Тільки для справжніх пані!

Особливості легкозасвоюваних вуглеводів

Особливості легкозасвоюваних вуглеводів

Легкозасвоювані вуглеводи відіграють особливу роль в нашому харчуванні. Вони являють собою органічні речовини, які несуть на собі енергетичну функцію. Такі вуглеводи ще називають швидкими. Поступаючи в організм, вони беруть активну участь у багатьох реакціях, надаючи сили і бадьорість. Їх структура проста, з цієї причини і засвоєння відбувається досить швидко. Вживаючи їжу, багату легкозасвоюваними вуглеводами, ми отримуємо відчуття насичення і енергію. Однак зловживання такими продуктами може спровокувати різкі скачки цукру, а зниження їх кількості – новий приступ голоду. Як же правильно скласти своє меню і звести до мінімуму споживання продуктів з вмістом простих вуглеводів?

Що входить в групу простих вуглеводів?

Список вуглеводних речовин, які легко й швидко засвоюються нашим організмом, буде наступним:

Рослинними джерелами глюкози є кавуни, черешня, полуниця і малина. Для того щоб забезпечити організм фруктозою, у раціон бажано включити мед, диню, вишню, смородину і яблука.

Вплив на організм

Продуктів, у складі яких присутні такі вуглеводи, в меню не повинно бути занадто багато. Їх надлишок негативно впливає на стан здоров’я і може призвести до ожиріння та жирового гепатозу. Така їжа, як правило, відрізняється високим глікемічним індексом, а тому перевантажує підшлункову залозу. У результаті відбувається накопичення жирової тканини під шкірою, так і в органах.

Першою під удар потрапляє наша печінка, так як саме в цей орган відбувається попередній висновок інсуліну. В подальшому це загрожує розвитком гепатиту і печінкової недостатністю. Виявити захворювання на перших етапах його виникнення досить важко, так як протікає жировий гепатоз без явних симптомів. Результати зловживання продуктами з високим рівнем вмісту швидких вуглеводів видно далеко не відразу.

Будь-Якої корисної цінності легкозасвоювані вуглеводи не мають. Така їжа характеризується високою калорійністю.

Від таких продуктів найчастіше страждають:

Подібні вуглеводи змушують максимально інтенсивно працювати нашу ендокринну систему. В організм потрапляє велика порція цукру, яка спочатку викликає різкий прилив сил, а потім досить швидко обертається втомою. Таким чином, наша ендокринна система зношується і функціонує гірше.

Травний тракт втрачає здатність підтримувати оптимальний баланс мікрофлори. Внаслідок цього страждає імунна система, розвивається кандидоз, або відбувається інтенсивний ріст грибків.

Якщо таких продуктів у вашому меню занадто багато, то організм буде отримувати «порожні» калорії, які здатні трансформуватися тільки в жирові відкладення. Плюс до всього, зростатиме потреба в інсуліні. Його інтенсивна вироблення також сприяє накопиченню жирової тканини і уповільнює процес її розщеплення. Все буде відбуватися за принципом ланцюгової реакції – легкозасвоювані вуглеводи дають відчуття наповнення, через невеликий проміжок часу приходить голод, і організм знову вимагає добавки.

Де містяться швидкі вуглеводи?

Список продуктів, які містять досить велику кількість легкозасвоюваних вуглеводів, виглядає наступним чином:

Дана речовина також міститься в бананах і очищеному рисі, присутній в ізюмі, фініках. Цих продуктів слід уникати чи мінімізувати їх споживання. Глікемічний індекс більшості з них зашкалює – він часто вище 60. Таке меню дієтологи не вітають і рекомендують замінювати швидкі вуглеводи складними. Але тут важливо не перестаратися.

Повністю виключати легкозасвоювані вуглеводи з раціону не слід. В основу правильного харчування входять переважно вуглеводи повільні, але їх іноді необхідно доповнювати і швидкими. Це дозволить не тільки підтримувати бажану масу тіла, але і допоможе зміцнити здоров’я.

Як обмежити споживання простих вуглеводів?

Якщо скоротити споживання продуктів, у складі яких присутня значна частка легкозасвоюваних вуглеводів, то можна відновити функції всіх органів і систем і надалі підтримувати їх нормальну роботу. Якої-небудь строгої дієти дотримуватися не варто. Досить взяти до уваги основні принципи правильного харчування.

У першу чергу, зверніть увагу на продукти, які є джерелами білків і корисних жирів. Це можуть бути горіхи, чорні і білі насіння, соєве молоко.

Щоб легкозасвоювані вуглеводи не перенапрягали підшлункову залозу і не провокували інтенсивну вироблення інсуліну, у добу їх кількість не повинна перевищувати 1 г на кожен кілограм ваги. Для цього достатньо звести до мінімуму споживання продуктів, багатих простими речовинами.

Харчуватися бажано дрібно, невеликими порціями і дотримуватися перерви між прийомами їжі, тривалість яких має бути не більше 4-х годин. Від смаженого, копченого, маринованого і занадто жирного варто відмовитися. Вітаються продукти, варені, запечені, приготовані на пару, а овочі і фрукти – свіжі.

Далеко не останню роль грає і фізична активність. Вид спорту ви можете вибрати на свій розсуд. Добре, якщо ви візьмете в звичку здійснювати піші прогулянки на свіжому повітрі і щоранку робити зарядку. Такий спосіб життя матиме позитивний вплив на стан всього організму, покращує процеси травлення і підвищить імунітет. Крім того, після вживання їжі, активність просто необхідна. Так ви зможете попередити накопичення жирової тканини. Ідеально, якщо тренування будуть проводитися через день і не менше ніж за півгодини. При цьому не має значення, чи ви відвідуєте спортивний зал або займаєтеся будинку. Ефект обов’язково буде позитивним!

Місяць відмови від легкозасвоюваних вуглеводів принесе свої результати: налагодиться вироблення інсуліну, зайві кілограми зникнуть, а організм навчиться правильно виробляти енергію. Скоротити споживання швидких вуглеводів – це привести себе в тонус, укріпити здоров’я і наблизити фігуру до ідеальним показниками.