Тільки для справжніх пані!

Склад і користь гречаного меду

Склад і користь гречаного меду

Більшості людей дуже добре знайомі продукти бджільництва. І гречаний мед здобув особливу прихильність багатьох саме з-за свого унікального смаку і набору поживних речовин. Сьогодні саме час розглянути його складу, протипоказання і користь для організму.

Унікальні особливості

Назва продукту саме говорить за себе. Він виготовляється з нектару, який зібраний бджолами в період цвітіння гречки. Як раз ці квітки і стають основним джерелом для виготовлення даного сорту.

Гречаний мед відрізняється від аналогів своїм насиченим темним кольором. Він вважається одним із найдорожчих сортів. Смак цього товару бджільництва також унікальний. Він має густу терпкістю, легкою гіркуватістю, обрамленої в нотки солодощі.

У процесі зберігання гречаний мед набуває більш світле забарвлення. В основному, це пов’язано з процесом зацукровування. А він, до речі, починається швидше, ніж в аналогічних сортах. В процесі кристалізації смак змінюється на більш м’який. Колишня гірчинка практично зникає.

Основні складові

Властивості гречаного меду унікальні завдяки компонентам, що входять до складу. Поживна цінність речовини така:

В даному продукті жирів не міститься зовсім. При цьому калорійність гречаного меду становить близько 309 ккал на 100 р. До складу готового продукту входять такі мікроелементи:

Високий вміст цих елементів у складі можливо лише завдяки тому, що та сама гречка, як основне джерело майбутнього продукту, дуже багата цими речовинами. Мало який продукт є настільки ж значущою, як гречаний мед, користь і шкоду якого будуть розглянуті нижче.

Благотворний вплив на здоров’я людини

Ми розглянули, як багато поживних речовин містить гречаний мед. Очевидно, що регулярне вживання цього продукту не може не позначитися на самопочутті людини. Отже, чим корисний гречаний мед?

  • Широко використовується при простудних і вірусних захворюваннях в якості лікувального засобу.
  • Незамінний при профілактиці захворювання на грип.
  • Постійне вживання призводить до підвищення стійкості імунітету до різних збудників і інфекцій.
  • Гречаний мед покращує формулу крові, борючись з анемією і приводячи в норму рівень гемоглобіну.
  • Нормалізує роботу нервової системи людини, допомагає справлятися зі стресовими ситуаціями.
  • Покращує роботу нирок і жовчного міхура.
  • Сприяє краси і свіжості шкіри і волосся.
  • Ми розглянули лише основні аспекти, чим корисний гречаний мед. Крім вищеописаного, даний продукт широко застосовується при проблеми з травною системою. Завдяки ферментам, що входять до складу, мед надає благотворну дію на процеси травлення і засвоєння їжі. Це прискорює процес збагачення організму поживними компонентами.

    Дивний і той факт, що гречаний мед здатний зміцнити кісткову систему людини. Для нормального утворення і росту кісткової мозолі людському організму потрібно 24 компонента. При цьому 22 з них присутні в даному продукті.

    Властивості гречаного меду такі, що він дозволений людям, страждаючим цукровим діабетом. Саме цей сорт фахівці радять приймати щодня для підвищення стійкості організму і зміцнення життєвих сил.

    Даний продукт дуже важливий для організму, особливо тим, хто бореться з підвищеним тиском. Він запобігає атеросклерозу, живить клітини серця і покращує гнучкість судин. Все це захищає серцево-судинну систему від інсультів та інших серйозних проблем.

    Але чи існують протипоказання до вживання такого дивного продукту бджільництва? Давайте дізнаємося.

    Коли вживати забороняється

    Є категорії людей, які повинні з обережністю ставитися до продукту. Які протипоказання до споживання цього виду меду?

    Якщо врахувати всі протипоказання і знати міру у вживанні, то організм отримає тільки користь. Проте є один важливий нюанс.

    Як і всі інші види меду, даний сорт не можна нагрівати. Це призводить не тільки до загибелі багатьох поживних речовин і вітамінів. Під впливом високих температур продукт починає виділяти канцероген, який згубно впливає на людський організм. Тому, вживаючи мед, завжди стежте за його температурою, ніколи не додаючи в гарячий чай і не розбавляючи водою вище 50 градусів.