Тільки для справжніх пані!

Оливки і маслини: корисні середземноморські соління на вашому столі

Оливки і маслини: корисні середземноморські соління на вашому столі

Дані продукти – плоди оливкової (або олійного) дерева. Ці зелені і чорні ягоди здавна вживаються в їжу. Вони є однією з основних складових здорового харчування і джерелом натурального оливкового масла. Це не тільки корисний, але і смачний продукт, який високо цінується гурманами зі всього світу.

Оливки або маслини: в чому різниця

Як правило, у повсякденному мовленні оливками ми кличемо зелені ягоди, а маслинами – чорні. Насправді і ті, і інші плоди ростуть на одному дереві, тільки одні зібрали раніше, а інші – пізніше. В іноземних мовах навіть немає слова «маслини», ягоди називаються «чорні оливки» і «зелені оливки». Іншими словами, це одне і те ж. Фактично на гілках дерева формуються плоди, які в процесі достигання темніють, стають червоно-коричневими, а потім чорними. Зазвичай урожай з кожної оливи збирають два рази.

Рано зняті ягоди – не значить недостиглі. Свої шанувальники і світлих, і в темних плодів. Цінителі відзначають різницю і по смаку, і в текстурі: ранні оливки більш щільні, м’ясисті, пізні – м’які, легко відокремлюються від кісточки.

Зверніть увагу! Маслини, які продаються у магазинах – це в більшості випадків зелені оливки, пофарбовані в чорний колір.

Користь плодів оливкового дерева

Чим корисні оливки? Важливі для людського організму властивості цих плодів можна перераховувати дуже довго. Чорні і зелені оливки у великих кількостях містять поліненасичені жирні кислоти. Вони потрібні в організмі для:

Також поліненасичені жирні кислоти притупляють почуття голоду, тому бажаючі схуднути часто вживають плоди з цією метою.

Корисні властивості оливок засновані на вхідних в їх склад вітамінів та макроелементів. Кальцій зміцнює кістки і бере участь у формуванні суглобової сумки, попереджаючи артрози. Марганець потрібен для ефективної роботи м’язів – в тому числі серцевої.

Калій бере участь у водно-жировому обміні, оновлення клітин організму. Фосфор – це елемент, з якого складаються кістки і зуби, необхідний для розщеплення вживаних білків, жирів і вуглеводів і перетворення їх в енергію.

Оливки є джерелом вітамінів С і Е. Перший зміцнює імунну систему і допомагає організму захищатися від інфекційних хвороб. Е – «вітамін краси», він має антиоксидантні властивості, бере участь в регенерації клітин, особливо шкіри. Регулярне вживання продуктів, що містять цей елемент, веде до розгладженню дрібних зморшок і швидкому загоєнню ран.

Плоди оливкового дерева сприяють гарному травленню, стимулюють вироблення шлункового соку і перистальтику кишечника. Користь оливок полягає також в очищенні організму від токсинів. Плоди перешкоджають утворенню каменів у нирках, сечовому і жовчному міхурі.

Оливки є джерелом однойменного олії. Воно зберігає всі корисні властивості ягід, якщо його отримують з допомогою холодного віджиму. Масло можна вживати і зовнішньо – в якості масок і компресів. Маска з його використанням позитивно впливає на стан шкіри. Компреси показані при остеохондрозі.

Оливки використовуються навіть для лікування безпліддя. Вважається, що ці ягоди позитивно впливають на потенцію і підвищують вірогідність зачаття.

Як вибрати оливки

Дуже важливо вміти вибирати оливки. Користь і шкода куплених плодів залежить від того, справжні перед вами маслини або пофарбовані ягоди. Відрізнити натуральні плоди від штучно оброблених можна за такими ознаками.

Не варто купувати оливки і маслини з різними наповнювачами (креветками, лимоном і т. д.). При виготовленні такої закуски найчастіше використовуються смакові добавки та консерванти.

Страви з оливками і маслинами

Свіжі плоди оливкового дерева дуже гіркі, вживати їх у їжу неможливо. Стародавні греки придумали вимочувати оливки в морській воді, цей процес тривав іноді цілий рік. В результаті з плодів йшла гіркоту. Сьогодні всі ягоди оливи, які продаються у магазинах та на ринках – солоні або мариновані.

Щоб воспополнить потреба організму у всіх корисних речовин, що містяться в маслинах, дорослій людині в день достатньо вживати 7-10 ягід. Можна їсти окремо в якості закуски, можна додавати в супи (традиційно – в солянку), в різні салати. Сіль у страви, що містять оливки, можна вже не класти.

Оливки – це джерело вітамінів, макро — і мікроелементів, антиоксидантів. Недарма вони є важливим продуктом середземноморської кухні, у всьому світі визнаною самої здоровою. Регулярно вживайте в їжу ці плоди, і ви зміцните своє здоров’я і знайдете прекрасне самопочуття і квітучий зовнішній вигляд.


Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи: