Правильне харчування при захворюваннях печінки: які продукти корисні органу
- Зміст статті:
- Роль печінки
- Захворювання печінки і харчування
- Дозволені продукти
- Продукти, які слід вживати з обережністю
- Заборонені продукти
- Деякі нюанси лікувального харчування при печінкових хворобах
Печінка є найбільшою залозою організму, що відноситься до системи травлення. Її регенеративні здібності дуже високі. У деяких стародавніх культурах, зокрема, вавілонської, печінка порівнювали з серцем важливості для функціонування організму.
Роль печінки
- Забезпечення гомеостазу, тобто, підтримання внутрішнього середовища, що залежить від метаболізму, здійснюваного органом.
- 50% білка, який синтезується за добу, утворюється саме в печінці.
- Створення резервного запасу амінокислот, які витрачаються при важких отруєннях, виснаженні, кровотечах.
- Жировий, вуглеводний та пігментний обмін здійснюється саме печінкою.
- Ще одна функція – бар’єрна, мова йде про дезінтоксикації організму.
- Печінка допомагає роботі кишечника, забезпечує надходження жовчі, яка стимулює перистальтику.
- В органі утворюються ферменти, головні учасники каталізації – прискорення різних процесів, наприклад, вироблення глюкози, коли виникає потреба в енергії.
Захворювання печінки і харчування
Оскільки робота органу безпосередньо пов’язана з травленням, під час хвороби, в першу чергу, потрібно подбати про правильну і збалансованої лікувальної дієти.
Існує кілька принципів, яких необхідно дотримуватися в таких ситуаціях. Нехтувати ними не можна категорично!
- При гепатиті, особливо його гострої стадії, раціон повинен бути досить насичений – до 2500 ккал на добу. Однак важливо поєднати поживну цінність і низьку жирність продуктів.
- Харчування має дробитися: їсти потрібно часто, але потроху.
- Категорична заборона поширюється на смажені страви.
- Уникайте екстремальних температур: холодне і гаряче слід замінити теплим.
- Чим багатшим той чи інший продукт клітковиною, тим корисніше він для печінки і її відновлення.
Дозволені продукти
Правильне харчування для печінки, всупереч популярній думці, не є мізерним і одноманітним. Можливі різні способи обробки, сполучення, навіть деякі приправи. Основний список того, що можна їсти, такий.
- Крупи. Варити покладається будь-які натуральні каші без добавок. Єдиним правилом є те, що їх не можна сильно но розварювати і загущати. Чим більш рідким буде страва, тим безпечніше.
- В приготованому вигляді можна їсти картоплю, гарбуз, деякі види капусти (зокрема, цвітну), буряк, кабачки, зелений горошок, морква. Ці овочі багаті клітковиною, проте в сирому стані вони можуть нашкодити здоров’ю людини з проблемами печінки. Пріоритетний спосіб приготування – варіння на пару і запікання (наприклад, у фользі). Якщо у хворого важкий стан, готові овочі рекомендується перетерти, приготувавши з них пюре.
- Можна Сирими їсти листя салату, якщо в них немає ефірних олій (яскраво вираженим смаком з-за таких компонентів має, наприклад, рукола або крес-салат). Підійдуть огірки і солодкий болгарський перець. Добре включати в раціон натуральну морську капусту без оцту і виробничих соусів. Найкраще заправляти продукт невеликою кількістю рослинного масла.
- З фруктів краще всього вживати солодкі яблука (кислі можуть дратувати стравохід і погіршувати стан). Їх краще всього перетирати, якщо вони сирі, або запікати.
- Харчування при захворюванні печінки включає в себе і сухофрукти – добре промиті і розпарені; курагу, родзинки і чорнослив потрібно вибирати без кісточок.
- Синтетичні десерти слід замінити медом. Він заспокоює, знімає запалення, служить хорошою підтримкою імунітету і має велику поживну цінність.
- В раціон хворого слід додавати хороші рослинні олії – соняшникова, оливкова, волоського горіха, кунжутна, гарбузове та інші. Краще всього готувати на воді або на пару, а класти продукт вже готову страву.
- Картопля, який запечений або отварен, – прекрасний варіант повноцінного прийому їжі.
- Хорошим підтримує засобом можуть слугувати легкі овочеві супи. Вони не повинні бути густими – це буде перевантажувати печінку. Краще всього в кінці приготування розводити в них трохи житнього або цільнозерновий борошна для досягнення оптимальної консистенції.
Продукти, які слід вживати з обережністю
Лікарі не забороняють включати в раціон макаронні вироби, але їсти їх треба помалу і не частіше двох разів на тиждень. Краще всього вибирати пасту їх твердих сортів пшениці, поєднувати її з овочами, багатими клітковиною.
