Тільки для справжніх пані!

Як і чому потрібно правильно пережовувати їжу

Як і чому потрібно правильно пережовувати їжу

Протягом століть люди замислюються над питанням, яким має бути здорове харчування людини. Але навіть серед величезного різноманіття теорій харчування ніхто не може засумніватися в тому, що найважливішим етапом травлення є пережовування їжі.

Чому необхідно жувати правильно, скільки разів це потрібно робити – відповіді на ці питання ми дамо вам у цій статті.

Коли починається процес травлення?

Багато людей вважають, що засвоєння корисних речовин починається в шлунку. Але це уявлення помилкове. Його легко спростувати простим експериментом. Якщо тривалий час жувати м’якуш звичайного білого хліба, в роті з’явиться солодкий присмак. Чому? Вся справа в тому, що крохмаль, що міститься в хлібі, починає розпадатися на складові.

Головне завдання ротової порожнини – ретельно подрібнити їжу і рівномірно забезпечити її ферментами. Вони та інші необхідні активні речовини, без яких травлення не буде повноцінним, містяться в слині.

Що далі?

Жування – унікальний етап обробки продуктів. Ось чому потрібно ретельно пережовувати їжу. Якщо цього не робити, то харчові грудки з самого початку порушувати процес травлення. Що маємо в результаті: в шлунку їжа переробляється лише частково, а кишечник не справляється з її проштовхуванням. Це може послужити причиною серйозних проблем, які легко запобігти, якщо правильно пережовувати те, що ви їсте.

Чому ми приділяємо увагу цьому питанню?

  • Щоб уникнути неефективного використання поживних речовин. Ферментативна обробка в шлунку може бути здійснена лише поверхнево. Непережований шматок залишається недоторканим всередині і не може повністю реалізувати свої корисні речовини.
  • Щоб виключити травми травного каналу. Непережеванные продукти можуть травмувати стравохід. Це потягне за собою хворобливі відчуття при ковтанні.
  • Щоб запобігти розмноженню небажаних організмів. Ретельно пережована їжа повністю омивається шлунковим соком. Маленькі шматочки знезаражуються і стають безпечними для організму людини. Так як внутрішня частина великих харчових грудок не обробляється шлунковим соком, вона є чудовим середовищем для розмноження шкідливих бактерій, особливо після потрапляння харчових частинок в кишечник.
  • Ще одним з аргументів за те, що потрібно жувати довго і правильно, є та користь, яку ви отримаєте, не докладаючи майже ніяких зусиль.

    Користь правильного пережовування

    Скільки позитивних змін відбувається з людиною після того, як він починає ретельно пережовувати їжу, спочатку важко собі уявити:

    Треба тут щось додавати? Плюси очевидні.

    А чи довго трапезувати?

    Отже, резонне питання – скільки ж необхідно здійснювати жувальних рухів, щоб правильно пережовувати їжу? Більшість вчених і практиків дотримується подібних поглядів на те, як треба діяти за столом. Закон один: не поспішайте під час їжі. Скільки жувальних циклів потрібно зробити, залежить від окремих продуктів, але для більшості підійде 30-50 разів. Причому це також стосується і рідкої їжі – каш, супів, пюре. Так, не дивуйтеся, але їх теж потрібно правильно пережовувати. Однак при вживанні цих страв слід робити наголос не стільки на подрібненні шматків, скільки на ретельному змочуванні їжі слиною.

    У фіналі нагадаємо примітне вислів одного давньогрецького мудреця (здогадайтесь, якого?): «Здорова людина має жувати їжу 50 разів, хворий – 100 разів, а самосовершенствующийся – 150 разів».



    Де ви зараз? Ось тут:


    Схожі записи:

    Як вегану спілкуватися з рідними і друзями

    Зміст статті: В родині з’явився веган – як уникнути конфліктів? Вегетаріанець в компанії друзів Важко вегану на роботі? Не перетворюйтеся в пропагандиста Багато людей після своєї відмови від їжі тваринного…

    Як варити корисний і смачний червоний рис

    Зміст статті: Особливості сортів Підготовка до варінні Скільки часу йде на приготування рису? Скільки беруть рідини на склянку крупи? Спосіб приготування: покрокова інструкція Приготування в мультиварці Поєднання з іншими продуктами…

    Як швидко зварити смачну кукурудзяну кашу

    Зміст статті: Тонкощі приготування Рецепт на воді Класичний рецепт поленти Рецепт в мультиварці Кукурудзяна каша – підходяще блюдо для раціону здорового харчування. Вона цінна енергетично, низькокалорійна, не містить глютен, багата…