може завдати шкоди організму.

Зберігання меду в сотах

Купуючи такий продукт, кожен замислювався, як зберігати мед у сотах, щоб він залишався корисним стільки, скільки потрібно. Безумовно, це важче, ніж тримати його в діжці або банку. Тим не менш, це можна зробити в звичайній квартирі. Правильно зберігати стільники вийде до кожного, хто знає кілька нехитрих умов і дотримується їх.

Отже, підводячи підсумок міркуванням про те, як зберігати мед у сотах, можна сказати, що правильно робити це в сухому приміщенні з температурою від 8 до 30°. При цьому вона повинна бути змінена не більш ніж на 8-10°. Якщо продукт лежить в закритому просторі, слід регулярно оглядати його на предмет появи воскової молі, яка здатна заподіяти шкоду. Вона здатна завдати величезної шкоди! Дотримуючись правил, можна зберігати стільниковий мед як мінімум рік і більше, він не втратить свою користь і калорійність. (Відволікаючись, зауважимо, що даний продукт знаходили навіть в єгипетських пірамідах, і він опинявся якісним, не шкідливим, його можна було вживати!)

Тонкощі вживання

Стільниковий мед корисний навіть більше звичайного, що позначається на його ціні — він завжди дорожче. Ця користь пояснюється просто: у нього більш складний склад, оптимальна калорійність. По-перше, такий виріб не контактує з повітрям, зберігаючи всі самі складні органічні молекули. По-друге, в ньому є речовини, яких немає або значно менше в звичайному меді. Наприклад, бджоли, запечатуючи клітинку кришечкою з воску, під неї додають спеціальні ферменти, що перешкоджає бродінню. По суті, це природні антибіотики. Вони як раз є в сотовому меді.

Розжовуючи шматок стільника, людина відправляє в організм віск (нехай навіть у малих кількостях), пилок, прополіс.

Правильно вживати стільниковий мед можна, відкушуючи або відрізаючи маленькі шматочки, довго і ретельно пережовуючи їх. Користь буде краще, якщо є його натщесерце, вранці, запиваючи невеликою кількістю чаю або теплої води. Скільки споживати солодощі за день — підкаже здоровий глузд і лікуючий лікар.

Після пережовування у роті залишається невеликий жовтий клубочок — чистий віск. Його можна ковтати, шкоди не буде, а буде користь. Звичайно, є віск потрібно в розумних межах. Можна цей залишок виплюнути, попередньо пожувавши, – буде користь і для зубів.

Користь від меду

Говорячи про лікувальні властивості такого меду, можна зазначити, що він застосовується в тих самих випадках, що і звичайний, тільки терапевтичний ефект у нього виражений сильніше, він більш корисний. Найчастіше його використовують профілактично або в лікувальних цілях при наступних проблемах зі здоров’ям:

Часто доводиться чути побоювання, чи можна вживати стільниковий мед, враховуючи його калорійність, не завдасть це шкоди. Звичайно, все залежить від того, скільки продукту з’їдає людина. Так, його калорійність дуже висока. Але варто враховувати, що він складається в основному глюкози і фруктози, які чудово засвоюються організмом, не приводячи до накопичення зайвого жиру. До того ж мед містить багато амінокислот і ферментів, що їх дія багаторазово компенсує калорійність продукту. Дієтологи часто рекомендують їсти його навіть людям, котрі худнуть, незважаючи на високу енергетичну цінність. Іноді це єдина насолода, яку їм дозволяють, враховуючи, яка калорійність може бути в таких виробах.

Назву «стільниковий мед» застосовують і для продукту в баночках, який містить у собі багато шматочків воску. Насправді, це так званий роздавлений, або віджатий, який не викачують медогонкой, а отримують шляхом роздавлювання бджолиних комірок. Такий мед, дійсно, наближений до стільниковому, але все ж краще віддавати перевагу справжньому! На закінчення слід сказати, що будь-який продукт слід вживати в розумних межах, щоб не завдати шкоди організму.