Тільки для справжніх пані!

Склад, користь і шкоду ріпчастої цибулі

Склад, користь і шкоду ріпчастої цибулі

Тисячоліттями людство культивує цибулю, використовуючи його в кулінарії, застосовуючи в лікувальних і декоративних цілях. Батьківщиною рослини вважаються близькосхідні країни – Афганістан і Іран. З Азії цибулю перекочував в Єгипет і грецькі міста, а потім прижився в Римській імперії. На Русі вирощувати овоч почали дев’ять століть тому.

Склад і калорійність

Цибулина на 85% складається з води. Частину утворюють вуглеводи, харчові волокна і зольні речовини. Вміст білка в головці – 1,4%. В цибулині налічується 12 8 незамінних та замінних амінокислот. Кількість жиру не перевищує 0,2%. Зате цибуля багатий фітонцидами – летючими речовинами, що надають потужну антибактеріальну дію. Калорійність 100 г продукту – 41 ккал.

Головка рослини – справжній вітамінно-мінеральний джерело. З макроелементів в ній найбільше калію: в 100 г овоча – 146 мг. Є в складі цибулини та інші цінні нутрієнти: магній, фосфор, кальцій, цинк і залізо. Рослина багата вітаміном С. Так, п’ять головок цибулі здатні покрити добову потребу людини в аскорбіновій кислоті. У менших кількостях в овоче присутні фолієва і пантотенова кислоти, вітамін В6.

Користь в кулінарії і косметології

Основна сфера застосування овоча – кулінарія. До страви додають сирий, маринований, тушкований, варену і смажену цибулю. Завдяки йому супи набувають насичений смак і аромат. Сирої надає стравам солодкість з легкими нотками гостроти, збуджує апетит. Після теплової обробки гіркоту з рослини йде. Ошпарений окропом цибулю втрачає різкий, специфічний запах. Втім, у деяких випадках цей аромат навпаки прагнуть зберегти, так як він надає страві пікантності.

В косметології ріпчасту цибулю застосовується для усунення проблем з волоссям. Порідшання зачіски в холодну пору року, ламкість і тьмяність локонів – ознаки сезонного гіповітамінозу в організмі жінок. Виправити становище дозволяє прийом полівітамінних комплексів і корекція харчування, серед іншого передбачає щоденне споживання зелені. З випаданням волосся у жінок можна боротися і інакше – спеціальними цибульними масками. Вони ж допомагають прискорити зростання шевелюри.

Лікувальні властивості

У чому полягає користь цибулі для здоров’я? Про цілющі властивості рослини для організму відомо з давніх часів. Єгиптяни приписували луку магічні якості. Германці і римляни вважали, що рослина здатна надавати сміливість, завдавати шкоди злим силам. У Середньовіччі вінками з цибулин намагалися зупинити чуму. У боротьбі з таким страшним захворюванням такий оберіг, природно, не допомагав. Але сам факт свідчить, наскільки люди високо цінували лікувальні якості ріпчастої цибулі.

Зараз достеменно відомо, що рослина – імуностимулятор, наносить шкоду вірусам і бактеріям. Для профілактики грипу застосовують ефірні олії цибулі. Щоб «звільнити» летючі ароматичні речовини, головку розрізають на частини. Блюдце з цибульними часточками ставлять у житловому приміщенні. Важливо: користь продукту в розрізаному стані зберігається не більше чверті години, тому вміст тарілки потрібно часто оновлювати.

Біологічно активні речовини рослини здатні надавати подразнюючу дію, що важливо при лікуванні бронхітів. Дрібно порізану цибулю наполягають на меду. Отриманий сироп п’ють, щоб посилити мокрий кашель, тим самим очищаючи дихальні шляхи і наближаючи одужання. Крім того, цибульний сік знижує рівень холестерину, очищає кров, благотворно впливає на печінку і кишечник.

Високі дози заліза і калію, що містяться в рослині, попереджають розвиток анемії і серцевих проблем у людини. Вважається, що запах цибулі діє заспокійливо, тим самим усуваючи відчуття тривоги і сприяючи швидкому сну. Згідно з дослідженнями, регулярне споживання рослини в їжу знижує ризик захворювання раком. Справа в тому, що активні речовини лука стимулюють продукування антиоксидантів. Як результат – з організму швидше виводяться канцерогени і токсини, вони завдають меншої шкоди.

Можливу шкоду

Один з недоліків рослини – сильний аромат. Усунути цибульний запах з рота допомагають ядра волоських горіхів і зелень петрушки. Шкоду, яка може завдати рослина, пов’язаний з наявністю дратівливих речовин в голівці. Саме тому зловживати цибулею небажано людям з підвищеною кислотністю шлунка, гастрит, виразку.

Прийом рослини у великих дозах може принести шкоду дихальної і серцевої системи: спровокувати астму, підвищити тиск, викликати аритмію. При зовнішньому застосуванні ріпчасту цибулю іноді викликає опіки шкірних покривів. Не завдати шкоди організму можна, дотримуючись елементарних заходів безпеки. Будь-які маски і аплікації з сирого продукту слід витримувати на шкірі не більше 20 хвилин.

В іншому продукт безпечний, а користь цибулі для людського організму безцінна.