Тільки для справжніх пані!

Склад грудного молока та його користь для дитини

Склад грудного молока та його користь для дитини

Як тільки майбутня мама дізнається, що у неї з’явиться малюк, так відразу починає чути про користь грудного вигодовування. В жіночій консультації, на курсах для вагітних, в пологовому будинку і під час патронатного візиту до педіатра новонародженому – скрізь звучать слова про те, як безцінне грудне молоко.

Справді в наше століття розвинених технологій досі не придумали повноцінної заміни молока годуючої матері? Чим унікальна ця рідина, що навіть найдорожча і сучасна суміш не може замінити її на 100%?

«ЛегкоПолезно» розповість, що входить до складу грудного молока, і чому для немовляти немає кращої їжі.

Яке буває молоко

Розрізняють три етапи лактації:

Молоко у народила жінки починає виділятися на другу-третю добу як відповідь на ссання дитиною грудей. Тому важливо прикласти дитину до грудей якомога швидше і далі докладати по першому писку. Перші краплі, які сочатся з грудей, мають яскраво-жовтий колір. Це так зване молозиво. Воно має високу жирність і, незважаючи на малий обсяг, задовольняє потребу дитини в поживних речовинах.

Через добу-інші груди наливаються, приходить перехідний молоко. Воно вже білого кольору, рясно тече, малюк швидко наїдається ним за умови правильного захоплення соска. Якщо залишити зціджене перехідне молоко на деякий час, ви побачите, як відокремиться товстий шар вершків. Жирність у цього виду молока дуже висока, так як дитині потрібно як можна швидше надолужити фізіологічну втрату маси тіла після пологів, адаптуватися до нових умов життя і почати набирати вагу.

Приблизно до третього місяця життя малюка мама помічає, що молоко стало блідим і більш рідким. Його навіть називають «синім» – у порівнянні з тим же коров’ячим молоком воно здається майже водичкою. Одночасно з цим у багатьох жінок перестає намокати білизна від потьоків між годуваннями, а зціджування молоковідсосом приносить лише жалюгідні 20-30 мл. В цей момент багато мам лякаються і вирішують, що молого пішло. І в справу вступають пляшечки і суміші.

Це помилка! Насправді молоко стало зрілим. Воно змінило свій склад, щоб задовольняти потреби зростаючого малюка. Тепер він висмоктує набагато більше, тому, будь його їжа колишньої жирності, він би швидко поправився. Крім того, не забувайте, що молоко для немовляти не тільки їжа, але й питво. Потреба в рідині зростає, значить, молоко стає більш рідким, але не менш поживним.

А «проблема» з потьоками і зціджуванням пояснюється просто: материнський організм вже адаптувався до графіку і потребам дитини, тому молоко утворюється в грудей під час годування – саме в тій кількості, яка необхідна.

Що таке «переднє» і «заднє» молоко

Чудо-їжа для вашого малюка змінює свій склад не тільки протягом місяців життя дитини, але і протягом одного годування. Перша порція – більш рідка, легко витікає і швидко задовольняє спрагу малюка. Це так зване «переднє» молоко. Як тільки груди «спорожніла», деякі матері поспішають докласти сина чи доньку до другої. Так робити неправильно. Малюк повинен продовжувати смоктати, щоб початок по краплях відділятися «заднє» молоко, більш густе і поживне. Якщо ваше чадо погано набирає вагу, у нього пінистий стілець зеленуватого відтінку, – можливо, йому не вистачає «заднього» молока.

Склад грудного молока

Цікаво, що склад молока відрізняється у кожної мами. Однак є усереднені показники, які корисно знати.

У 100 г грудного молока міститься:

Крім того, у склад жіночого молока входять вітаміни і мінерали:

Жир грудного молока містить в два рази більше ненасичених жирних кислот, ніж жир, наприклад, коров’ячого молока. Цікаво, що раціон мами не впливає на жирність молока.

Вуглеводний склад безцінною рідини представлений лактозою і складними олігосахаридами, які допомагають заселити кишечник немовляти корисної флорою. Крім того, олігосахариди «вміють» запобігати впровадження в організм шкідливих бактерій, таких як пневмокок та інші.

Оскільки шлунок немовляти стерильний, молоко матері «перетравлює себе сам», тобто містить ферменти, допомагають дитині засвоїти поживні речовини. У числі цих ферментів – ліпаза, протеаза, амілаза, лізоцим та ін Крім функції травлення, ферменти, зокрема ліпаза, також борються з інфекціями.

При годуванні малюк крім поживних речовин отримує ще і імунні клітини, які забезпечують їй захист від хвороб. Фагоцити, лімфоцити, імуноглобуліни надходять в організм, що росте і закладають основу для формування імунітету.

Примітно, що склад імунних клітин ідеально підходить під потреби конкретної дитини. Справа в тому, що мама, доглядаючи за малюком, торкаючись до нього, цілуючи й обнімаючи, «збирає» з малюка бактерії, які потім потрапляють в її дихальні шляхи або стравохід. Потім організм виробляє захист від них, і потрібні клітини потрапляють в тому числі і в молоко.

Зміст імунних факторів зростає до кінця першого року лактації, тому твердження, що годування після року не має користі, спростовується наукою.

Поряд з перерахованим вище молоко матері містить гормони і фактори зростання: еритропоетин, тироксин, пролактин, резистин та інші.

Важливо розуміти, що штучні суміші не містять гормонів, факторів росту та імунних факторів. Тому, якщо для грудного вигодовування немає перешкод, то саме воно є кращим вибором для росту і розвитку дитини.

Якщо ви зіткнулися з труднощами, не кидайте лактацію відразу – вивчіть інформацію, зверніться до консультанта по природному вигодовуванню, спробуйте різні пози для прикладання малюка до грудей. Повірте, ці зусилля будуть винагороджені.