Тільки для справжніх пані!

Роль вітаміну P в організмі: чим корисний рутин

Роль вітаміну P в організмі: чим корисний рутин

Велику групу природних біологічно активних сполук об’єднує загальна назва – вітамін Р. Ці речовини володіють безліччю унікальних властивостей. Така особливість робить цей вітамін надзвичайно цінним для здоров’я людини.

Біофлавоноїди

Вітамін Р був виділений з лимонної цедри в середині 30-х років минулого століття в результаті експериментів з лікування цинги. Отримане речовина надавало помітне дію на ступінь проникності капілярних стінок, яке раніше приписувалося аскорбінової кислоти.

У численних дослідженнях в подальшому було виявлено, що в рослинах присутні і інші сполуки, які мають виражену Р-вітамінним дією.

Таким чином, вітамін Р представляє цілий комплекс хімічних сполук. Це більше півтора сотень найменувань, багато з яких окремо були виділені з різних рослин ще раніше, наприклад, рутин » або рутин, галова кислота, цитрин і інші. І зараз більш вживаним, хоча і не зовсім точним, назвою вітаміну Р є рутин.

У другій половині 20 століття було запропоновано для цих речовин загальна назва – біофлавоноїди. У вигляді глікозидів вони присутні в тканинах рослин, захищаючи їх від хвороботворних мікроорганізмів.

Саме від них залежать і яскраве забарвлення, аромат плодів, приваблюють бджіл і птахів. Вони чудово розчиняються у воді.

Вітамін Р не синтезується в організмі людини. Хоча він необхідний для нормального функціонування органів і систем. Тому особливо важливо знати, в яких продуктах міститься вітамін Р.

Особливо велика кількість його спостерігається в чорноплідній горобині і цитрусових. Багатими джерелами рутина є вишня, слива, всі ягоди, шипшина і безліч інших фруктів і овочів.

Хімічний склад

Завдяки багатому хімічному складу, вітамін Р має різноманітний корисний вплив на організм.

Особливості

Флавоноїди стабілізують дію вітаміну С за участю іонів міді. Механізм цих процесів виражається в утворенні міцних комплексів з важкими металами, завдяки чому блокується їх дію. Особливою активністю в цьому плані відрізняється суміш біофлавоноїдів з апельсина і чорної смородини. Спостерігається і зворотний позитивний ефект впливу аскорбінової кислоти на властивості рутина. У багатьох свіжих плодах вони присутні разом.

За наявними даними, розпад рутина і інших з’єднань, що входять в комплекс вітаміну Р, відбувається в печінці і нирках до простих речовин і виводиться з сечею, а частина вуглекислого газу – через легені, з диханням.

Вітамін Р не володіє токсичністю, тому його надлишок не викликає будь-яких негативних реакцій з боку організму. Точна потреба в цьому речовині не встановлена.

Але так як він у великій кількості міститься в продуктах з рослинним походженням, то у здорових людей в звичайних умовах не розвивається Р-авітаміноз.

Однак є факт такого спостереження, коли в раціоні двох осіб протягом чотирьох місяців були присутні всі вітаміни, крім рутина. У них легко провокувалися геморагії навіть при незначному травмування судин, а також відзначалися болі в кінцівках, млявість і перевтома. Наслідком дефіциту речовини можуть бути навіть мозкові кровотечі.

Рутин – це вітамін, легко розкладається при нагріванні або під дією світла. В організмі руйнівно діють на нього:

Показання до застосування

Вітамін Р рекомендується, зазвичай, при патологіях, пов’язаних з порушеннями проникності судинних стінок:

Одночасне застосування вітамінів С і Р показане при:

Неоціненне значення біофлавоноїдів для здоров’я людини, а свіжі овочі і фрукти, в яких у великій кількості міститься рутин, забезпечать його регулярне та достатнє надходження в організм.