Тільки для справжніх пані!

Як можна розтопити мед без втрати його цінних якостей?

Як можна розтопити мед без втрати його цінних якостей?

Найчастіше, розповідаючи про мед, реклама підносить його у вигляді апетитною золотистою цівки, красиво стікає на блюдце або скибочку хліба. Таким він відображений і в нашій свідомості: рідким, ароматним, іскристим солодким золотом.

На Жаль, дійсність зазвичай виявляється більш прозаїчною і непривабливою. Туга золотиста рідина досить швидко перетворюється в тверду масу, яку часто важко дістати з скляної банки — зацукрований мед. Чому він зацукрувався, як його перетворити назад в рідкий, розповість ця стаття.

Чудесне перетворення

Для початку варто поговорити про те, що таке зацукрований мед. Побутує думка, ніби він гірше рідкого, не настільки якісний, чи не підробка натурального. Насправді консистенція цього продукту зовсім не свідчить про якість або смакових властивостях. Засахаривание меду (правильно називати цей процес кристалізацією) є природним процесом, властивим справжньому натуральному продукту. Воно залежить від багатьох факторів, найбільше від того, з яких рослин бджоли збирали нектар і в яку погоду.

Наприклад, швидко кристалізується подсолнуховый або видобутий з суріпиці; тривалий час залишається рідким акацієвий, каштановий. Значно довше зберігає первісну консистенцію продукт, зібраний у сире і дощове літо.

Засахаривание меду є природним процесом, властивим справжньому натуральному продукту.

Звичайно, більшість споживачів воліють цю солодкість в рідкому вигляді. Він і виглядає краще, і вживати його зручніше, намазуючи, наприклад, на хліб. Що ж робити, якщо ваш мед вже став твердим, пройшов кристалізацію? Чому це сталося? Чи означає це, що йому не стати тією колишньої золотистої цівкою, яка недавно радувала око?

Зневірятися не варто! Будь-яка людина в домашніх умовах зможе самостійно перетворити затверділий продукт в рідкий. Як розтопити мед, що для цього потрібно робити, ви зараз дізнаєтесь.

Процес розтоплення меду пасічники називають розпусканням. Щоб його здійснити, слід неухильно виконати лише одну умову. Мед не можна нагрівати до температури понад 45 °. Чому це важливо, стає зрозумілим, якщо згадати, що склад продукту складний, в нього входять різноманітні органічні речовини, що швидко розкладаються при підвищенні температури. Це означає, що мед втрачає свої унікальні лікувальні властивості і стає солодкою їжею. Втім, слід зазначити, що навіть у такому перегрітому вигляді він буде корисніше цукру.

Розтопити мед в звичайних побутових умовах можна різними способами, люди давно навчилися це робити. Але на практиці використовують три варіанти.

Мед не можна нагрівати до температури понад 45 °.

Популярні способи розпускання меду

Отже, як розтопити мед? Чому якісь методи підходять, а деякі краще не застосовувати?

Посуд з медом варто укутати, регулярно повертаючи до джерела тепла різними боками. Це потрібно робити, щоб продукт розпускався рівномірно. Недолік методу — він вимагає багато часу, іноді добу і більше. Перевага, як вже говорилося — в природності і нешкідливість процесу.

В першу каструлю наливають воду, ставлять на вогонь і доводять до все тих же 45°. (Вирішивши робити розпускання таким методом, бажано мати водяний термометр).

Другу ємність, з медом, поміщають всередину першої каструлі, попередньо підстеливши під неї тканину або дерев’яну дощечку. Залишається стежити, щоб вода не перегрівалася! Мед у другій ємності, оточений теплою водою, досить швидко стане рідким.

Розпускати цукровий мед слід невеликими порціями.

Мікрохвильовку з поміщеним в неї продуктом включають в режимі розморожування на нетривалий час, близько 40 секунд. Так повторюють кілька разів, регулярно помішуючи солодкість, бо топитися вона буде нерівномірно.

На закінчення слід сказати, що розпускати цукровий мед слід невеликими порціями. Справа в тому, що по закінченні приблизно тижні він знову стане тверднути. Слідуючи цим простим рекомендаціям, завжди можна пригощати своїх гостей золотистим медом, хвилясті і рідким.



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Як можна зварити кукурудзу в качанах у каструлі?

Скільки часу і як варити кукурудзу в качанах, щоб максимально зберегти всі корисні речовини, містяться в ній? – Відповідь на це питання не так простий, як здається на перший погляд….

Як використовувати водорості спіруліни для схуднення?

Зміст статті: Ефективність спіруліни в боротьбі із зайвою вагою Правила прийому Рекомендації Для людей із зайвою вагою питання його нормалізації завжди стоїть досить гостро. Поради по схудненню, модні дієти, спеціальні…

Як дівчині набрати м’язову масу: розробляємо правильний раціон харчування

Зміст статті: Основні умови Рекомендовані продукти Заборонені продукти Побудова раціону Рекомендації Режим харчування, якого необхідно дотримуватися дівчатам з метою набору м’язової маси, дещо відрізняється від чоловічого раціону для отримання того…