Тільки для справжніх пані!

Насіння рослини чіа: користь і рецепти страв

Насіння рослини чіа: користь і рецепти страв

Чіа – найцінніше рослина, що росте в Америці. Воно отримало свою назву від древніх індійців. На їх мові слово «чіа» значить сила. Це рослина індіанці вважали символом життя, яке дарує енергію. Вони вживали насіння чіа тоді, коли належало важливе справу з великими фізичними навантаженнями. Крім того, ці зерна також їли в якості основного блюда, ними колись навіть платили данину ацтекам. В наш час в Сполучених Штатах насіння чіа так популярні, що входять в склад і рецепти багатьох борошняних виробів і солодощів.

Опис різновидів

Чіа є трав’янистим рослиною, яка виростає до 100 сантиметрів. Його листя мають ширину близько 5 см і довжину 4-8 див. Квітки бувають або багряні, або білі. Самі ж насіння мають овальну форму і діаметр 1 мм. На їх поверхні можна побачити рельєфний малюнок.

Чим різняться білі і чорні насіння чіа? Як з’ясовується, різниця кольорів зерен обумовлена особливостями ґрунту і клімату тієї місцевості, де вони вирощуються.

Зерна білого кольору, тобто насіння вузьколистого шавлії, отримують з рослин, які ростуть у Південній Америці та Мексиці. Їх часто застосовують для лікування гормональних порушень, анемії і алергії.

Чорні насіння чіа (голубиного шавлії) вирощують в Центральній Америці, в Гватемалі. Існує думка, що такі зернятка чорного кольору відмінно допомагають у боротьбі з підвищеним рівнем холестерину і цукру в крові, а також при лихоманці.

Вчені не бачать особливої різниці між насінням різних кольорів і не вважають який-небудь вид чіа краще і корисніше іншого. А різниця між ними полягає лише в їх кольорі, адже практично у всіх зерен є однаковий склад, корисний для людського організму в рівній мірі.

Корисні елементи

До складу насіння входять важливі для людини мінерали і вітаміни, тому їх регулярне вживання очищає організм від токсинів і поганого холестерину, нормалізує обмін речовин.

Дві столові ложки зерен чіа містять:

Калорійність 2 ст. л. зерен чіа становить близько 85 ккал. У 100 г цих корисних насіння міститься 482 кілокалорії. БЖУ даного продукту (співвідношення білки/жири/вуглеводи): 22%/37%/41%.

Корисні речовини цих насіння засвоюються організмом на 100%. Містяться в їх складі кислоти Омега-3 зберігаються навіть після тривалої теплової обробки. Кислоти Омега-3 мають важливе значення для травного процесу. До того ж, ці компоненти поліпшують діяльність мозку, підвищують імунітет.

Приклади страв

Корисно щодня вживати 1-2 ст. л. насіння в сухому вигляді. Їх також можна використовувати для приготування каш і додавати у випічку. Є багато простих і смачних рецептів страв з зернами чіа. Розглянемо кілька з них.

Рецепт сироїдних крекерів

Ці крекери нагадують за смаком звичайні хлібці, але відрізняються насиченим смаком помідорів і базиліка. Для приготування цієї страви з низькою калорійністю будуть потрібні наступні інгредієнти:

Опис процесу приготування:

  • Насіння чіа замочуються на ніч у воді (1:2). Коли вони сильно розбухнуть, починають їх приготування.
  • Насіння чіа подрібнюють в міксері з іншими інгредієнтами.
  • Отриману суміш викладають на піднос і сушать 1 день.
  • Для розм’якшення крекерів можна додати до їх складу трохи оливкової олії. Дивовижний смак цього десерту сподобається всім любителям натуральної їжі.
  • Лимонний коктейль

    Інгредієнти:

    Процес приготування:

  • Насіння чіа заливаються водою (1:2) і залишають на 8-10 годин.
  • Всі інгредієнти змішуються в міксері.
  • В отриманий склад за бажанням додаються додаткові продукти для додання страві оригінального смаку. Наприклад, коктейль можна доповнити ягодами або сухофруктами. Отриманий напій володіє низькою калорійністю.

    Рецепт «шоколадного» пудингу

    Для приготування пудингу з’єднують 1 склянку води, півсклянки мигдалю, 3 ст. ложки меду, 1/3 склянки малини, щіпку ванілі і 9 грам порошку кероб (корисна заміна шоколаду). Насіння чіа вводять тільки тоді, коли інші складові вже змішані. Додаючи їх масу потрібно активно заважати ложкою. Смак пудингу буде більш насиченим, якщо його поставити перед вживанням в холодильник.


    Де ви зараз? Ось тут:


    Схожі записи: