Тільки для справжніх пані!

Можна вагітним їсти гриби?

Можна вагітним їсти гриби?

Чи можна вагітним гриби? Майбутні мами досить часто задаються цим питанням, адже жінкам в положенні часом дуже сильно хочеться поласувати тим чи іншим продуктом. Але гриби, як відомо, їжа специфічна, і навіть людям з міцним здоров’ям зловживати ними не слід. І все-таки давайте розберемося, можна чи ні їсти гриби при вагітності?

Гриби в раціоні майбутньої мами: користь чи шкода?

Щоб зрозуміти, чи можна їсти гриби при вагітності, і яка від цього продукту може бути користь, звернемося до його вітамінно-мінеральному складу. В грибах міститься багато мікроелементів, які не завжди можна знайти в повсякденних стравах. Зокрема, всі грибочки насичені вітамінами групи В – В1, В2, В3, В5, В6, В7. Ці речовини корисні не тільки для здоров’я самої майбутньої мами, але і для розвитку її малюка: вони беруть участь у формуванні внутрішніх органів і життєво важливих систем дитячого організму, сприяють поліпшенню обміну поживних речовин між матір’ю і дитиною. Дефіцит вітамінів групи В може призводити до відхилень у розвитку плоду та стан вагітної жінки, викликаючи у неї підвищену стомлюваність, дратівливість і зниження імунітету.

Крім того, у всіх представниках грибного царства міститься вітамін D, який сприяє засвоєнню кальцію, необхідного дитині для формування кісткової тканини, а його мамі – для запобігання проблем з кістками, зубами і нігтями. До речі, і сам кальцій в грибочках теж є. Присутні в них і інші життєво необхідні елементи – калій, йод, цинк, залізо.

Завдяки особливим речовинам гриби допомагають підвищити імунітет, очистити судини від холестерину і поліпшити обмін речовин. Вони сприяють виведенню токсинів з організму і допомагають спалювати жир.

Це низькокалорійний, але поживний продукт, тому його можна вживати тим майбутнім мамам, чия вага збільшився під час вагітності понад норми.

Говорячи про те, що є гриби вагітним жінкам може бути корисно, не можна не згадати і можливий шкоди від їх вживання. Отже, чим небезпечні гриби при вагітності:

Зазвичай із-за серйозного ризику отруєння і розвитку травних і ниркових порушень лікарі не рекомендують вживати гриби при вагітності.

Хоча деякі фахівці все ж схиляються до думки, що гриби вагітним можна, якщо дотримуватися правила їх приготування та вживання.

Поради для майбутньої мами: як вибрати і приготувати гриби

Щоб не тільки насолодитися чудовим смаком грибного страви, але й отримати від цього продукту максимальну користь, необхідно знати декілька важливих тонкощів вибору, підготовки і приготування грибів:

  • Не купуйте гриби на ринку, з рук і навіть у знайомих: ви не можете знати, наскільки безпечні такі продуктові товари, де і коли вони були знайдені.
  • Збираючи дари природи самостійно, будьте гранично уважні і обережні: кладіть у свою кошик тільки ті гриби, які вам добре відомі, щоб уникнути отруєння. Залиште в стороні червивих і переросли представників грибного царства, адже ніякої користі вони не принесуть, а от нашкодити можуть запросто. Пам’ятаючи про те, що гриби, як губка вбирають небезпечні речовини, відправляючись на «тихе полювання» слід місця, далекі від жвавих трас і промислових об’єктів.
  • Самий кращий варіант, якщо вам захотілося покуштувати грибне блюдо, – піти в магазин і купити свіжі печериці високої якості. Ці грибочки відносяться до розряду «елітних», і навіть лікарі визнають, що печериці при вагітності найбільш кращі серед всіх своїх побратимів, адже в них багато необхідних для майбутньої мами амінокислот. Дуже смачні і корисні білі гриби, а маслюки, опеньки і гливи хороші тим, що найменше схильні до накопичення токсинів з землі і повітря.
  • Перед приготуванням ретельно огляньте кожен грибочок на наявність вад, викиньте гнилі і потемнілі плоди, а решта добре вимийте і наріжте на дрібні шматочки: чим менше вони будуть, тим швидше і краще переваряться. Пам’ятайте про те, що смажити гриби небажано, тому вибирайте інший спосіб термічної обробки – наприклад, запікання, тушкування або варіння. З грибів можна готувати як перші, так і другі страви, закуски, додавати їх в салати і випічку – тут все залежить від уподобань самої вагітної.
  • При бажанні покуштувати грибне блюдо орієнтуйтеся на власне самопочуття. Якщо вас турбує токсикоз або розлад кишечника, від подібної їжі краще всього відмовитися.
  • Не варто ставитися до процесу приготування грибів зневажливо. Неправильно приготований або неякісний продукт зводить нанівець весь сенс його вживання в якості корисної та смачної їжі. Важливо пам’ятати і про те, що є грибочки при вагітності потрібно лише зрідка і в невеликих кількостях, щоб не перевантажувати органи травлення і виключити ризик виникнення алергії.