Тільки для справжніх пані!

Найбільш цінні крупи для здоров’я людини

Найбільш цінні крупи для здоров'я людини

Крім овочів і фруктів, у здоровому раціоні обов’язково повинні бути крупи. Бажано знати, які каші є найбільш корисними для організму. Адже в кожної з них є багато необхідних вітамінів і мікроелементів. Крім того, вони є ситним і ароматним гарніром. Крупи відрізняються не тільки за якостями смаку. Харчова цінність у них у всіх різна.

Крупи і їх користь

Ще з раннього дитинства ми чуємо, що каші важливі і корисні. І це дійсно так. Для приготування цієї страви потрібні крупи, які є цінним продуктом. В них містяться мікроелементи, вітаміни і клітковина, що дають енергію і здоров’я. Не кожен обізнаний, що остання сприяє виведенню токсинів, холестерину і жирів. Ця якість допомагає позбутися і від зайвих кілограмів.

На сьогоднішній день ми можемо вживати багато різних видів круп. Часто виникає питання: «Яка з круп найкорисніша для здоров’я?». Однозначної відповіді немає. У кожній з них є щось своє, особливе.

Найцінніші крупи

Щоб себе добре відчувати кожен день, харчування має бути здоровим і збалансованим. А для цього в раціон і щоденне меню слід обов’язково включати найцінніші крупи. Вони корисні для всіх, особливо для тих, у кого є проблеми зі здоров’ям і органами ШКТ. Яка каша найкраща для здоров’я, розглянемо більш докладно.

Рейтинг найбільш корисних круп:

Важливо, щоб кожен вид цих круп був в меню періодично. Така різноманітність дозволяє скласти збалансований раціон. Якщо чергувати каші, тоді в організм стануть надходити всі необхідні вітаміни і мікроелементи. Для цих цілей може бути складена найпростіша таблиця меню на тиждень.

Гречана крупа

Ця каша вважається унікальною завдяки своєму складу. Вона лідирує серед круп за мінімальним вмістом калорій. Гречку використовують у різноманітних дієтах. Також прихильники здорового способу життя і вегетаріанській їжі люблять її вживати, замінюючи білок тварин. Його кількість в цій каші досягає 18%.

Гречку легко готувати, а корисних речовин у ній безліч. Одна лише маленька порція каші дає організму всі поживні елементи та енергію, зміцнюючи і насичуючи його. У ній багато заліза, фосфору, магнію, кальцію, вітамінів РР, В, Р. його добре вживати тим, хто страждає на цукровий діабет, які бажають скинути зайву вагу, любителям займатися спортом. Рослина є екологічним, так як в процесі вирощування не використовуються хімікати. Тому гречана каша в той же час і безпечна для здоров’я.

Користь вівсянки

Цю крупу виробляють з вівса. А він, у свою чергу, піддається різноманітним видам обробки. З-за цього користь продукту знаходиться у прямій залежності від помелу. У найбільш потрібного – грубий помел. Тому в раціоні повинна бути геркулесова каша, а не пластівці швидкого приготування.

В крупі багато мікроелементів і вітамінів. А найбільшою цінністю є великий вміст клітковини. Вживання цієї каші допомагає організму виводити токсини, шлаки і холестерин. Дані цілющі властивості є у продукту, який варять на чистій воді. Кашу корисно вживати людям, у яких присутні захворювання ШКТ. Особливо добре вона допомагає при виразках і гастритах.

Пшоно і його цінні якості

Продукт схильний до мінімальної переробки. А значить, в крупі зберігається велика кількість клітковини. Каша добре допомагає очищати організм від токсичних речовин, солей, антибіотиків, шлаків. Дуже корисна для кишечника, сприяє нормалізації стану судин, що допомагає знизити ризик захворювання атеросклерозом.

В продукті міститься багато вуглеводів, завдяки чому довше відчувається ситість. Але він не підходить тим, хто страждає таким захворюванням як панкреатит. Підшлункова залоза дуже слабка, щоб переробити містяться в крупі полісахариди. Також категорично заборонено вводити її в раціон хворим з цукровим діабетом.

Роблячи вибір серед круп, слід дивитися на колір. Він повинен бути яскраво-жовтим. Це показник великої кількості корисних компонентів.

Рис

Цінність цієї крупи відома всім. Особливо часто вона з’являється в меню жителів Китаю, Азії, Індії. Самий корисний рис – це не білий, до якого ми звикли, а бурий і нешліфований. У ньому міститься дуже мало калорій. Він чудово очищає організм від шлаків. А сорбентные властивості крупи сприяють нормалізації процесу травлення, тому що вона обволікає кишечник плівкою і допомагає його роботі.

Рис є джерелом вуглеводів і енергії. Його корисно вживати тим, хто мріє позбутися зайвої ваги. При розладі шлунка ця каша корисна на воді і без жирів. Особливо добре її ввести в раціон тим, хто страждає непереносимістю білка.

Кукурудзяна крупа

Не для всіх цей продукт є звичним. Але користь його незаперечна. У кукурудзи є одна унікальна властивість. Вона насичує організм дуже добре, тому порції достатньо і невеликий. А ось засвоюється вона довго на відміну від інших видів круп. Для розщеплення вуглеводів потрібно більше чотирьох годин.

У складі крупи є залізо, цинк, каротин, магній, калій, вітаміни РР, А, Е та інші мікроелементи. Це цінний продукт для тих, хто страждає захворюваннями серця і судин. Кукурудза сприяє зниженню холестерину, чудово очищає кишечник, як і вівсяна каша.

Перлова каша

Ця крупа також використовувалася з давніх часів. Особливо популярна каша була у гладіаторів, тому що в ній багато білка, що допомагало їм відновлювати сили.

На сьогоднішній день перловка вважається бюджетною, її часто вживають в армії. Але корисні властивості у неї величезні. У крупі багато білка, калію і фосфору. Також міститься клітковина, що впливає на роботу кишечника. Крупу мало хто готує, тому що просто не вміє. Перед процесом варіння її потрібно замочити на дванадцять годин.

Каша добре допомагає позбутися від запорів, благотворно впливає на стан шкіри. Добре її вживати з медом, особливо тим, хто зайнятий розумовою працею.

Крупа пшенична

Цю кашу корисно вживати тим, хто прагне позбутися зайвих кілограмів. А все тому, що в ній мало калорій. У складі крупи багато цинку, заліза, фосфору, вітамінів РР, В2, рослинних білків, жирів і крохмалю. Особливо необхідно її їсти тим, у кого великі фізичні навантаження. Вона допомагає відновити сили.

При регулярному вживанні пшеничної крупи, поліпшиться травлення, знизиться рівень холестерину, волосся і нігті стануть міцнішими.

Секрети приготування каші

Щоб блюдо вийшло максимально смачним і корисним, його слід правильно готувати. Для цього існують свої тонкощі. Всі цінні компоненти в зерні містяться у верхній оболонці. Тому краще вживати продукт грубого помелу. Всі види круп перед приготуванням потрібно добре промивати. Найцінніші компоненти нікуди не подінуться, а гігієнічність важлива.

Краще варити Каші на воді. Щоб смак був насиченішим, в них можна додавати родзинки, шматочки фруктів, лляне насіння, кунжут, свіжі ягоди. Калорійність точно не збільшиться, а от користь стане більше.

Крупи слід регулярно вживати. Це важливо для здоров’я людини і стану його організму.