Хліб також може бути присутнім у меню, лише в обмежених кількостях – не більше 3-4 скибочок в день. Перевагу потрібно віддавати цельноцерновому продукту, допускається і житній. А ось пшеничні вироби, особливо булки, здобне тісто, слід виключити.
Оскільки в раціоні має бути присутнім білок – будівельник клітин і незамінний учасник метаболізму – не варто забувати про бобових. Однак тут слід діяти з обережністю, щоб не викликати здуття кишечника і метеоризм. Необхідно брати якісні і найменш агресивні продукти, наприклад, турецький горох – нут. Будь-які бобові перед приготуванням ретельно промиваються, на деякий час заливаються гарячою водою, а під час варіння знімається вся утворюється піна.
Звичайно, гострі спеції і штучні приправи можуть нашкодити печінки під час її відновлення. Однак зробити страви більш цікавими на смак вийде з допомогою свіжих трав, наприклад, кропу або петрушки, допускається соєвий соус, а для десертів – кориця і лимонна цедра.
Лікарі застерігають від великої кількості помідорів в раціоні. Особливості їх складу і кислота можуть нашкодити станом хворого.
Заборонені продукти
Досить широкий перелік обмежень при хворій печінці. Дотримуватися його потрібно неухильно, адже кожна дозволена собі шкідлива порція заважає людині відновлюватися і є ударом по органу. Як правило, дієта завжди обговорюється з лікарем, може мати індивідуальні особливості, але ряд продуктів однозначно потрапляють «у вигнання». Що категорично не можна їсти, ні в якому вигляді при гепатиті, цирозі та інших печінкових недугах?
- Сало;
- Жирні м’ясні або рибні страви;
- Все смажене;
- Маргарин, різні види спредів, продукти, що їх містять;
- Сметана, сир;
- Яйця, зварені круто або засмажені на маслі;
- Бульйони, зварені на основі м’яса;
- Гриби – продукт має категоричну заборону, навіть у вигляді бульйонів, навіть в невеликих кількостях;
- Всі овочі, що містять ефірні масла або занадто багато неперетравлюваною клітковини – сюди відносяться, в першу чергу, цибуля, часник, коріння і стебла селери, кріп, щавель;
- З фруктів не можна вживати грушу;
- Оцет, гірчиця, хрін та інші подібні приправи не дозволяються;
- Будь-які консервовані продукти, навіть овочі;
- Соління;
- Квашені продукти;
- Заборонені і горіхи – вони дають велике навантаження на печінку;
- Будь десерти, приготовані вдома або куплені в магазині – печиво і цукерки, тістечка і торти, все, що містить солодкий і жирний крем; здобні вироби; морозиво;
- Шоколад і каву;
- Солодка газована вода, покупні соки;
- Алкогольні напої в будь-якій кількості.
Деякі нюанси лікувального харчування при печінкових хворобах
Обов’язковою умовою одужання є вживання великої кількості води. Це і звичайна чиста, і мінеральна лікувальна, дозування і спосіб застосування якої повинен призначати лікар.
Пацієнтам потрібно значно скоротити вживання солі – до 6-8 грам на добу. Якщо витримати в такому режимі кілька перших днів, людина звикне і буде відчувати натуральний смак продукту, який йому згодом почне подобатися.
Дієта при печінкових захворюваннях повинна бути досить тривалою: приблизно місяць-півтора пацієнт харчується перетертими продуктами.
Далі, при явних ознаках поліпшення стану, за рекомендацією лікаря людина продовжує вживати ті ж страви, але не в подрібненому вигляді.
Оскільки орган не має нервових закінчень, людина не помічає негативних змін, і його недуги, найчастіше, виявляються на останніх стадіях. За статистикою лікарів-гепатологів, більше 80 пацієнтів зі ста потрапляють до них у тяжкому стані, яке часто призводить до смерті. Тільки регулярні обстеження, правильне харчування і здоровий спосіб життя збережуть печінка здорової на все життя.

Де ви зараз? Ось тут:
Схожі записи:

Чому нудить на голодний шлунок: причини дискомфорту вранці
Зміст статті: Механізм виникнення симптому Захворювання ШКТ, супроводжуються нудотою Інші причини появи ранкової нудоти Як боротися з ранковою нудотою? Прокидаючись вранці, завжди дуже хочеться відчути бадьорість і прилив сил. Якщо…

Чому часто йде кров з носа у підлітка: все про проблему і першої допомоги
Зміст статті: Чому так відбувається Перша допомога Як це лікують Профілактика У перехідному віці починається швидкий і активний розвиток організму. Це періодично призводить до проблем зі здоров’ям. Зокрема, може піти…

Чому проявляється алергія на глютен
Зміст статті: Що таке глютен? Причини патології Симптоми захворювання Що робити? Заборонені продукти З кожним роком збільшується кількість випадків виникнення харчової алергії. Деякі лікарі пов’язують тенденцію з негативним впливом консервантів,…