Тільки для справжніх пані!

Варто їсти чорнослив при грудному вигодовуванні?

Варто їсти чорнослив при грудному вигодовуванні?

Жінка, яка народила дитину і налагодила лактацію, повинна спостерігати за тим, як малюк реагує на різні продукти. На першому етапі розвитку карапуза лікарі радять дотримуватися жорсткої дієти. Поступово матуся зможе додавати в раціон різні продукти. Якісь опиняться під забороною до закінчення грудного вигодовування.

Чому потрібно дотримуватися дієти при грудному вигодовуванні?

Грудне молоко для немовляти являє собою якийсь концентрат корисних речовин, розчинених в рідині. На відміну від звичайного молока або суміші його складу суттєво відрізняється в залежності від того, що вживала годуюча жінка.

Якщо продукти можуть викликати алергію та інші неприємні симптоми у малюка, впливати на його травний тракт, то мамі їх їсти не варто. Буквально через годину після того, як жінка дозволила собі неправильне блюдо, алергени та інші речовини потраплять до дитини з молоком.

Обмеження вживання деяких продуктів для годуючої дівчини дуже важливо. Це дозволяє:

Чим корисний чорнослив?

Чорнослив багатий клітковиною. Він містить багато корисних вітамінів і речовин, серед яких:

Всім відомі унікальні властивості ягоди, пов’язані з її здатністю справлятися з запорами. Кількість заліза настільки велика, що при постійному вживанні можна бути впевненим у відсутності залізодефіцитної анемії.

Як вживати чорнослив годувальниці?

Організм годуючої жінки і малюка набагато чутливіші до продуктів і токсинів. Тому навіть улюблені страви та добре переносяться під час вагітності можуть стати небезпечними при ГВ. Їсти їх треба, попередньо протестувавши. Основні правила вживання ягоди зводяться до наступного:

Вживати чорнослив при грудному вигодовуванні можна у вигляді компоту. Проносний ефект зберігається. Але корисність ягоди зменшується, т. к. після термообробки вітаміни руйнуються. Деякі воліють їсти його у вигляді добавки до рисовим гарнірів. Тушкований чорнослив відмінно поєднується зі злаком. У цьому випадку рис, який кріпить, гармонує з ягодою, яка зазвичай розслабляє кишечник. Смак страви отримує нову забарвлення, що вносить різноманітність в раціон жінки, яка багато в чому обмежує себе.

Коли варто почати вживати чорнослив?

Якщо немає гострої потреби в тому, щоб їсти чорнослив, краще не використовувати ягоду до закінчення ГВ. Адже якщо кишечник буде розслаблений, невідомо, скільки сил доведеться витратити на нормалізацію стану.

У разі, коли у немовляти з’являються запори, лікарі рекомендують не братися за лікарські препарати, а спочатку спробувати підібрати проносний продукт. У цьому випадку чорнослив при грудному вигодовуванні може бути показаний в перші тижні життя дитини. Іноді неприємні явища з кишечником зустрічаються у самої мами. Адже вся рідина йде в молоко, що провокує запори. Тому невелика кількість чорносливу можна їсти. Особливо важливо це для тих, у кого були великі розриви. Тужитися їм заборонено, щоб тканини могли загоїтися.

Для отримання малюком вітамінів та інших корисних речовин, що містяться в ягоді, годуюча жінка може включати її в свій раціон через 6 місяців після пологів. Вважається, що після цього часу організм дитини краще справляється з новими продуктами.

Чого варто остерігатися?

Провокація діареї є головним ризиком вживання чорносливу або інших проносних продуктів. Якщо існують побоювання, що кишечник немовляти розслабиться, краще не включати ягоду в раціон матері. Можна дати дитині препарат-абсорбент, щоб зняти можливі ризики.

Для малюка будь-яка діарея небезпечна зневодненням. Змусити його пити воду навіть у невеликих кількостях дуже складно. Тому і варто спостерігати за його самопочуттям після включення нових продуктів.

Будь-які ягоди і фрукти, які не були вирощені самостійно, можуть містити шкідливі речовини. Це є наслідком прагнення підприємців швидше отримати продукт. У плодах чорносливу токсичні речовини можуть знаходитися тривалий час, навіть якщо дерево обробляли хімікатами у весняний період. Будь-який батько повинен пам’ятати про ризик нітратів і змісту в їжі шкідливих хімічних речовин. Тому краще підключати незнайомі продукти, коли чадо стало вже досить великим.