Тільки для справжніх пані!

Роль пророщених злаків в раціоні людини

Роль пророщених злаків в раціоні людини

Здоровий спосіб життя, спорт, правильне харчування — сьогодні це має значення для багатьох людей. Про користь проростків насіння рослин говорили ще в давнину, а сьогодні на хвилі популярності ЗСЖ увагу до цього питання лише зростає.

Пророщені злаки вважаються біогенним стимулятором, який запускає в організмі відновні процеси. Фахівці радять обов’язково включати їх в їжу. Причому вживати проростки краще вранці, щоб організм міг працювати на повну силу. Паростки позитивно впливають на працездатність, незаперечна їх користь для шкіри, волосся. Вони мінімізують шкоду від багато в чому несприятливої сучасної екології.

Проростки рослин стали досліджуватися вченими тільки у 1940 р. До цього всі знання про їх користь і шкоду для людини накопичувалися емпіричним шляхом. У 1987 році харчування на основі проростків насіння і злаків було визнано одним з ефективних методів лікування злоякісних новоутворень.

Що таке спраутс і яким чином вони діють?

Пророщені зерна часто називають спраутс. Це зерна рослин, які вже почали проростати. Тобто у них з’явилися зачатки коріння і перші паростки. Під час появи паростків в зерні збільшується кількість вітамінів C, B2 і B6 і корисних мікроелементів. Крім того паростки — це унікальне джерело клітковини, яка необхідна для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.

Спочатку від проростання зерно захищають інгібітори ензимів, дія яких припиняється, як тільки вони потрапляють в сприятливу обстановку. Саме тоді зерно починає реалізовувати свій потенціал. Ферменти, які закладені в насінні самою природою, починають розщеплювати вуглеводи, білки і жири. Тобто можна сказати, що вживаючи спраутс, людина отримує вже частково перероблену їжу. Користь для організму полягає в тому, що йому не потрібно витрачати резерви на перетравлення.

Унікальність спраутс в тому, що це біологічно цінний продукт, що не має шкоди. Його можна отримати в короткі терміни.

У яких випадках особливо рекомендовано вживати проростки?

Вік паростка безпосередньо впливає на його користь. Найбільш корисними вважаються проростки довжиною до 0,5 см. Їх вік не більше двох діб. Більш довгі паростки шкоди не принесуть, але будуть мати гіркий смак, менше потрібних елементів у складі і складніше засвоюватися.

Що можна пророщувати?

Всі культури підходять для пророщування? І чи не буде шкоди від вживання в їжу певних рослин? На цьому питанні варто зупинитися докладніше.

Можна і треба пророщувати зернові, бобові, зелень, овочі, олійні. Їх паростки будуть корисними. Що ж конкретно рекомендується використовувати для пророщування?

Що не можна пророщувати?

Існують рослини, насіння яких категорично не можна пророщувати. Мова йде вже не про мінімальну користь, а про конкретну шкоду для людини. Під забороною:

Що потрібно зробити, щоб отримати проростки?

Існують певні правила, дотримуючись яких через кілька днів можна отримати паростки, придатні для використання в їжу без шкоди для здоров’я.

Для пророщування не підійдуть будь-які насіння, а підготовлені особливим чином.

Слід взяти 50-100 грамів насіння, промити і замочити на добу. Спливли насіння необхідно видалити. Далі контейнер з насінням необхідно поставити в тепле темне місце. На світлі паростки можуть запліснявіти. Насіння необхідно щодня промивати — це дозволить створити необхідний рівень вологості. Пророщені зерна рекомендується зберігати в холодильнику не більше двох днів.

Як готувати страви з пророщених насіння?

Паростки можна вживати в їжу як самостійно, так і в складі деяких страв. Запам’ятайте деякі рекомендації, дотримуючись яких, ви не тільки збагатите організм корисними речовинами, але і отримаєте справжнє задоволення від смаку без шкоди і дискомфорту для травної системи.

  • Спраутс гарні в овочевих салатах, заправлених оливковою олією.
  • Подрібнені паростки чудово поєднуються з кашами і супами.
  • Паростки підходять для створення вітамінного напою.
  • Можна обсмажувати і використовувати паростки в різних стравах, наприклад, оладки і котлетах.
  • Рецепти з проростками

    Печиво

  • Візьміть півтора-два склянки проростків, по 50 грамів чорносливу, родзинок, кураги, пару столових ложок маку.
  • Зерно і сухофрукти, крім родзинок, прокрутіть через м’ясорубку. Для отримання більш однорідної маси можна зробити це двічі.
  • До отриманої маси додайте родзинки, попередньо замочений у воді, і мак.
  • Мокрими руками сформуйте печиво — невеликі котлетки, які бажано прим’яти зверху.
  • Вироби обваляйте в кунжуті і підсушіть в духовці 5-10 хвилин. Змащувати маслом деко не потрібно.
  • Реджвелак — італійський сільський напій

    Для приготування цього корисного коктейлю знадобиться півсклянки проростків пшениці і шість склянок відфільтрованої води. Перемелені проростки необхідно помістити в дволітрову банку і залити водою. Банку слід зав’язати марлею і залишити напій настоюватися три дні в темному місці. На четвертий день напій буде готовий. Процідіть і вилийте в інший посуд.

    Збагачуючи свій раціон проростками різних рослин, ви не просто помітите поліпшення зовнішнього вигляду і самопочуття, але і закладіть надійну основу довгого здорового життя.