Тільки для справжніх пані!

Неоціненна користь і шкода морквяного соку

Неоціненна користь і шкода морквяного соку

Моркву є на столі у кожного з нас. Це цінний і смачний овоч, корисні властивості якого важливі для організму. Коренеплід можна культивувати майже скрізь: не тільки в городі біля будинку або дачі, але і на балконі.

Ще в давнину про користь морквини знали всі, хоча в той час наука не була так розвинена, як у наші дні. Наприклад, давні греки застосовували цей смачний овоч, щоб лікувати різноманітні захворювання. А римляни їли його як солодкість замість цукерки. Та й сьогодні морква, подрібнена на тертці, разом з медом буде чудовим ласощами.

В даний час прийнято лікуватися за допомогою натуральних соків. У них багато вітамінів і цінних мікроелементів. А властивості морквяного допомагають збагатити організм корисними речовинами. Є, звичайно, і протипоказання.

Цінність морквяного соку

Морквяний сік, користь і шкоду якого відомі не всім, лідирує серед більшості натуральних овочевих напоїв. У ньому містяться найбільш потрібні вітаміни. По-перше, це бета-каротин, якого дуже багато. Коли він надходить в організм людини, то перетворюється в вітамін А, покращує зір, зміцнює імунітет, зуби і кістки. Також він потрібен для нормального росту волосся і нігтів. Якщо вживати сік з моркви регулярно, організм поступово очищений від токсинів і шлаків.

Також в напої міститься багато калію, білків, фосфору, натрію, селену, кальцію, заліза та інших цінних речовин, корисні якості яких життєво необхідні. Нікотинова кислота, яка є в складі, важлива для нормального метаболізму. Якщо є проблеми зі здоров’ям у жінок, це сік рекомендується частіше вживати. Він покращує якісні характеристики молока у годуючих мам, зберігає молодість і здоров’я, зміцнює нервову систему. І ще дуже важливий момент – він допомагає відчувати себе більш спокійно, що особливо важливо після стресових ситуацій.

Завдяки вмісту кальцію, морквяний сік важливо вживати при анемії і для профілактики захворювань опорно-рухової системи. Також в цьому дивовижному коренеплоді багато фітонцидів, як в часнику і цибулі. Тому він відмінно допомагає боротися з вірусами. І якщо епідеміологічна ситуація неприємна, краще замість часнику або гомеопатичних ліків пити свіжий морквяний сік.

Лікувальні якості морквяного соку:

Властивості морквяного соку воістину безмежні. Щоб зберегти всі цінні якості, його потрібно вживати у свіжому вигляді. За допомогою цього напою часто можна вилікувати або зменшити симптоми різних хвороб. Це дерматит, екзема, сечокам’яна хвороба, безплідність, атеросклероз та інші. А якщо є дисфункція яєчників, він в обов’язковому порядку повинен бути включений в раціон.

Нервова система часто схильна до стресів. Не варто відразу ковтати заспокійливі. Для усунення негативних наслідків різних неприємних ситуацій, краще випити сік з моркви. Причому його треба приготувати самостійно, а не купувати в магазині.

Властивості морквяного соку навчилися застосовувати і в народній медицині. Він використовувався для лікування виразок, лікування гнійних ран, опіків та обморожень. Також це його якість добре підходить і для позбавлення від різних новоутворень. Він сприяє їх розчиненню.

Тому сік моркви необхідно вживати і підліткам з несформировавшейся психікою, а також тим, хто страждає подібними захворюваннями. Погані емоції та стреси можуть призвести в майбутньому до появи онкології, а морквяний сік діє добре, попереджаючи дані процеси. Звичайно, існують і протипоказання, тому що кожен організм індивідуальний.

Дуже важливо запам’ятати, що нічим зловживати не варто. І соком моркви теж. Тому якщо є якісь проблеми зі здоров’ям, потрібно проконсультуватися з лікарем і не пити більше літра напою в день.

Деякі протипоказання

Всі ми відрізняємося один від одного своєю унікальністю. І наші організми теж. Тому не виключені і протипоказання для вживання морквяного соку, хоча його корисні властивості домінують. Якщо пити цю рідину у великих кількостях, можна нашкодити печінки. Якщо якісь хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту у стадії загострення, краще почекати, поки не настане період ремісії.

У соку є протипоказання до застосування, про які потрібно знати:

Але, незважаючи на це, народні цілителі створили багато рецептів, де застосовується морквяний сік. Користь і шкода цього напою давно відомі нетрадиційній медицині. При його надлишку в організмі може з’явитися млявість, бажання поспати, головний біль. Тому його важливо пити в розумній кількості. Протипоказання, як і лікувальні властивості, були і будуть завжди. Важливо прислухатися до реакції свого організму на той чи інший продукт.

Правила приготування

Щоб приготувати цей смачний напій, потрібно використовувати соковижималку. Це швидко і зручно. У разі якщо побутової техніки немає під рукою, доведеться досить довгий час терти коренеплід на дрібній тертці, після чого слід віджати сік через марлю. Особливо часто використовують другий метод мами немовлят, коли напою треба не так багато.

Треба запам’ятати важливий момент: пити його слід зразу ж після приготування. Не бажано залишати сік на потім: цінні компоненти губляться.

Перед приготуванням моркву треба добре помити і почистити щіткою. Зрізати шкірку не потрібно. Самі корисні мінерали і вітаміни розташовуються прямо під шкіркою.

Якщо хтось не любить смак соку з моркви, можна додати трохи солодощі. У цьому допоможе мед. Напій стане ще більш корисним і смачним. Особливо він показаний при захворюваннях застудою і грипом.

Краще починати пити сік з невеликої кількості. Так можна зрозуміти, підходить продукт чи ні. Завжди слід прислухатися до свого організму, який підкаже, чи є непереносимість напою або протипоказання до її вживання. Якщо з’являються неприємні відчуття ніби нудоти, болю або дискомфорту в шлунку, краще від нього відмовитися. Якщо алергії і неприємних реакцій немає, тоді сміливо можна включати сік із цього цінного і багатого вітамінами коренеплоду в раціон. Натуральні коктейлі з фруктів і овочів завжди йдуть тільки на користь. Фігурі вони не шкодять, зміцнюють здоров’я. Але завжди потрібно пам’ятати про міру. Зловживати соками шкідливо.

Також важливо придбати продукт гарної якості. Від цього будуть залежати смак, цінність і властивості морквяного соку. Коренеплід має вирощуватися без застосування хімічних добрив. Інакше оздоровчий ефект буде зведений до мінімуму або навіть принесе шкоду.