Тільки для справжніх пані!

Як правильно зварити рис у каструлі

Як правильно зварити рис у каструлі

Рис – популярна злакова культура, природна користь якої по достоїнству оцінена в різних країнах. Залежно від виду страви, що готується з цим продуктом, потрібно свій рецепт. Найчастіше рис прийнято варити перед тим, як його вживати. Свої особливості є і тоді, коли потрібно готувати його в каструлі.

Різновиди злакової культури

В магазині можна зустріти різні види рису:

Жовтий вид рису, який зустрічається на столах в різних країнах, – це всього лише спосіб створення страви. В рецепт його приготування включені спеції, що забезпечують таку приємну забарвлення. Деякі кухарі, навпаки, додають кілька крапель оцтової кислоти, щоб ще більше відбілити крупу в процесі приготування.

За смаковими властивостями лідерами визнані сорту «Жасмин» і «Басматі». Останній вважається королем серед інших варіантів злаку. Якщо варити його зерна, то в довжину вони здатні збільшуватися в два рази (близько 20 мм). Майже будь-який рецепт страв в Азії з них вказує на насичений і виражений присмак горіха.

«Жасмин» більш клейкий і ніжний по своїй структурі. Цей рис має молочний аромат, який подобається використовувати кулінарам для десертів, салатів і екзотичних страв. Даний вид не потрібно варити довго, що теж є його особливістю.

Чим корисні страви з відварним рисом?

Рис має широкий спектр дії за рахунок речовин і вітамінів, які в ньому містяться. У його складі є:

Рис відноситься до категорії складних вуглеводів, навіть якщо його варити. За рахунок цього він тривалий час не викликає почуття голоду, що актуально для бажаючих схуднути. Тривалий цикл перетравлення дозволяє організму своєчасно виділяти необхідні ферменти. Тому для хворих на цукровий діабет також корисно вживати злак.

За рахунок вмісту клітковини зерна злаку здатні виводити шкідливі і непотрібні речовини з організму. Краще використовувати для цього рецепт приготування розсипчастого рису.

З допомогою дієти, заснованої на використанні злаку, проводять очищення печінки і шлунка. Відвар крупи корисний для зміцнення імунітету. Недоліком надмірного вживання в їжу злаки стає утруднення зі стільцем. Якщо грамотно поєднувати продукти між собою, і ця проблема легко долається.

Що потрібно для варіння рису?

Рецепт приготування гарніру відварного не так складний. Є особливості, які потрібно врахувати перед тим, як процес розпочнеться. До них відносяться:

Якщо хочеться отримати розсипчастий гарнір, то посуд має бути з щільною кришкою. Бажано, щоб дно було товсте. В такій каструлі краще буде доходити рис.

Майже будь-який сорт злаку в процесі варіння можна перетворити в розсипчасте блюдо. В такому випадку рецепт змінюється. Якщо додати при готуванні оливкова олія (1 ст. л. на склянку рису), вийде відмінний результат. Для тих, хто хоче прискорити обмін речовин, його можна замінити на лляне. Рослинна олія теж підходить, але вітамінів в ньому менше.

Як правильно зварити гарнір?

В каструлі рис вариться приблизно 25 хвилин. На газовій плиті на пару хвилин менше. Рецепт приготування виглядає так:

Якщо потрібно влити масло, додавати його слід в той же момент, що і рис.

Якщо варити крупу потрібно для майбутньої запіканки, то в каструлі об’єм води повинен бути менше. При цьому не має значення, який сорт злакової культури буде використовуватися.

Варити рис у скляному посуді можна і в мікрохвильовці. Дія хвиль забезпечує збільшення швидкості приготування страви. Рецепт виглядає наступним чином:

Незалежно від того, що за рецепт взятий за основу, досягнення розсипчастого ефекту більше залежить від якості промивання крупи. В ході процесу вимиваються крохмальні речовини, які відповідають за клейкість рису. В середньому кількість операцій становить 8-10 разів. Після чого варити гарнір не складе труднощів.

Знаючи невеликі хитрощі, будь-яка господарка зможе здивувати своїх гостей і домочадців різноманітними варіантами страв з рисом. Тим більше, що готувати його швидко і легко. Корисне для здоров’я дію теж не залишиться непоміченим. Люди, що вживають страви з рисом, завжди енергійні і життєрадісні.