Тільки для справжніх пані!

Як вживати сіль з користю і без шкоди для організму

Як вживати сіль з користю і без шкоди для організму

Сіль – харчовий продукт з унікальними характеристиками, смак якого відомий кожному з нас. Сіль використовується людством з давніх-давен і включається практично у кожен кулінарний рецепт. Пройшовши шлях довжиною в тисячоліття, перетворившись з дорогоцінної рідкості у звичну, доступну приправу, цей природний елемент досі викликає суперечки. Предметом дискусій є користь солі, а також шкоду, завдану її вживанням нашому організму.

І противники, і прихильники солоної їжі сходяться в одному – міра потрібна у використанні кожного продукту. Спробуємо розібратися, в чому полягає шкода солі, чим небезпечний її надлишок в організмі, і чи можемо ми контролювати споживання найзнаменитішої у світі приправи?

Кулінарна слабкість або життєва необхідність?

За результатами наукових досліджень сіль відносять до речовин, обов’язковим для благополучної життєдіяльності людини. В солі міститься іон хлору, який виступає базою для утворення соляної кислоти – основного компонента шлункового соку. Крім того, солі присутній іон натрію – учасник процесу передачі нервових імпульсів і скорочення волокон м’язів.

Повністю виключивши з раціону корисну сіль, ми ризикуємо зіткнутися з підвищенням стомлюваності, відчуття слабкості і відсутності тонусу, та іншими розладами нервово-м’язової групи. Негативними наслідками повного позбавлення від солоної їжі стануть депресії, розлади травлення, остеопорози, порушення роботи серцево-судинної системи.

Для поповнення добової потреби людині потрібно десять-п’ятнадцять грамів продукту – для наочності уточнимо, що в одній чайній ложці поміститься близько 7 грамів солі (якщо приправу насипати «з гіркою», у чайній ложці виявиться не більше 10 грамів). Коли ми спробуємо проаналізувати стандартний добовий раціон пересічної людини, результат вийде вражаючий – вживане за добу кількість солі значно перевищить обсяг чайної ложки!

Якщо ви готуєте самостійно і контролюєте ступінь солоності створюваних вами страв, користь солі не викликає сумнівів. А любителів бутербродів, напівфабрикатів і готової їжі, запропонованої магазинами або точками громадського харчування, чекає не дуже приємний сюрприз.

Ось невеликий перелік найуживаніших продуктів із зазначенням приблизної кількості в них солі:

– у ста грамах хліба – близько одного грама;

– у ста грамах сиру – близько трьох грамів;

– у ста грамах копченої ковбаси – близько трьох грамів;

– у ста грамах вареної ковбаси або сосисок – приблизно два грами.

Не меншу кількість приправи і в консервах. Крім сумнівної харчової цінності цих продуктів вас повинна насторожити і їх абсолютно зайва солоність – майже два грами на сто грамів продукту. Ще більш страшенну кількість приправи, доповнене консервантами, штучними ароматизаторами і барвниками, міститься в фастфуд-стравах і готових соусах, геть затмевающих чистий смак, запах і користь натурального продукту.

Розумне харчування і збалансований раціон

Кращим виходом для бажаючих зберегти здоров’я і прекрасне самопочуття стане перехід на розумне, продумане харчування, що дозволяє не тільки контролювати кількість вживаної солі, але і радувати себе свіжими, корисними, мінімально обробленими продуктами з натуральним смаком і природним ароматом.

Що ж загрожує тим, хто не хоче переглядати свій раціон і продовжує споживати минулий багатоступеневу обробку харчі з консервантами і добавками? Думаємо, таким любителям експериментів над собою буде корисно дізнатися, в чому полягає шкода солі для організму.

Пересолена їжа стає причиною:

– виникнення набряклості;

– підвищене навантаження на нирки;

– підвищеного артеріального тиску;

– розвитку атеросклерозу.

Крім того, шкоду солі полягає і в викликаному нею підвищеному порушення апетиту і, отже, переїданні і збільшення ваги.

Адже природа готова подбати про здоров’я людини. Навіть найвідданіші шанувальники солоного смаку з легкістю можуть знайти серед природних продуктів гідну і корисну заміну – свіжі і сушені трави, різноманітні спеції, лимонний сік, чорний перець, часник, цибулю. Комбінуючи поєднання спецій за своїм уподобанням, ви досягнете дивовижного результату – чистота натуральних смаків не порівнянна ні з однією штучної приправою або пересолом.

Знизивши споживання солі, відмовившись від зайвої кулінарної обробки, вибираючи натуральні та свіжі продукти харчування, ви дуже скоро відчуєте справжній смак здорової їжі та оцініть всі переваги свого вибору: бадьорість, гарне самопочуття і прекрасний настрій!