Тільки для справжніх пані!

Вуглеводи: функції речовин в організмі

Вуглеводи: функції речовин в організмі

Крім багату вуглеводами їжу зі свого меню, багато роблять помилку. Особливо часто так відбувається з тими, хто бажає утримати або дещо зменшити масу свого тіла. Але насправді ці органічні сполуки виконують особливі функції в організмі людини. З їх допомогою приходять в норму обмінні процеси. Працюючи разом з білками, вуглеводи сприяють утворенню ферментів і беруть участь у процесі слиновиділення. Дані речовини важливі практично для всіх живих організмів. І якщо звичайній людині за добу необхідно в середньому 420 р., то для осіб, які ведуть активний спосіб життя, кількість вуглеводів в раціоні повинно бути декілька більшим.

Прості вуглеводи

Вживаючи певну їжу, ми забезпечуємо організм простими і складними вуглеводами, і всі вони виконують свою функцію.

Перша група – прості вуглеводи:

Для людини глюкоза важлива й незамінна. Її основне завдання полягає в нормалізації роботи кожної клітини нашого мозку. Завдяки цій речовині даний орган отримує енергію, внаслідок чого поліпшується пам’ять. Джерелами глюкози є багато ягоди і фрукти, вживати які бажано у свіжому вигляді.

Фруктоза – це особлива речовина. Воно легко засвоюється без участі інсуліну. З цієї причини продукти, що містять фруктозу, можуть бути присутніми в меню людей, у яких був діагностований цукровий діабет.

Сахарозу ми отримуємо з звичайного цукрового піску і різних солодощів, в яких він присутній. В процесі розщеплення даного вуглеводу в організм людини надходять глюкоза і фруктоза.

Мальтоза являє собою проміжний продукт, який виходить в результаті перетворення крохмалю. Її джерелами можуть стати солод, бджолиний мед. В процесі травлення мальтоза перетворюється в глюкозу.

Свіжі фрукти багаті клітковиною. Клітковина – складний вуглевод.

Складні вуглеводи

У цю групу входять:

Вживаючи різні хлібобулочні вироби, картопля, крупи і бобові, ми забезпечуємо організм крохмалем. На його перетравлення нашому шлунково-кишковому тракту необхідний певний проміжок часу, засвоюється він досить довго.

Глікоген являє собою полісахарид, який в незначних кількостях присутній у складі печінки і м’язових тканинах.

Клітковина важлива як для людини, так і для інших живих організмів. Вона допомагає нашій системі травлення працювати краще і продуктивніше. Клітковиною багаті оболонки різних рослинних клітин, і саме завдяки їй відбувається профілактика багатьох захворювань. Цей складний вуглевод бере активну участь в очищенні організму від багатьох шкідливих речовин, в тому числі від холестерину та жовчних пігментів. Ці волокна попереджають ожиріння і характеризуються високою харчовою цінністю, що дозволяє нам швидко вгамувати почуття голоду. Які ж продукти багаті клітковиною? Це висівки, борошно грубого помелу, свіжі фрукти і овочі.

Роль в організмі

Функції вуглеводів в організмі будуть наступними:

Основна функція – енергетична. Завдяки вуглеводів організм людини отримує сили і можливість протистояти стресам і негативного впливу навколишніх чинників. В процесі розщеплення відбувається їх розпад на воду і карбон оксид, в результаті вивільняється велика кількість енергії. В живих організмах вони накопичуються: в рослинах набувають вигляду крохмалю, у тварин – глікогену. А вивільнення цієї енергії відбувається поступово, по мірі виникнення необхідності.

Захисна функція проявляється наступним чином: наші залози виробляють слиз, яка обволікає життєво важливі органи, такі як кишечник, шлунок, бронхи і стравохід. Цей в’язкий секрет захищає їх від пошкоджень, причому як від механічних, так і від вірусів і бактерій.

Що означає структурна функція? Вуглеводи, будучи в складі клітинних оболонок і субклітинних утворень, беруть активну участь у процесі синтезу різних сполук та речовин. Без них організм людини не змогла б нормально функціонувати. Вуглеводи у вигляді полісахаридів важливі і для рослин, де вони виконують опорну функцію.

Вуглеводи дають людині енергію для життя.

Дефіцит вуглеводів

Якщо позбавити організм вуглеводів або звести їх надходження до мінімуму, то це загрожує порушенням основних обмінних процесів, а в крові будуть накопичуватися шкідливі речовини. Відбудеться пригнічення центральної нервової системи, що спричинить відчуття хронічної втоми, сонливість і запаморочення. Органи травлення дадуть відповідь на такий раціон нудотою і постійним відчуттям голоду.

Може виникнути тремор рук і підвищена пітливість. Ці симптоми практично відразу зникають при введенні в меню достатньої кількості цукру. Якщо ж ви дотримуєтеся якої-небудь дієти, то пам’ятайте, що мінімальна добова доза вуглеводів становить 100 р.

Надлишок вуглеводів

Коли в раціоні переважають продукти з високим вмістом вуглеводів, то це може призвести до ожиріння. При такому меню організм випробовує значні перевантаження. Цукор та інші легкозасвоювані речовини, накопичуючись, виснажують клітини підшлункової залози, що загрожує розвитком цукрового діабету. Це пояснюється тим, що орган втрачає здатність виробляти достатню кількість інсуліну, який необхідний для переробки глюкози.

Проте слід пам’ятати, що сам цукор до діабету не призводить. Він є основним фактором ризику подальшого розвитку вже існуючого захворювання, яке мало приховану форму.

Корисні поради

Шкідливий вплив рафінованих вуглеводів, які удосталь зустрічаються в продуктах з магазинів, можна знизити. Для цього:

Дотримувати це прості рекомендації нескладно. Але при цьому організм отримає чимало користі, стан здоров’я покращиться.