Тільки для справжніх пані!

Про користь і шкоду манної каші

Про користь і шкоду манної каші

Манна каша має, мабуть, стільки ж прихильників, скільки і супротивників. Хтось вважає це блюдо ласощами і готовий поглинати його щодня, не особливо замислюючись, який вплив вона матиме на організм… Деякі терпіти не можуть цей продукт з самого дитинства, і тарілка з паруючою кашею викликає у таких випадках майже відразу.

Чим корисна манна каша, в яких випадках і кому варто включати її в свій раціон – треба розібратися перш, ніж робити якийсь висновок.

Що за продукт

Манку виробляють з пшеничного крупи, подрібнюючи її до стану маленьких частинок. Саме з них і варять відому всім кашу. Можна розділити її за сортами пшениці, яка буває твердою і м’якою. Крупа має позначку на упаковці «Т» або «М», а при змішуванні сортів «ТМ». Для варіння каші прийнято використовувати манку з пшениці м’яких сортів.

Не даремно манна каша має репутацію поживної страви, вона дійсно здатна відчутно поповнювати запаси енергії за рахунок великої кількості вуглеводів.

До того ж у ній містяться корисні рослинні білки. Є вітаміни В-групи, що стимулюють розумову діяльність, підтримують здоров’я нервової системи і благотворно діють практично на весь організм. Вітамін Е, фолієва кислота і рибофлавін теж дають привід говорити про корисність даного продукту.

Кому варто їсти

Користь від манної каші безсумнівна для дорослих людей, особливо необхідно її присутність в меню в наступних випадках.

В манної каші містяться також фосфор, калій, сірка, магній, кальцій, цинк, хлор, фтор, залізо, молібден, хром і ванадій.

Всі ці елементи незамінні для роботи організму, і недолік будь-якого з них негативно відбивається на стані здоров’я.

Враховуючи все вищесказане, неважко зрозуміти, чим корисна манка. Але у цієї медалі, зазвичай, є й інша сторона. Корисні властивості цього продукту безглуздо піддавати сумнівам, а ось у чому виражається шкоду манки?

Для кого шкідлива «каша дитинства»?

Як не парадоксально це звучить, але найбільші суперечки між дієтологами породжує саме манна каша, користь і шкода якої в дитячому раціоні можуть виступати на рівних, якщо батькам невідомо, як правильно складати меню на різних етапах дорослішання чад. Отже, мінуси наступні.

Можливі розлади травлення у вигляді діареї та болю. Дитина, яку годують манною кашею з малого віку, ризикує отримати непереносимість глютену. Алергія залишиться з людиною на все життя.

Шкода тут очевидний: діти з недоліком кальцію схильні до такого серйозного захворювання, як рахіт. Здоров’я зубів в таких випадках теж залишає бажати кращого. З тієї ж причини не варто зловживати манною кашею людям похилого віку, адже в цей період життя кістки і самі по собі стають більш крихкими, а переломи заживають дуже довго.

Якщо в меню дитини старше півтора років або дорослої людини присутні в помірних дозах манна крупа, то користь її навіть не оспорюється. Пару раз в тиждень можна сміливо їсти цей продукт і людям похилого віку. Звичайно, мова йде про корисною каші на воді без масла, без цукру.

Від чого залежать корисні властивості

Чи Корисна манна каша, приготована на молоці з цукром і сіллю, полита розтопленим вершковим маслом і присмачена іншими добавками, які обожнює будь-яка дитина? Звичайно, ні! Кожен батько повинен знати, що найкорисніша манна каша вариться на воді без додавання солі та цукру. Не варто засмучуватися, адже ця страва може бути смачнішим, ніж звичний всім жирний варіант.

Можна збагатити і урізноманітнити смак, додавши у тарілку натуральні спеції: ваніль або корицю, а підсолодити кашу допустимо за допомогою меду, родзинок або свіжих ароматних ягід і фруктів. Подібний варіант не тільки порадує будь-якого малюка, але і подарує організму чудовий будівельний матеріал, не принісши ніякої шкоди.

З обережністю слід вибирати компоненти при схильності до алергічних реакцій, тут все дуже індивідуально.

Принесе манна каша користь або шкода, залежить від способу її приготування та кількості, в якій уживається страва. З великою обережністю слід пропонувати її дітям до півтора років.