Тільки для справжніх пані!

Як правильно зберігати зціджене грудне молоко

Як правильно зберігати зціджене грудне молоко

Грудне молоко – запорука міцного здоров’я немовляти. Для забезпечення дитині ідеальної основи для хорошого імунітету його потрібно як можна довше годувати материнським молоком. Але у мами не завжди є можливість знаходитися поряд з малюком, їй доводиться час від часу відлучатися з невідкладних справ, тоді харчування дитині дають в пляшечці.

Годуюча жінка повинна знати, як зберігати грудне молоко і використовувати його правильно, щоб не залишити дитину голодним.

Яким буває зціджене молоко

Далеко не всі породіллі бачили, і вже тим більше знають, скільки материнське молоко має відмінностей від інших видів, так і при першому погляді на нього можна здивуватися. Підготовлене для подальшого зберігання в холодильнику материнське молоко через якийсь час розшаровується, у верхній частині накопичуються всі поживні речовини, і на зовнішній вигляд воно виглядає жирним, а нижній шар може придбати блакитнуватий відтінок. Але, після збовтування пляшечки, молочко набуває однорідну масу, а його якість можна вважати хорошим протягом тижня за умови зберігання в холодильнику. На колір молока впливають багато факторів. В залежності від того, наскільки правильно харчується жінка, скільки їсть певних продуктів, воно набуває різні відтінки.

  • Жовте. Молочко з таким кольором вважається незрілим, його називають молозивом. Процес трансформації відбувається протягом 14-15 днів після пологів, тільки після молоко набуває нормальний блакитний відтінок.
  • Рожево-оранжеве. Харчування матері безпосередньо впливає на зовнішній вигляд і якість молока. Воно стає рожевим, коли жінка допускає у своєму харчуванні десерти, газовані напої або соки, де містяться харчові барвники. Звичайно, можна їсти продукти, де містяться барвники, але в період годування краще цього уникати і уважно читати склад на упаковці.
  • Зелене. При вживанні в їжу морської капусти або овочів, в яких переважає зелений колір молоко набуває певного забарвлення, але, заморожене, воно стає жовтуватим, і можна не звертати уваги на це за умови, що їжа годуючої матері була якісною.
  • Рожеве. Протягом двох тижнів після пологів присутність рожевого відтінку може не викликати будь-яких хвилювань. Таким молочко стає через тріщини на сосках, які кровоточать, їх необхідно лікувати.
  • Зціджування грудного молочка у кожної жінки виникають свої причини. В одних можуть виникнути невідкладні справи, у інших процес утворення і накопичення молока в залозах надмірно випереджає його виведення, і виникає необхідність годувати немовля молочком з холодильника. Бувають випадки, коли жінці призначають ліки, прийом яких змушує відмовитися від грудного вигодовування. Зберегти лактацію молока – головне завдання годуючої мами, для зціджування можна використовувати звичний час, з необхідними обсягами, скільки буде потрібно, жінки теж визначаються швидко, а для зберігання в морозилці краще використовувати спеціальні пакети.

    Умови зберігання материнського молока

    Сучасні прилади для зціджування допомагають цивілізовано виконувати процедури, і зберігати молоко в спеціальних пакетах.

    Вибір ємності

    Всі жінки, особливо недосвідчені, повинні знати, як зберігати зціджене грудне молоко. Існують деякі важливі правила, від дотримання яких залежить здоров’я дитини:

    Збір грудного молока багато хто воліє робити в скляний посуд. Застосування такого матеріалу поки стоїть на першому місці, так як він як і раніше вважається найбільш чистим. Друге місце займають тверді прозорі ємності з пластику, але можна використовувати і пластмасовий посуд. У деяких випадках, коли дитину лише зрідка годують зцідженим молоком, пакет, в якому воно зберігалося правильно, не впливає на здоров’я малюка.

    Останнім часом пластикові пакети користуються визнанням серед молодих мам. Причина популярності криється в зручності використання і зберігання ємностей. Вони легко приєднуються до певних типів молоковідсмоктувачів і практично не вимагають великого простору при його зберіганні. Виробники потурбувалися про щільності матеріалу і стерильності випускаються пакетів. Молоко, підготовлене для зберігання у спеціальних пластикових ємностях, буде щільно запечатано, не виллється в процесі заморожування. У них є місце, де можна вписувати дату.

    Існують одноразові вкладиші для годування з пляшечок, але заморожувати в них зціджене молочко не рекомендується — у них більш дешева технологія виготовлення. Шви неміцні і лопаються в процесі заморожування, а тривале його зберігання призводить до значного зниження якості молока. Для зручності можна після зціджування зберігати в достатній кількості при разовому годуванні. Краще зберігати кілька пакетів з молоком, ніж додавати його в заморожений продукт.

    Як довго зберігається зціджене молоко

    Умови зберігання для материнського молока можуть бути різними, і тому терміни для його вживання теж можуть різнитися. Грудне молочко не має особливого запаху, лише іноді при тривалому зберіганні в размороженном вигляді або при кімнатній температурі воно може придбати запах мила. Це свідчить про те, що відбувся процес розпаду жирів, і його краще замінити на більш свіже молочко.

    Думки фахівців розходяться в питанні зберігання материнського молока. Одні стверджують про можливість зберігання при звичайній кімнатній температурі протягом 8-10 годин, якщо при цьому використовуються спеціальні пакети. Але клімат в житлових приміщеннях може бути різним, щоб не ризикувати здоров’ям своєї дитини, краще зберігати молоко в холодильнику, а перед вживанням злегка підігрівати. Охолоджене молоко може зберігатися до 5 діб. Після цього терміну його не слід його використовувати.

    Під час зберігання молочка в морозильній камері строк придатності його не однозначний. Якщо встановлена температура в межах -150С, його не потрібно тримати більше двох тижнів, але якщо градуси вище позначки -18, то молочко без шкоди його корисним властивостям можна давати дитині. Термін зберігання при такій температурі значно збільшується, воно може бути придатним до вживання навіть через 6-12 місяців, але корисні властивості, властиві свіжому продукту, будуть істотно втрачені.

    Після розморожування грудне молоко з холодильника зберігається зовсім мало часу, особливо при кімнатній температурі, навіть в охолодженому вигляді. Воно повинно бути використаний протягом 4 годин. Особливо під час транспортування завжди потрібно враховувати цей факт. А повторне заморожування при будь-якій температурі, як і інших продуктів, завжди впливає на корисні властивості, адже більшість мікроелементів руйнується в результаті таких маніпуляцій. Важливий момент: потрібно пам’ятати всім батькам, у яких є чарівний малюк, що розморожувати краще під струменем теплої води або за допомогою водяної бані. Використовуючи мікрохвильову піч, багато ризикують отримати неповноцінний продукт для своєї дитини, так як, скільки є вітамінів – стільки їх зруйнується під дією електромагнітних хвиль.

    Молоко, яким годують дитину через тиждень після зціджування, не лише збережеться в холодильнику, але і збереже корисні якості. При зберіганні в морозильній камері слід визначати необхідну для годування порцію, оскільки заморожувати повторно не можна, а те, що залишиться після розморожування і годування, доведеться вилити. Батькам потрібно пам’ятати про те, що материнське молоко відповідає ідеальним критеріям, коли воно свіже, тому використання більш ранніх порцій заготовленого грудного молока завжди корисніше і смачніше.