Тільки для справжніх пані!

Прості рецепти для здорового харчування

Прості рецепти для здорового харчування

Час дієт іде! Настає ера здорового і різноманітного харчування. Люди починають розуміти, що тільки дотримуючись принципів здорового, правильного харчування, можна зберегти на довгі роки прекрасне здоров’я. Існує думка, що все смачне – шкідливо, а корисне – несмачно. Але ця думка помилкова. Існує величезна кількість рецептів для організації правильного харчування. За цим рецептом можна приготувати прості і дуже смачні страви.

З чого почати?

Основні правила здорового харчування досить прості:

  • Повноцінно їсти потрібно не менше 3 разів за добу. Обов’язково потрібно робити перекуси (бажано, не менше двох разів на день).
  • Варто виключити з раціону найшкідливіше – алкоголь, фастфуд і напівфабрикати, і ввести в раціон більше свіжих смачних продуктів.
  • Їжу краще вживати пропарену, варену або в сирому вигляді.
  • Запускаємо метаболізм і набираємося сил

    Розглянемо кілька рецептів корисної їжі. Першими в нашому рейтингу будуть страви, які вживаються з ранку, тобто на сніданок. Здорова їжа на сніданок – це дієтичні каші. Які в них містяться вуглеводи допоможуть бути в тонусі всю першу половину дня. Почуття голоду не буде відволікати під час роботи, рука не потягнеться за «шкідливим» бутербродом. Гречана, вівсяна, пшоняна, ячна каша – корисний і поживний продукт.

    Способи приготування каш

    Рецепти приготування каш досить схожі:

  • З’єднати одну частину крупи (попередньо промити) і 2 частини води, варити на повільному маленькому вогні.
  • Сіль додавати в мінімальній кількості, адже вона провокує організм «запасати» воду і негативно впливає на роботу багатьох органів.
  • Масло додавати в кашу дієтологи не радять.
  • Не любите каші? Не проблема, адже для ранкових прийомів їжі є інші смачні аналоги і рецепти. Перерахуємо декілька відмінних ідей для сніданків.

    Фруктовий салат

    Почати ранок з фруктового салату – це і смачно, і корисно. Для його приготування очистіть 1 банан і наріжте його кільцями, апельсин розберіть на часточки, грушу порізати кубиками, змішайте інгредієнти і присипте дрібно порізаної м’ятою і мелісою (буквально 5-6 листочків). А через пару годин можна випити трав’яний чай з медом.

    Пророщені зерна

    Щоб з’їсти сніданок такого роду, потрібно заздалегідь підготуватися. Для його приготування треба промити 2 столові ложки цільного пшеничного зерна і накрити тарілку з ними вологою серветкою. Залишити зерно на 2-3 дні для пророщування, серветку потрібно постійно зволожувати. Коли з’являться паростки, це знак, що зерно можна вживати в їжу. У пророщені зерна додайте дрібно нарізані 2 кураги і 2 чорносливу. Користь такого салату важко переоцінити. Якщо ви візьмете за правило починати свій день з пророщених злаків, результат ви відчуєте відразу. Ви помітите, що покращилася робота ШКТ, піднявся настрій і з’явився новий прилив сил.

    Подкрепляемся з розумом

    Для здорового і безперебійного функціонування організму необхідні перекуси. Принципи правильного харчування нескладні, тому підкріпитися в проміжках можна:

  • Сирими овочами (морква, капуста, зелень, томат, огірок).
  • Несолодкими фруктами (яблуко, ківі, апельсин, грейпфрут і т. д.).
  • Злаковими хлібцями.
  • Трав’яними чаями і відварами.
  • Ідеальним варіантом для перекусу вважається смачний салат з капусти, моркви, буряка і петрушки. Він ідеально чистить печінку, покращує колір обличчя, сприяє зростанню нігтів і волосся.

    Обідня перерва

    Рецепти смачних обідів вражають різноманітністю. Без правильного харчування не обійдемося і в середині дня. Кілька наших обідніх страв здивують навіть скептиків.

    Овочеве рагу

    Смачне рагу можна приготує швидко і без особливих витрат. Вам буде потрібно: 2 невеликих кабачка, 4 бульби картоплі, 2 ріпчасті цибулини, 2 болгарських перцю, 2 великих томата, зелень кінзи, петрушки, кропу, базиліка і трохи оливкової олії.

    Картоплю і цибулю чистимо від шкірки. Нарізаємо кружальцями картоплю і вистилаємо нею дно посуду, посипаємо нарізаною півкільцями цибулею, зверху викладаємо нарізаний соломкою болгарський перець, шар кабачків, порізаних кільцями, присипаємо дрібно нарізаною зеленню і зверху викладаємо шар томатів у вигляді гуртків. Всі злегка підсолити. Повторити всі маніпуляції в тій же послідовності, виклавши всі залишилися інгредієнти. Додати рослинне масло за смаком, залити ½ склянки води і тушкувати під закритою кришкою ½ години. Перед подачею посипати дрібно нарізаним часником.

    Печериці «олімпійські»

    Півкіло грибів очищають від шкірки. Воду (200 г), сік лимона, оливкова олія (20 г) змішують і ставлять на помірний вогонь. Через 5 хв додають кмин, лавр, коріандр, часник, корінь селери, цибулю, солодкий перець. Все повинно тушкуватися 30 хв, після чого масу подрібнюють у блендері. Цей середземноморський смачний соус повинен покрити підготовлені шампіньйони. Залишилося проварити їх 4 хвилини, додати стиглих томатів і залишити ще на 5 хвилин до закипання.

    Вищенаведені рецепти не заберуть багато дорогоцінного часу на готування, а смаком і ароматом зачаруй будь-якого скептика від кулінарії.

    Вечірні вишукування

    На вечерю зазвичай хочеться чогось простого, але при цьому смачного. Пам’ятаємо, що вільного часу у сучасників зовсім мало. Наші смачні рецепти допоможуть і в цьому випадку.

    Овочі в горщику

    Овочі, приготовані в глиняному горщику в духовій шафі, зберігають багато корисних властивостей. Цей рецепт допоможе швидко зробити смачну страву. Картопля, баклажан, кабачок, помідор, цибулина і трохи зелені за смаком – нарізати кубиками, злегка підсолити і, уклавши в глиняний горщик, поставити в духову шафу на повільний вогонь для гасіння. Через 40 хвилин вечеря готова. І смачно, і корисно.

    Тушкована капуста

    Приготуйте на вечерю капусту тушковану за наведеним нижче рецептом. Поріжте 500 г капусти білоголової соломкою, потріть середньої величини моркву на крупній тертці, цибулю дрібно покришіть, додайте за смаком рослинне масло і поставте тушкуватися у товстостінній посуді під кришкою на маленькому вогні. Води не додавайте, капуста гаситься у власному соку. За 5 хвилин до закінчення приготування додайте капусту меленим насінням кропу і коріандру.

    Завершити такий смачний вечерю можна коктейлем з яблука, моркви, банана, збитим в блендері з 1 склянкою мінеральної води з додаванням 1 чайної ложки меду.

    Рецепти здорового і смачного, а також легкого для шлунка харчування неважко знайти в будь-якій кухні світу. Ми ж радимо експериментувати і з продуктами, і з поєднаннями смаків самостійно. По-перше, це цікаво. По-друге, додає впевненості і розкриває творчий потенціал. По-третє, благотворно позначається на самопочутті і світовідчуття. Не забудьте про трьох основних правилах, і ви завжди зможете пишатися і своєю фігурою і здоров’ям.