Тільки для справжніх пані!

Розумне вживання огірків при вагітності

Розумне вживання огірків при вагітності

Під час виношування плоду організм жінки значно перебудовується, змінюються і її смакові пристрасті. Зокрема, вагітна може сильно хотіти огірків (як солоних, так і свіжих). В цілому, це досить корисний продукт. Однак огірки при вагітності, як і будь-яку іншу їжу, потрібно вживати обережно.

Свіжі овочі

Вагітним жінкам особливо рекомендується харчуватися свіжою рослинною їжею, тому що в цей період їм необхідні вітаміни, мікроелементи і клітковина. Тяга до огірків – великий плюс для майбутньої мами, тому що в них дуже багато корисних речовин:

Свіжі огірки низькокалорійні, тому їх дійсно можна їсти багато, не побоюючись поправитися. А що міститься в шкірці дієтичне волокно допомагає запобігти запори і геморой або впоратися з ними. Тому дуже важливо є ці овочі разом з шкіркою – як у чистому вигляді, так і в салаті.

З іншого боку, кожен, хто їсть огірки у великій кількості, стикається з проблемами від них. Вони можуть призвести до підвищеного газоутворення, здуття живота і відрижці, що під час вагітності особливо важко переноситься.

Також ці овочі мають і сечогінним ефектом, що теж викликає дискомфорт. Крім того, на огірки може виникнути алергія, якщо вони вирощувалися в теплиці і удобрялись хімічними речовинами.

Якщо під час вагітності буде тягнути на огірки, не потрібно собі в цьому відмовляти. Тільки слід їсти овочі, вирощені на грядці, найкраще свої. Але якщо дачі немає, то можна купити огірки на ринку або в маленькому магазині і ні в якому разі не брати закордонні або тепличні. Перед тим, як ними закуповуватися, варто проконсультуватися з лікарем.

При покупці огірків слід звернути увагу на їх зовнішній вигляд. Категорично не рекомендується брати овочі, якщо:

Якісні огірки повинні бути середніх розмірів, пружними і твердими, зі свіжим запахом.

Солоні і мариновані огірки: можна чи не можна

Жінок в період виношування досить часто тягне на солоне, це пристрасть навіть стало стереотипом, за яким передбачають можливу вагітність. Особливо часто це бажання з’являється у I триместрі. Відповідь на питання, чому хочеться солоного саме зараз, наступний.

На початку вагітності активно виробляється прогестерон, який розслаблює судини, у результаті тиск знижується. Жінка стає слабкою і сонливою.

Піднімає тиск до норми натрій, тому цієї речовини так сильно хочеться. До того ж після солоної їжі жінка активно п’є, за рахунок чого збільшується обсяг циркулюючої в організмі крові, і тиск знову ж таки піднімається. Таким чином, певна кількість солоного при вагітності потрібно, але необхідно стежити, щоб такої їжі не було занадто багато.

До II семестру це пристрасть має зникнути, оскільки сформувалася плацента в цей час бере на себе функції гормонів. Якщо ж солі все одно хочеться, необхідно терміново звернутися до лікаря. Подібна тяга в цей час свідчить про запальних процесах або білкової недостатності.

Солоні огірки лікарі рекомендують їсти потроху: не більше 2 невеликих в I триместрі, 1 – в II триместрі, а ближче до пологів від них треба відмовитися. Надлишок солі зовсім не корисний для організму. Крім того, ці огірки містять оцтову кислоту, яка може пошкодити зубну емаль і підвищує апетит. Тому захоплення цим продуктом може обернутися для вагітної хворобами зубів і зайвою вагою. Абсолютно протипоказані такі огірки тим, хто страждає гіпертонією, захворюваннями серця і нирок.

Те ж саме можна сказати і про маринованих огірки. Кожен консервований овоч містить оцтову кислоту і велику кількість солі, тому і рекомендується в дуже невеликій кількості. Проте в таких продуктах збережені майже всі мікроелементи і частина вітамінів, тому 1-2 невеликих огірка в день будуть навіть корисні, якщо немає протипоказань.

Тільки знову ж важливо вибирати якісні овочі. Найкраще солити і маринувати огірки самостійно, тому що в покупних зазвичай виявляється занадто багато оцту.

Альтернатива

Якщо майбутній мамі хочеться солоних огірків, але лікар не рекомендував ці продукти, виникає проблема, чим їх замінити і як перемогти потяг до солі. В цілому, харчування вагітної має бути максимально збалансованим.

Необхідно вживати достатню кількість білків, жирів і вуглеводів, солоні і мариновані огірки краще замінити свіжими, а також іншими овочами та фруктами.

Також важливим є режим харчування – воно повинно бути регулярним, а порції – помірними. Від напівфабрикатів, солоних закусок і сирів взагалі слід відмовитися.

Тим, хто все одно хоче солоного, рекомендується солити їжу морської йодованою сіллю: у ній багато необхідних жінки і плоду мікроелементів і мінералів, в тому числі важливий для щитовидної залози йод. Тільки з нею не треба готувати. Рекомендується солити вже в тарілці. Термічна обробка руйнує її корисні властивості. Також при сильній тязі до маринованному можна з’їсти свіжий огірок, злегка посипаний сіллю.

Отже, огірки під час вагітності рекомендуються переважно у свіжому вигляді, варто обмежити споживання солоних і намагатися знайти їм заміну серед ніяк не оброблених продуктів.