Тільки для справжніх пані!

Величезна користь моркви і деяка шкода

Величезна користь моркви і деяка шкода

Морква – це дуже корисний коренеплід. Цей овоч відомий з давніх пір, згадки про нього зустрічаються в стародавніх джерелах вже в I столітті нашої ери. На території нашої країни вона з’явилася за часів Київської Русі.

Моркву вживали в їжу і використовували для лікування багатьох хвороб, у тому числі захворювань серця, печінки, носоглотки. У наш час, напевне, немає таких людей, які не знають про користь моркви для зору. Але вона має ще багато інших позитивних властивостей.

Ті, хто дотримується здорового харчування, з нетерпінням чекають дозрівання цього коренеплоду. Морквину вживають в сирому, вареному, запеченому вигляді, віджимають сік, додають в салати і супи. Це, напевно, один з основних овочів, який допомагає наповнити організм всіма необхідними вітамінами і мінералами. Однак незважаючи на те, що морква має корисні властивості, вона має і деякі протипоказання. Про все це піде мова в статті.

Корисний склад

Морквина дуже багата вітамінами, мінералами, крім того, це дуже низькокалорійний продукт, так як в 100 грамах овоча міститься всього лише 32 ккал.

Це дозволяє використовувати овоч у боротьбі із зайвою вагою.

Вітаміни в складі: В1, В2, В6, С, К, А, відзначається наявність вітамінів Е, РР. Мінерали: кальцій, магній, фосфор, залізо, калій, у незначних кількостях – селен і хлор.

Морква відома тим, що має великі запаси бета-каротину, цей пігмент надає їй насичений яскраво-оранжевий колір. Ця речовина є попередником вітаміну А (ретинолу), який просто необхідний людині, завдяки йому можна поліпшити зір, усунути подразнення і прищі на шкірі і зміцнити імунітет.

Овоч молодості і здоров’я

Саме так часто називають цей помаранчевий коренеплід. Якщо детально вивчити склад, то можна зрозуміти, що користь морквини просто колосальна. Цей овоч показаний всім без винятку, так як:

Користь для жінок і чоловіків

Люди давно помітили позитивну дію моркви на організм чоловіків і жінок. Про це варто поговорити докладніше.

Моркву і сік з неї добре підвищують чоловічу силу, попереджують різні захворювання сечостатевої системи. Також рекомендується пити свіжовичавлений сік після важкої фізичної роботи. Він швидко відновить тонус м’язів, зніме втому і позбавить від крепатури (м’язових болів).

Користь моркви для жінок незаперечна. Так, для красивої шкіри з рівним рум’янцем просто необхідно вживати цей коренеплід в їжу. Корисно використовувати моркву в якості косметичного засобу, додавати в маски і крему.

Необхідна моркву для вагітних жінок. Цей овоч допомагає правильному розвитку плода і ефективно бореться з запорами, які дуже часто виникають у цей період.

Перезбуджений нервовий стан майбутньої мами, її поганий сон або безсоння допоможе усунути включення моркви в раціон. Корисні компоненти заспокоять нервову систему і налагодять міцний сон.

Свіжа, варена, сушена

Свіжа морква, зрозуміло, найбільш корисна для вживання. Користь сирої моркви набагато вище, ніж вареною, тушкованою, маринованої. Вся справа в тому, що при будь-якому температурному впливі вітаміни і мінерали руйнуються, їх зміст та ефективність значно зменшуються.

Однак для профілактики і лікування деяких хвороб підходить саме варена морква. Наприклад, тим, у кого цукровий діабет, потрібно є саме такі страви.

У чому користь моркви для організму? А в тому, що при варінні збільшується кількість антиоксидантів у коренеплоді, які не дозволяють цукру швидко вбирається в кров.

Щоб надовго забезпечити себе корисними речовинами, можна приготувати сушену моркву. Зробити це дуже просто і швидко, і у вас під рукою завжди буде вже приготована приправа для супів і других страв.

Морквяний сік

Свіжовичавлений сік моркви для організму людини служить відмінним противірусним засобом, добре бореться із запальними процесами горла та іншими лор-органами.

Наприклад, добре допомагає сік при нежиті. Кілька крапель цього кошти прочистять носові проходи, і ви зможете нормально дихати. Інші корисні якості морквяного соку:

Краще всього вживати домашній і самостійно приготований сік. Покупної містить харчові добавки, барвники, емульгатори та консерванти. Користі від такого напою чекати не варто.

А в чому шкода?

В їжу морква варто вживати помірно, адже для неї характерна як користь, так шкоду, якщо зловживати цим овочем. Все має бути в міру.

Якщо є занадто багато страв з моркви, гризти її цілими днями, то не за горами погане самопочуття, втома, постійна слабкість, млявість і сонливість. В окремих випадках може бути запаморочення і непритомність. Про надлишок каротину в організмі свідчать заруділі долоні і ступні, шкіра обличчя теж може придбати жовтуватий колір. Добова норма вживання моркви для дорослої людини становить 300 грам.

Особливо ретельно потрібно стежити за кількістю моркви в раціоні дітей. Їм слід давати свіжовичавлений сік, розведений питною водою або яблучним соком.

Від вживання моркви краще відмовитися в наступних випадках:

Як бачите, при відсутності протипоказань потрібно просто стежити за кількістю споживаної морквини.

Як правильно зберігати овоч

Кожна господиня знає, що цей коренеплід зберігається не дуже довго, швидко в’яне і втрачає смак. Для правильного і довгого зберігання моркви в холодильнику потрібно виконати кілька умов:

Морква – це смачно і дуже корисно. Користь цього овоча безцінна. Постійне і помірне вживання вилікує деякі хвороби, покращить стан здоров’я, допоможе впоратися з вірусами, забезпечить повний запас вітамінів. Їжте моркву на здоров’я і з задоволенням!