Тільки для справжніх пані!

Як правильно варити перловку

Як правильно варити перловку

Каші — це простота в приготуванні і неоціненна користь для організму. У раціоні харчування зернові культури повинні займати одне з почесних місць. Головною їх особливістю є позитивний вплив на всю травну систему.

Вони мають значну поживну цінність, містять клітковину та вітаміни, необхідні для росту, розвитку і підтримки функцій організму. Основну частину зернових становлять вуглеводи, на них припадає від 50 до 70%. Додатковий складу — це вода (10-15%), 7-12% білків і всього 1-3% жирів. Крупи отримують шляхом обробки різних культур. Видаляються тверді оболонки, різні домішки, зерна піддаються шліфування.

Однією з найбільш багатих клітковиною є перловка. Виробляють її з ячменю, а використовують для приготування супів, каш, салатів, в якості начинки. Створювати такі страви зручно в мультиварці. Щоб каша вийшла розсипчастою, обов’язково потрібно дотримуватися пропорції води і крупи. Відрізняються практичністю зерна в пакетиках, готувати їх дуже швидко. Популярні страви з перловки в італійської і середземноморської кухні.

Користь та переваги

Перловка — це один з найбільш потужних антиоксидантів. Продукт багатий різними амінокислотами. До складу входить лізин – важливий елемент, що підвищує імунну систему людини. Крім того, він приймає головне участь в утворенні колагену, який зберігає пружність і молодість шкіри. Входить до складу селен необхідний для очищення організму. Перловка відмінно справляється з виведенням токсинів, перешкоджає жировим відкладенням.

Запаси такого мікроелемента, як фосфор, наявного в злаку, необхідні для повноцінного і здорового обміну речовин. До складу перловки входять також такі мінерали як цинк, магній, сірка, мідь, кальцій, натрій, залізо, марганець.

Вітамінний склад крупи:

Регулярне вживання перловки нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Корисний також і круп’яної відвар. Він має спазмолітичну, обволікаючу, протизапальну, кровоочисним і загальнозміцнюючою дією на організм. Не важливо, де ви готуєте кашу (в мультиварці, на плиті тощо), саме головне – не переварити продукт.

Калорійність ста грамів продукту складає 337ккал або 1428кДж.

Харчова цінність:

Вживання каші нормалізує роботу органів зору, відновлює стан волосся, нігтів, шкіри, підвищує імунітет. Ідеальне поєднання вітаміну Д і фосфору позитивно позначається на формуванні кісткової тканини. Стимуляції кровообігу допомагає вітамін Е.

Готуємо перлову крупу правильно

Від сорту перловки буде залежати, скільки необхідно готувати страву. Процес може тривати від 15 хвилин до 1,5 години. М’яка і набрякла крупа — знак того, що каша готова. Коли перловку замочують, час її приготування значно знижується. При варінні сухої крупи кількість хвилин термообробки збільшується. Важливо правильно підібрати пропорції продукту і води. Готують крупу в каструлі, в мікрохвильовці, в мультиварці, в духовій шафі.

Каша в каструлі

В мультиварці

Хочете без клопоту готувати каші? В мультиварці це реально! Перед приготуванням потрібно крупу замочувати (час від 3 до 4 годин). Після ємність змащуємо маслом. Солити краще всього воду до того, як крупа опиниться в мультиварці. Режим роботи агрегату – «Каша». Час приготування страви в мультиварці – близько години.

В мікрохвильовці

Скільки взяти інгредієнтів, залежить від кількості порцій. Рекомендується дотримуватися класичне співвідношення, актуальне як в випадку готування в мультиварці, так і у всіх інших агрегатах:

Для варіння в мікрохвильовці використовують спеціальну ємність. Крупу заливають необхідною кількістю води, яку попередньо підсолюють. Після треба виставити період термообробки в 20-30 хвилин.

Швидше за все вийде приготувати кашу в пакетиках. Така розфасовка приносить комфорт і зручність. Перед приготуванням немає необхідності замочувати крупу у воді. Термообробка триває всього 15-20 хвилин. Зазначимо, що каша в пакетиках – не кращий варіант. Якість і чистоту вміщеній в целофан крупи оцінити вкрай складно.

Протипоказання

Будь-продукт слід приймати в міру, щоб не нашкодити організму. Надмірне захоплення такими стравами може негативно вплинути на здоров’я людей, які страждають підвищеною кислотністю шлунка. Не варто включати перловку в раціон, коли є проблеми з очищенням кишечника.

Продукт містить велику кількість глютену. У зв’язку з цим його не рекомендують вживати при вагітності. Медичні дослідження показують, що глютен в деяких випадках провокує розвиток цукрового діабету у дитини. У разі чоловіків зловживання перловкою може викликати зниження лібідо.

Рецепт: середземноморський салат з перловою крупою і руколою

Цей салат стане чудовим блюдом для сніданку. Приготування займе близько години.

Інгредієнти для 4 порцій салату:

Для соусу:

Нарізаємо цибулю. У каструлі розігріваємо оливкову олію, обсмажуємо. Після додаємо перловку і пасеруємо кілька хвилин. Заливаємо овочевим бульйоном, накриваємо, проварюємо на повільному вогні 30 хвилин. Знімаємо з плити і даємо охолонути. Нарізаємо шматочками рукколу, кубиками перець, часточками помідори. Додаємо в салат. Потім туди ж кладемо кукурудзу. Змішуємо всі інгредієнти для соусу, додаємо за смаком сіль, чорний перець. Заправляємо салат.

Готувати страви з крупи можна як в мультиварці, так і звичайним способом. Головне дотримуватися пропорції. Води повинно бути стільки, щоб каша не пригоріла, але в той же час рідина не тікала з каструлі.

Включіть до складу свого раціону страви з перлової крупи, і вони допоможуть вам зберегти здоров’я на довгі роки. Натуральне харчування — це шлях до сили, краси, молодості.



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Як правильно варити червону сочевицю

Зміст статті: Підготовчий етап Спосіб приготування в каструлі Як приготувати гарнір в мультиварці? Готування в мікрохвильовій печі Легкий і смачний сочевичний суп-пюре Корисний склад сочевиці зробив її одним з найпопулярніших…

Як правильно варити вівсяні пластівці

«Вівсянка вранці» – це один з девізів здорової системи харчування сучасної людини, що займається спортом, стежить за кількістю споживаних кілокалорій і не любить витрачати багато часу на приготування їжі. Це…

Як правильно варити червону квасолю з замочуванням

Зміст статті: Рецепт приготування Приготування в мультиварці Приготування в пароварці Приготування в мікрохвильовці Червона квасоля – рослина з родини бобових. Сьогодні воно вирощується по всьому світу, але його батьківщиною є…