Тільки для справжніх пані!

Як варити корисний і смачний червоний рис

Як варити корисний і смачний червоний рис

Своєю користю червоний нешліфований рис зобов’язаний оболонці, багатої мінеральними речовинами, клітковиною і вітамінами. Забарвлюють поверхню зерен натуральні пігменти-антоціани є потужними антиоксидантами. Завдяки щільній оболонці приготований рис виходить розсипчастим.

Регулярне вживання такого злаку в їжу чинить благотворний вплив на весь організм: поліпшується робота кишечника, знижується вага, рівень холестерину і цукру в крові.

Як варити червоний рис правильно, щоб максимально зберегти його корисні властивості? Про це ми розповімо в нашій статті.

Особливості сортів

Батьківщиною рису вважається Іран, однак зараз злакову культуру вирощують у багатьох країнах з вологим субтропічним кліматом. Такі сорти особливо популярні в Азії. В Стародавньому Китаї і Японії такий рис шанувався як священний. У старовину його подавали лише в знатних будинках і храмах. Основний продукт харчування жителів високогірного Тибету – бутанский червоний рис. Його зерна відрізняються середнім розміром і порівняно м’якою оболонкою. Після варіння вони стають блідо-рожевими і злегка липким.

Індійці вважають за краще сорт рубін – рис з темно-бурим забарвленням і щільною структурою. У Таїланді культивують длиннозерные злаки з ніжною оболонкою, м’яким смаком і складним ароматом, що складається з хлібних і молочних нот. В Європі червоний рис вирощують у Південній Франції – в провінції Камарг. Серед гурманів особливо цінується сорт каліфорнійський рубін, що росте в американських штатах Джорджія і Південна Кароліна. Цей рис має темний, швидше бордовий відтінок. Такий злак, приготовлений правильно в мультиварці, зберігає всі цінні речовини, чим і приваблює людей, ведучих здоровий спосіб життя.

Підготовка до варінні

Нешліфований червоний рис перед приготуванням обов’язково перебирають. Щоб сміття і погані зерна було легше виявити, на рівну поверхню крупу насипають малими порціями. Далі її розподіляють в один шар. Видаливши з жмені все зайве (камінчики, лушпиння, що потемніли або подрібнені зерна), процедуру повторюють з наступною порцією. Очищену від домішок крупу кілька разів промивають холодною водою. Роблять це до тих пір, поки рідина не перестане бути мутною.

Скільки часу йде на приготування рису?

В каструлі зерна червоних сортів у середньому варять 30-40 хвилин. В мультиварці процес готування триває трохи довше – 40-60 хвилин. Скоротити час варіння дозволяє попереднє замочування. У холодній воді рис тримають 2-3 години, гарячої (не вище 60 градусів) – годину.

Скільки беруть рідини на склянку крупи?

Ідеальне співвідношення – два до одного, але у випадку з круглозерним червоним рисом можна взяти 3 склянки, так як він сильніше поглинає вологу. Після замочування зайву воду зливають. Крупу або перекладають у каструлю з товстим дном, або в чашу мультиварки.

Спосіб приготування: покрокова інструкція

Для приготування гарніру на три персони беруть 600 мл води, 200 г (або склянку) червоного рису, 0,5 чайної ложки солі і столову ложку рослинної олії. В даному випадку суворе дотримання пропорцій рідини і крупи – гарантія, що страва в підсумку вийде розсипчастим і смачним.

Як правильно готувати рисовий гарнір традиційним способом?

Іноді в процесі готування вода, в якій вариться рис, стає брудно-червоною. За бажанням її можна змінити на чисту через 5 хвилин після закипання. У цьому випадку гарнір солять в кінці, а не на початку.

Приготування в мультиварці

Поєднання з іншими продуктами

Приготований в каструлі або мультиварці червоний рис, скропіть перед подачею лимонним соком, – самостійне, досить поживна і смачна страва. В той же час його можна додавати в салати або подавати як гарнір. Він чудово поєднується з різними овочами: морквиною, цукіні, болгарським перцем, цвітною капустою, шпинатом. На основі червоного рису і грибів можна приготувати дуже смачний вегетаріанський плов. Відмінною ідеєю для ситного сніданку є каша зі злаків, сухофруктів, горіхів, меду.

Веганам і православним віруючим у дні суворого посту варто приготувати «кірібаті» – рисовий пудинг по-ланкийски. Його особливість полягає в тому, що червоний рис варять не на воді, а на кокосовому молоці. Крупи беруть 1 кг, рідини – 1,75 л. Додають сіль (0,5 чай. л.) і рослинне масло (2 стіл. л.). Далі готову кашу викладають у форму з бортиком. Висота рисового шару повинна складати 2-2,5 см. Після того як пудинг спечеться і охолоне, його нарізають ромбиками. Традиційно «кірібаті» подають з гострою закускою «пол самбол», але можна і з солодкими соусами – фруктовим або ванільним.



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Як швидко зварити смачну кукурудзяну кашу

Зміст статті: Тонкощі приготування Рецепт на воді Класичний рецепт поленти Рецепт в мультиварці Кукурудзяна каша – підходяще блюдо для раціону здорового харчування. Вона цінна енергетично, низькокалорійна, не містить глютен, багата…

Як швидко і правильно зварити квасолю

Зміст статті: За і проти бобових Умови зберігання Підготовка до приготування Рецепти Чудовою тенденцією в наш час є те, що все більше людей замислюється про здоровий спосіб життя, правильному харчуванні…

Як без варіння приготувати смачну гречку?

Зміст статті: Переваги гречаної крупи Рецепт гречки: корисно, смачно, поживно Рецепт №1 Рецепт №2 Гречка вважається однією з найбільш корисних та поживних круп. Не дарма її називають «царицею круп», так…