Тільки для справжніх пані!

Як правильно вибрати мед при покупці?

Як правильно вибрати мед при покупці?

В тому, що мед — приємний і корисний для здоров’я продукт, люди переконалися ще в давнину. Він відомий з незапам’ятних часів. Смак меду знайомий кожному з дитинства. Він і зараз є бажаним гостем на нашому столі, будучи цінним харчовим виробом і навіть лікарем. Але, як і будь-який продукт, якісний мед не застрахований від підробок, спроб фальсифікації. На жаль, подібний обман покупця не є рідкістю. Як же визначити, чи правильний продукт ми купили, як відрізнити підробку? Про це й поговоримо у статті.

Як і чому підробляють мед

Як вибрати мед? Яку купівлю можна вважати хорошою? Якщо говорити про підробки, слід виділити три основних види такого фальсифікату:

Існує безліч способів, як вибрати правильний мед, не попавшись на витівки шахраїв, як визначити його якість, відрізнити правильний від підробки. Ці способи часто застосовуються тільки в спеціальних лабораторіях, в крайньому випадку, в домашніх умовах. Але ж найчастіше звичайний покупець хоче переконатися в тому, що йому пропонують якісний мед, саме в момент покупки на ринку або в магазині! Не варто зневірятися, якість меду можливо перевірити самому і притому швидко.

Способи простого визначення натуральності продукту

Якість меду визначає і його консистенція. Справжній продукт незабаром після викачки втрачає текучість, стає твердим (кристалізується). Виняток становлять деякі сорти, наприклад, акацієвий, здатні залишатися відкритими до середини зими, а то й довше. Якщо на ринку в другій половині осені пропонують рідкий мед, варто насторожитися, особливо якщо він темного кольору (акація завжди світла).

Якість меду підтверджується його ароматом. Навіть закристаллизованный він має насичений, складний запах, що нагадує людині аромат квітів. Підробки зазвичай пахнуть або слабкіше, або навпаки, мають різкий, «хімічний» запах.

До цих пір мова йшла про те, як швидко визначити якість меду, що називається, «не відходячи від каси». Але ось куплений продукт, принесений додому. З’явилася можливість перевірити його додатково.

А можна ще й так…

Не тільки смак меду говорить про його якість. Вдома можна капнути продукт на паперовий лист і підпалити. Натуральний мед горіти не буде, хіба що трішки почорніє. А ось виріб, в якій присутній цукор, загориться із запахом карамелі.

Якісний мед дуже гігроскопічний, він вбирає в себе вологу. Визначити, не підмішана в нього вода, можна з допомогою серветки. Слід нанести на неї трошки меду, і якщо із зворотного боку незабаром з’явиться волога пляма — перед вами підробка. Справжній продукт такого сліду не залишить.

Відрізнити фальшивку можна і за допомогою хліба. Маленький його скибочку слід кинути в чашечку з продуктом. Через кілька хвилин хліб стане ще твердіше, ніж був, а в підробці він розмокне, перетворившись в кашку.

Смак меду може бути хорошим, але є підозра, що в ньому присутній крохмаль? Визначити це допоможе йод. Якщо розчинити ложку продукту в половині склянки теплої води, додати туди 3-4 краплі йоду, розчин від крохмалю стане синім.

Смак меду відмінний, але він розчиняться у воді, утворюючи осад? Ймовірно, в продукт подмешан крейда. Дізнатися про це допоможе оцет і дистильована вода. Розчинивши в ній солодкість і додавши оцет, можна побачити легке спінювання, «кипіння». Значить, продукт зіпсований крейдою. Довго зберігатися він не буде, як і у випадку з крохмалем.

Найкраща рекомендація, як зробити так, щоб смак меду і його якість завжди влаштовували, при цьому не побоюючись підробок — купувати його у знайомих, давно перевірених людей, на ринку або спеціалізованих щорічних ярмарках. У цьому випадку можна убезпечити себе від фальсифікату, не піклуючись про перевірку продукту. Смак меду, його якість і цілющі властивості будуть вам забезпечені!



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Як правильно варити рис у пакетиках

Зміст статті: Чим гарний рис в пакетиках? Процес приготування Рецепти з рисом в пакетиках Не завжди вдається зварити розсипчастий рис? Приготувати ідеальний гарнір – смачний, дієтичний, без шкідливих домішок –…

Як правильно варити перловку

Зміст статті: Користь та переваги Готуємо перлову крупу правильно Каша в каструлі В мультиварці В мікрохвильовці Протипоказання Рецепт: середземноморський салат з перловою крупою і руколою Каші — це простота в…

Як правильно варити червону сочевицю

Зміст статті: Підготовчий етап Спосіб приготування в каструлі Як приготувати гарнір в мультиварці? Готування в мікрохвильовій печі Легкий і смачний сочевичний суп-пюре Корисний склад сочевиці зробив її одним з найпопулярніших…