Тільки для справжніх пані!

Вітамін К: користь для організму, в яких продуктах міститься

Вітамін К: користь для організму, в яких продуктах міститься

Вітаміни групи К (або нафтохінони) були виявлені і досліджені данськими, швейцарськими та американськими вченими в 20-40-х роках минулого століття. Свою назву вони отримали від терміна «коагуляція», так як підвищували згортання крові. Зараз науці відомо сім представників цієї групи. Природними сполуками є філохінон (К1) і менахінон (К2).

Інші вітаміни групи К отримані синтетичним шляхом. Філохінон в організм людини надходить з продуктами. Частка менахинона в їжі в десять разів менше, але, завдяки певним бактеріям, він виробляється в кишечнику нафтохинонов. Обидва ці сполуки дуже важливі для здоров’я судин. Саме тому потрібно знати, в яких продуктах міститься вітамін К.

Роль вітамінів До і норма їх споживання

Для чого потрібен вітамін К? Ще в 1929 році біохімік Хенрік Дам довів, що основна функція цієї речовини – забезпечувати швидку згортання крові. Про те, що з’єднання відповідає за здоров’я кісткової тканини, вчені дізналися лише 20 років тому. Вітамін К є своєрідним регулювальником в тілі. Він забирає кальцій з кровоносних судин і направляє його в зуби і кістки. Тим самим з’єднання сприяє міцності кісткової структури.

При нестачі вітаміну К кальцій накопичується в холестеринових бляшках. В результаті судини стають жорсткими, просвіт у них звужується, утворюються тромби. Це призводить до інсульту або інфаркту, внутрішнього крововиливу. На тлі дефіциту вітаміну К розвивається деформація кісток і окостеніння хрящів. Крім основних функцій, з’єднання виконує додаткові завдання: надає антимікробну і протиракову дію, зменшує біль.

Які потреби організму в филлохиноне і менахиноне?

Ознакою дефіциту вітаміну К є кровотечі з носа і ясен, шкіри та шлунково-кишковому тракті.

Основні джерела філлохинон

Недолік вітамінів До унаслідок незбалансованого харчування виникає вкрай рідко. Найчастіше причинами авітамінозу стають проблеми з кишковою мікрофлорою, печінкою і жовчовивідними шляхами. Дефіцит вітаміну може спостерігатися при лікуванні антикоагулянтами непрямої дії, тривалому прийомі сульфаніламідів і антибіотиків. Основний спосіб терапії авітамінозу – розумна дієта.

Де міститься вітамін До 1? Харчовими джерелами філлохинон є зелені, багаті хлорофілом овочі і трави, а також деякі рослинні масла.

Вміст вітаміну До 1 на 100 г продуктів:

Кращими супутниками філлохинон в стравах є вітамін D і кальцій. К1 добре взаємодіє з жирами. Будучи стійким до нагрівання, не руйнується в процесі теплової обробки. Нижче наведені рецепти страв, заповнюють нестачу філлохинон.

Три жмені волоських горіхів, фундука і очищених насіння соняшника обсмажити. Подрібнити пучок петрушки. Дві великі морквини крупно натерти на тертці. Цедру половинки лимона дрібно натерти. З м’якоті вичавити сік. До нього додати цедру, столову ложку рідкого меду і 30 мл лляної олії. За бажанням посолити і поперчити. Змішати горіхи і насіння з морквою і петрушкою. Заправити салат сумішшю на основі лимонного соку. Подавати через чверть години.

7 середніх картоплин крохмалистої сорти відварити в мундирах. Пучок шпинату бланшувати в окропі до м’якості. Потім обдати холодною водою, щоб зберегти яскравий колір. Шпинат відтиснути і подрібнити. Ще теплу картоплю очистити, пропустити через сито. Вимісити картопляну масу з пшеничним борошном (100 г) і шпинатом. За бажанням посолити, поперчити. Тісто розділити на частини. З кожного шматка скачати ковбаску, яку потім нарізати шматочками. Зубчиками виделки надати ньоккам рифлений вигляд. Через годину, коли шматочки підсохнуть, їх можна відварити в підсоленій воді. Подавати, приправивши маслом.

Змішати в блендері соєвий фарш (0,5 кг) та цибулю (2 голівки). Додати 100 г булгуру і 135 г рису. До фаршу кинути півпучка подрібненої петрушки, пучок сухої м’яти, столову ложку томатної пасти. За бажанням поперчити, посолити. Все перемішати. У киплячу воду покласти листя капусти. Через пару хвилин, коли вони потемніють, дістати з окропу. У листя вирізати жорсткі жили. На центр покласти трохи фаршу і загорнути лист. Голубці щільно укласти на дно каструлі. Залити окропом так, щоб вода тільки покривала їх. Варити голубці півгодини. Перед подачею полити заправкою з йофу або рисового йогурту (60 мл) та двох подрібнених зубчиків часнику.

Звідки отримують менахінон?

Довгий час вітамін К2 перебував у тіні свого побратима – К1. Вчені думали, що роль останнього вище, адже його набагато більше в продуктах. Проте недавні дослідження доводять зворотне.

Филлохинон засвоюється організмом гірше, ніж К2. Його біологічна активність в тілі людини нетривала. У той же час період напіврозпаду менахинона становить 72 години, що в 9 разів довше, ніж у К1. Таким чином, саме він забезпечує нормальну згортання крові, попереджає розвиток остеопорозу і серцево-судинних захворювань. Підвищити активність менахинона в організмі допомагають продукти, що містять вітамін D.

Статистика свідчить: за останні роки в Китаї, Європі, США і Японії попит на харчові добавки з К2 виріс в рази. Проте лікарі наполягають: не потрібно приймати спеціальні препарати. Правильно харчуватися, адже надлишок вітамінів також До шкідливий, як і нестача. Профіцит призводить до загустінню крові, що особливо погано в літньому віці.

Список продуктів, в яких багато менахинона, невеликий. Рятує лише те, що вітамін К, в яких продуктах він би не був присутній, легко трансформується. Тобто за умови, що в кишечнику вистачає сапрофітних бактерій, менахінон утворюється з будь-яких нафтохинонов. Рослинні харчові джерела, багаті на вітамін К2, – ферментовані соєві продукти: місо, темпех, тофу.

Лідером за змістом менахинона є натто. У 100 г зброджених соєвих бобів, популярних в японській кухні, налічується 875 мкг вітаміну К2. Для порівняння: в молокопродуктах цей показник коливається в межах 0,5–1 мкг.

Вітамін К2 багата також квашена капуста: у 100 г міститься 4,8 мкг. Саме на її основі можна приготувати корисну сироїдську кашу.

Як приготувати вдома натто?



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Смачний і корисний компот з домашніх сухофруктів

Зміст статті: Користь напою Як приготувати? Завжди корисний напій? Компот з сухофруктів (іноді називається узвар) – напій з високою біологічною цінністю. Його корисні властивості підвищать імунітет, зміцнять серцево-судинну систему і…

Вітамін F – в чому полягає його біологічна роль?

Зміст статті: Значення для організму Як засвоюється? Дефіцит речовини: симптоми Надлишок речовини: симптоми Харчові джерела Вітамін F являє собою ненасичені жирні кислоти, які наш організм самостійно не виробляє. Дана речовина…

Вітамін B3: значення в житті людини

Зміст статті: Різноманітність назв Продукти, містять ніацин Цікаві факти Показання до застосування Добова норма Думаємо, не варто і говорити, яка роль відведена різних вітамінів у життєдіяльності людини. Адже нестача корисних…