Тільки для справжніх пані!

Раціон харчування вагітної жінки: що можна майбутній мамі

Раціон харчування вагітної жінки: що можна майбутній мамі

Виношування дитини – це радісний, але одночасно дуже складний період у житті жінки. Зміни, які відбуваються в організмі, стають важкою навантаженням на всі системи. Тому потрібно уважно ставитися до будь-яких сигналів, що надходять зсередини за час вагітності і повідомляти про них лікареві.

Особливу увагу слід приділити тому, які продукти вживає жінка в цікавому положенні.

Чому вагітним важливо стежити за раціоном харчування?

Після того, як в організмі жінки зародилося нове життя, вона відповідає не тільки за себе, але і за свою дитину. Може бути, навіть не одного. Переглядати доведеться не тільки режим харчування та сну і відпочинку. Необхідно пам’ятати, що будь-які реакції протягом всього періоду виношування немовляти, виражаються більш яскраво. Адже змінюється рівень чутливості майбутньої матері, стан її здоров’я і організму.

Існує декілька причин, які вказують на необхідність перегляду принципів харчування під час вагітності.

Як вибудовувати систему харчування вагітної жінки?

Під час виношування плоду багатьох майбутніх мам тягне на різні продукти. Вони готові їсти тоннами солоні огірки, помідори, банани чи апельсини, забуваючи про те, що це може нашкодити малюкові. Негативні наслідки такої поведінки можуть виникнути через декілька років після народження, коли раптом виявляється алергія на ті самі продукти, які мама любила поглинати всі 9 місяців. Тому, якщо таке з’являється потяг, необхідно обмежувати себе і перемикати увагу на інші страви. Як правило, свідомі дівчата з’ясовують відразу ж, що не можна їсти вагітним.

В раціоні жінки, яка чекає дитину, обов’язково повинні бути:

Корисно включати в раціон при вагітності натуральні киселі і морси, які одночасно насичують вітамінами і благотворно впливають на кишечник.

Їсти потрібно часто, але невеликими порціями. Це дозволить успішно боротися з проявами токсикозу, а також не дасть впасти артеріального тиску, т. к. організм багато сил витрачає на підтримку маленького життя.

Будь-які нові продукти або страви слід спробувати по трохи, щоб не було алергічної реакції. Також варто звертати увагу на те, як на звичні страви та напої реагує організм. Будь-які висипання на шкірі, зниження або підвищення тиску свідчать про те, що від них варто відмовитися.

Що категорично заборонено вагітним?

Під час вагітності жінка повинна думати про інтереси дитини. Тому сигарети і алкоголь слід викреслити зі свого життя. Також не варто вживати, особливо на ранніх термінах:

Якщо виявиться алергія, то погасити її буде складно. Вживання антигістамінних засобів в період вагітності негативно позначається на розвитку плоду. Не прожарені м’ясні або рибні страви несуть в собі ризик придбання захворювань, які можна вилікувати, але дитину зберегти при цьому не вдасться.

Список може бути розширений залежно від того, чи спочатку алергії у жінки. Важливо враховувати і реакцію на продовольчі товари батька дитини, оскільки його гени також можуть спрацювати і видати реакцію.

Також Можна в голові тримати формулу: «нічого червоного, помаранчевого і жовтого». Ці кольори будуть сигналом про те, що на подібні фрукти, овочі або страви можлива алергічна реакція.

Інші особливості харчування

На першому етапі розвитку плоду стає зрозуміло, немає придбаної алергії. Надалі слід контролювати споживання страв, які можуть:

У зв’язку з цим у список продуктів, які слід з обережністю або в обмеженій кількості приймати при вагітності, входять:

Список обов’язково слід доповнити фаст-фудом і товарами, в яких міститься велика кількість барвників, консервантів та інших хімічних елементів. Про те, як буде реагувати на них жінка під час вагітності, ніколи не можна передбачити. Які наслідки подібні продукти будуть мати для здоров’я дитини – також поки що не вивчено.

З обережністю слід пити трав’яні чаї і настої, які корисні для ослабленого імунітету. Трави дуже швидко діють на організм, а умови їх збору найчастіше не відомі. Час зберігання готового настою, якщо його дозволив вживати лікар, не повинно перевищувати двох годин.

На останніх термінах потрібно обмежити себе навіть у воді і інших напоях. Адже набряклість посилюється, що може пошкодити при пологах. Лікар, спостерігаючи майбутню маму набагато частіше, ніж у перші тижні після зачаття, може дати свої рекомендації по дієті. Наприклад, якщо аналізи крові показують підвищення рівня цукру, під забороною виявляться всі солодкі страви та фрукти. Якщо впаде гемоглобін, доведеться більше вживати буряків, яблук, гречки і відмовитися від міцного чорного чаю. Він руйнує клітини гемоглобіну.

Як вагітної убезпечити себе?

Додаткова небезпека звичних продуктів протягом вагітності може бути пов’язана з порушенням умов і термінів їх зберігання, а також з тим, що вони отримали додаткове забруднення, у т. ч. шкідливими мікроорганізмами. Краще всього купувати продукти за такими принципами:

Жінці не варто ставитися до вагітності як до хвороби. Але дотримуватися заходів по захисту свого здоров’я і життя малюка необхідно. Після закінчення вагітності можна бути впевненим у тому, що неприємні наслідки будь-яких продуктів не заподіють додаткових хвилювань. При перших негарних симптоми після вживання якоїсь страви або продовольчого товару, слід негайно звернутися до лікаря. Потрібно пам’ятати, що анафілактичний шок як можлива алергічна реакція розвивається дуже швидко.

Якщо вагітна жінка дотримується рекомендації лікаря і веде здоровий спосіб життя, вона може бути впевнена в благополучному перебігу процесу виношування малюка. До того ж серйозний підхід до цікавого положення дозволяє легше перенести пологи і період відновлення після них.