Тільки для справжніх пані!

Склад і корисні властивості ягід брусниці

Склад і корисні властивості ягід брусниці

Брусниця – лікувальна ягода, зростаюча на вічнозелених чагарниках. У природних умовах рослина зустрічається на галявинах в лісистій місцевості. Плантації з окультурених чагарником є у багатьох країнах з помірним кліматом, у тому числі і в Росії. Чим особлива брусниця, корисні властивості та протипоказання плодів якої обговорюються лікарями і дієтологами?

Цінність ягід

Плоди рослини вважаються лікувальними і дієтичним продуктом. Калорійність 100 г ягід складає всього 46 ккал. Брусниця на 86% складається з води. Частину утворюють вуглеводи (8%), білки (0,7%) й жири (0,5%). У плодах присутня мала кількість зольних речовин.

Корисні властивості брусниці обумовлені її багатим хімічним складом. У рослині присутні такі органічні кислоти, як яблучна, саліцилова, лимонна, винна, хінна, галова. У брусниці є мінеральні речовини: залізо, калій, кальцій, магній, марганець. Насіння багаті ліноленової та лінолевої кислотою. М’якоть продукту цінна наявністю пектинів, дубильних речовин, вітамінів РР і А, аскорбінової кислоти, каротину. Завдяки бензойної кислоти плоди довго зберігаються, не втрачаючи корисних якостей.

З брусниці, зібраної в екологічно чистих регіонах, готують смачні ласощі – варення і цукати. Плоди їдять свіжими або сушать, перетирають їх цукром, заливають сиропом. Надзвичайно корисні ягідні соки і морси. З лікувальною метою вживають брусничну воду і чай, готують гомеопатичні есенції.

Яку дію на організм надає брусниця?

Застосування брусниці в медицині і косметології

Враховуючи корисні властивості брусниці, в медицині використовують в основному листя рослини. Його ягоди служать антисептичну, в’яжучу і сечогінним засобом. Відвар з них показаний при застудах, так як відмінно справляється з жаром. Липовий чай з брусничним варенням підвищує апетит і покращує імунітет. Крім того, ягода підсилює дію деяких препаратів – сульфаніламідів і антибіотиків.

У комплексній терапії її сік призначають як допоміжний засіб при лікуванні діабету, кору, малярії, гіпертонії, раку шкіри та шлунку. Вживати плоди рекомендують хворим, страждаючим гастритом, ревматизм, авітамінозом, сечокам’яною хворобою. Брусниця корисна при проблемах із зором, нервових розладах. Її водний настій виявляє легку седативну та проносну дію. Мед у поєднанні з брусницею полегшує стан при кашлі і туберкульозі.

В косметичних цілях ягоди рослини використовують як омолоджуючу і тонізуючу засіб. На їх основі роблять маски для зрілої і проблемної шкіри обличчя. Містяться в плодах органічні кислоти сприяють делікатному відлущування мертвих клітин, завдяки чому запускається процес відновлення шкірних покривів. Саліцилова кислота в складі брусниці знезаражує, завдяки її властивостям покрив злегка підсушується. Саме тому ягідні маски показані жінкам з підвищеною сальністю шкіри, комедонами, вугровим висипом.

Протипоказання і застереження

Брусниця має властивість накопичувати радіоактивні речовини, тому збирати її слід вдалині від промислових комплексів та автомобільних трас. Лікувальні ягоди, які є справжнім джерелом мінеральних речовин і вітамінів, дуже корисні вагітним жінкам і породіллям, проте вживати плоди в їжу слід з обережністю, дотримуючи міру.

Існують і конкретні протипоказання до застосування брусниці:

Як правильно зберігати ягоди?

Щоб брусниця довгий час не втрачала лікувальні властивості, її важливо правильно зберігати. Тримати ягоду можна в холодильнику, уклавши в банку і заливши холодною водою. Ще один варіант зберігання плодів – консервація. Брусницю необхідно ретельно промити, потім помістити її в стерильну банку і засипати цукром (0,5 склянки). Через тиждень, коли вміст ємності частково осяде, можна буде підсипати ще плодів. Головний недолік такого способу зберігання – продукт частково втрачає цілющі властивості через цукру.

В рослині залишаться всі цінні речовини, якщо його засушити. Зібрану зрілу брусницю слід перебрати, видаляючи м’яті, запліснявілі і пошкоджені плоди, а також сміття. Для сушіння вибирають добре вентильовані приміщення. Заготівля сировини може проводитися і на відкритому повітрі, однак обов’язково в тіні. Розкладають брусницю в один шар, підклавши під неї папір. Висушені плоди просівають, щоб позбутися від сторонніх домішок і пилу. Далі їх пересипають у полотняний або паперовий мішок, де зберігають не більше трьох років.

Лікарські рецепти

Рослина корисно включати в повсякденний раціон в свіжому, маринованому, зацукрованому і моченому вигляді. Популярне блюдо в холодну пору року – квашена брусниця з капустою. За допомогою кавомолки сухі плоди можна перетирати в порошок. Надалі отриманий екстракт корисно додавати в домашню карамель в якості начинки, на його основі готувати киселі і напої.