Тільки для справжніх пані!

Особливості харчування при загостренні гастриту

Особливості харчування при загостренні гастриту

Всім відомо, що стан здоров’я безпосередньо залежить від харчування. На жаль, багато ігнорують цю непорушну істину і, як наслідок, мають проблеми з повноцінною роботою ШЛУНКОВО-кишкового тракту. При наявності такого поширеного захворювання, як гастрит слід бути дуже уважним при виборі продуктів, особливо в періоди, коли має місце загострення недуг. Чому це важливо – розповімо нижче.

Основні правила харчування при гастриті

Харчування при загостренні гастриту необхідно вибирати дуже ретельно, враховуючи локалізацію уражених ділянок, характер протікання хвороби і ступінь її тяжкості. У першу чергу потрібно подбати про те, щоб не перевантажувати шлунок і тим самим не травмувати пошкоджену слизову. Особлива дієта не передбачає обов’язкове споживання несмачною їжі.

Існує маса рецептів приготування не тільки корисні, але і дуже апетитних страв, серед яких обов’язково можна знайти щось до душі.

При гастриті їжа повинна повністю забезпечувати організм всіма необхідними речовинами: вуглеводами, мінералами, білками, вітамінами. Адже важливо не просто полегшити перебіг хвороби, але і зміцнити ослаблену імунну систему.

Складаючи щоденне меню при загостренні хвороби, слід враховувати певні моменти:

При дотриманні цих нескладних рекомендацій можна організувати правильне і корисне харчування при загостренні хвороби. Тільки повна заміна шкідливої їжі на здорову здатна в короткі терміни поліпшити стан хворого.

Температурний режим

Максимально комфортною для шлунка є температура їжі в межах 15-55 градусів. Це означає, що страви повинні бути приємно теплими, не обжігающе гарячим, але і не холодними, краще всього – близько 40 градусів.

Надмірно низька або висока температура їжі не найкращим чином впливає на слизову, в результаті чого вона починає запалюватися. Подібний стан може викликати неприємні симптоми: блювання, нудоту, відчуття дискомфорту. Помірно тепла їжа, навпаки, допомагає, вона навіть пом’якшує запальні процеси в шлунку, не ускладнюючи і без того серйозну ситуацію.

Розмір порції

При загостренні хронічної форми гастриту добовий прийом їжі необхідно розбити на п’ять частин. Порції повинні бути невеликими. Це дозволить уникнути після кожного прийому їжі почуття пересичення. В іншому випадку надмірне механічне вплив буде перевантажувати органи травлення.

Необхідно стежити за тим, щоб продукти, які входять в повсякденний раціон, були в змозі забезпечити хворого необхідною кількістю калорій (в середньому 2500-3000 ккал). Добову норму необхідно розділити на п’ять прийомів їжі за наступним принципом:

При необхідності кількість порцій можна збільшити до 7-8 протягом дня.

Способи приготування їжі

При обостряющемся гастриті під великим забороною знаходиться смажена їжа, адже саме для неї характерно подразнюючу дію на шлунок.

В результаті посилюються больові відчуття і відчуття дискомфорту, які часто не проходять після прийому їжі.

Для безпечного стану хворого компромісу можна розглядати блюда, запечені в духовій шафі. Але ще більш корисними і м’якими впливу вважаються парові і варені продукти. А ось від маринадів, солоних, смажених, копчених і консервованих варто повністю відмовитися.

Основні принципи дієти

При організації правильного харчування та суворого його дотримання можна значно полегшити період загострення недуги. Для цього існує спеціальна дієта, яка разом з постільним режимом і відсутністю стресових ситуацій дає дуже хороші результати.

Здорове дієтичне харчування здатне творити справжні дива – через деякий час відзначається загальне поліпшення стану, поступове загоєння виразок і запалених ділянок слизової. Однак для досягнення такого результату дуже важливо виключити продукти, при вступі яких відбувається подразнення шлунка.

Основу повсякденного меню повинні складати відварні або парові страви, а проміжок між прийомами їжі має бути не менше двох годин. Важливо, щоб всі продукти були як можна більш щадними для понівеченого хворобою шлунка.

Рекомендовані продукти

Хронічний гастрит може загостритися при надмірній пристрасті до смаженим, солоним, солодким і жирним страв, копченостям, маринадів. В цьому випадку потрібно повністю змінити свої кулінарні звички, віддавши перевагу таким продуктам.

Щоб швидше купірувати запалення, в першу добу після погіршення самопочуття фахівці радять зробити розвантажувальний день і тільки після нього перейти до щадної дієти.

Продукти під забороною

У перші дні погіршення самопочуття необхідно вкрай обережно підходити до вибору продуктів: жодних прянощів, спецій, приправ та інших дратують слизову добавок. Харчова розвантаження дозволить знизити прояви запальних процесів, позбутися від неприємних симптомів.

У перші кілька днів під категоричною забороною знаходяться наступні продукти.

Багато пацієнтів, помилково вважаючи, що кисломолочні продукти підуть їм на користь, починають споживати їх у великих кількостях, тим самим провокуючи ще більш сильне загострення гастриту.

Хоча б на деякий час варто відмовитися від сирих овочів і фруктів. Це той рідкісний випадок, коли дійсно корисні натуральні продукти можуть заподіяти шкоду людському організму.

Включати в своє меню можна буде лише після настання стабільного поліпшення самопочуття і лише не більше 1-2 разів на тиждень.

Перевагу слід віддавати однокомпонентним салатів з невеликою кількістю олії, краще оливкової. Салат з помідорів краще не заправляти сіллю, такий мікс є дуже сильним подразником слизової оболонки.

Профілактика захворювання

Як показує практика, набагато простіше попередити захворювання або його загострення, ніж надалі займатися лікуванням. Щоб як можна довше відчувати себе сильним і здоровим, необхідно дотримуватися простих і легко здійсненних рекомендацій.