Тільки для справжніх пані!

Цікаві факти про користь і шкоду оцту

Цікаві факти про користь і шкоду оцту

Не знайти у світі господиню, яка б ніколи не використовувала оцет. Ця прозора рідина, що має різкий запах і смак, використовується при приготуванні найрізноманітніших кулінарних витворів. Але мало хто замислювався, як цей продукт впливає на людський організм. Тому ми сьогодні засудимо, чим корисний оцет і чи є від нього шкоди.

Основні різновиди

Оцет може відрізнятися за складом, видом і способом приготування. Деякі види кислоти негативно впливають на організм, в той час як інші можуть бути корисними.

Найбільш поширені види оцту:

Синтетичний продукт

Даний вид застосовується дуже широко. Він використовується при консервації продуктів, а також при приготуванні салатів, заправок і соусів. Шкідливий оцет? Хоча синтетичний продукт значно поступається за якістю і корисним складовим іншим видам, вживання його в невеликих кількостях допустимо і не матиме значного впливу на організм. Оцет часто використовується при засаливании деяких овочів і при приготуванні розпушувач для тіста.

Яблучний сорт

Яблучний оцет відрізняється найменш різким смаком і ароматом. І, звичайно, він більш корисний, ніж синтетичний Його застосування допускається навіть тими, хто страждає від захворювань травної системи. Натуральні компоненти, що входять до складу такого продукту, позитивно впливають на організм і в невеликих кількостях не впливають на кислотність шлунка. Цікаво, що даний вид продукту використовується при виготовленні деяких видів листкового тіста.

Винний сорт

Виготовляється з природного сировини і буває білим або червоним. Такий продукт отримують шляхом зброджування вина або виноградного соку. Характерний запах цей оцет отримує внаслідок тривалої витримки в дубових бочках. Широко застосовується в якості приправ, а також використовується при виготовленні соусів і маринадів.

Рисовий

Рисовий оцет не так широко поширений, проте його м’який смак підкорив багатьох гурманів. Може служити відмінною заправкою в салатах, особливо в японської та китайської кухні. Маючи легкий аромат, не буде перебивати інші продукти у страві.

Бальзамічний оцет

Бальзамічний оцет відносять до найбільш дорогим сортам. Він відрізняється більш складним процесом приготування, так як після ферментації витримується мінімум 12 років. В процесі витримки він значно втрачає в об’ємі, так як за рік випаровується в середньому 6% обсягу. Наприклад, якщо після ферментації в бочку було залито 100 літрів, то до кінця періоду витримки залишиться близько 31 літра продукту. Не дивно, що вартість бальзамічного оцту так висока.

Бальзамічний вид використовують в якості приправ до італійської кухні, його навіть додають в морозиво. Він чорного кольору, а по консистенції нагадує дьоготь. У національній кухні такий продукт вважається найбільш вишуканою приправою.

Насправді сортів оцту набагато більше. Ми обговорили лише найбільш відомі і поширені види.

Позитивний вплив на організм

Якщо ви хочете, щоб оцет, вживається в їжу, був корисний для організму, вибирайте натуральні рафіновані продукти. Такий оцет буде володіти чудовими властивостями, а саме:

Регулярне споживання натурального оцту – звичайно, в невеликих кількостях – буде сприяти здоров’ю судин. Кислота, що міститься в продукті, допомагає позбутися від холестерину, тим самим очищаючи судини зсередини. Включивши оцет в свій раціон, ви не дізнаєтеся, що таке перепади артеріального тиску і серцеві проблеми.

Широке застосування

Оцтову кислоту застосовують не тільки в кулінарії. Вона здатна надати приголомшливе вплив на шкіру. Щоб у цьому переконатися, додайте кілька ложок будь-якого натурального оцту в теплу ванну і посидьте в ній хвилин 15. Ви помітите, як оновиться і отбелится ваша шкіра після процедури.

Щоб швидко позбутися від високої температури, можна невелику кількість оцту розвести у воді і прикласти компрес або провести обтирання. Ця процедура допоможе полегшити стан і швидко знизити температуру без хімічних ліків.

Оцтовий розчин також можна застосовувати, коли потрібно терміново позбутися від шрамів. Потріть проблемне місце змоченим у продукті ватним диском і дуже скоро ви побачите, як проблема зникне.



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Імбир з лимоном і медом: рецепт для зміцнення здоров’я

Зміст статті: Від яких недуг допомагає імбир з добавками? Імбир і лікування застуди Рецепти для очищення судин Схуднення з коренем імбиру і лимоном Про користь меду та лимона відомо давно….

Імбир, змішаний з медом: корисні рецепти

Зміст статті: Чим корисний імбир? Мед і його чудові властивості Мед і імбир: подвійна користь для здоров’я Універсальний рецепт Від застуди Для схуднення Існує безліч народних способів зміцнити здоров’я і…

Значення кальцію в організмі людини: що трапляється при надлишку та дефіциту?

Зміст статті: Біологічна роль А якщо кальцію не вистачає? Чим загрожує надлишок мінералу? Як підтримувати оптимальний рівень кальцію? Кальцій в організмі людини присутня в кількості 1-2 кг. Приблизно 1% цієї…