Тільки для справжніх пані!

Маракуйя і її корисні поживні властивості

Маракуйя і її корисні поживні властивості

Маракуйя – один з найбільш рідкісних екзотичних фруктів, який відомий і любимо в нашій країні. Батьківщиною плода є Бразилія, а до нас нечасто завозять його у свіжому вигляді. По більшій мірі, цей фрукт знайомий нам як наповнювач для напоїв, йогуртів і як ароматна добавка в чаї. Сьогодні ми детально обговоримо, де і як використовується маракуйя, корисні властивості якої відомі у всьому світі, а також поговоримо про те, чи може цей унікальний плід завдати шкоди організму людини.

Умови для росту рослини

Маракуйя являє собою среднерослую ліану, яка в періоди цвітіння покривається квітками дивовижної краси блакитного кольору. Ця рослина відноситься до пассифлоровому роду, і деякі її види використовуються в декоративних цілях.

Ця ліана не переносить суворих зим і довгих періодів холоду. Тому рослина культивується тільки в країнах з теплим кліматом, наприклад, в деяких регіонах Латинської Америки, Австралії, на Філіппінах і в Ізраїлі. Рослина плодоносить двічі на рік.

Якщо створити ліані хороші умови для існування, маракуйю можна з успіхом виростити в кімнаті і через кілька років навіть отримати перші плоди.

Цікаво, що плоди маракуї можуть значно відрізнятися за смаковими властивостями і за розміром. Приміром, самий маленький фрукт може бути розміром з волоський горіх, а найбільший – досягати величини середньої дыньки.

Особливості вживання та зберігання

Щільна шкірка маракуї, яка до моменту зрілості частіше набуває фіолетового забарвлення, зазвичай не вживається в їжу. Найбільшу цінність представляють внутрішність фрукта і сік, які отримують з допомогою невеликого розрізу навколо плоду. Виконуючи розріз, не можна запускати ніж глибше, ніж на 5-7 мм, щоб не пошкодити серцевину.

Якщо ви купили цей фрукт в супермаркеті, намагайтеся зберігати його не більше 5 днів. Якщо він ще не дозрів, залиште плід на добу в кімнаті, а потім заховайте в холодильник. Визначити зрілий плід можна, звернувши увагу на такі фактори:

Зазвичай м’якоть маракуї вживають в їжу разом з насінням. Однак, щоб не завдати організму шкоди і не отримати велику дозу снодійного, з насінням не варто старатися. Для зручності серцевину плоду дістають ложечкою, а половинки поділяють як можна швидше, щоб не втратити сік. Смак насіння і м’якоті солодкий, аромат – незвичайний. Самі насіння приємно хрумтять на зубах, не викликаючи неприємних відчуттів.

Тепер давайте дізнаємося, чим корисна маракуйя, які цінні компоненти вона містить і як її вживання в їжу впливає на організм.

Корисні складові плоду

Користь маракуї в основному пов’язана з цінними речовинами, які в ній містяться. Що ж у ній такого особливого?

  • Високий вміст антиоксидантів дозволяє цього плоду ефективно усувати збудників серйозних захворювань, в тому числі сповільнювати зростання онкологічних пухлин.
  • Користь продукту пов’язана також з тим, що в ньому присутня достатня кількість бета-каротину, який покращує зір.
  • Цей фрукт чудово насичує організм вологою, так як кожен плід на 40% складається з води.
  • Продукт містить величезний комплекс мікроелементів: в середньому 14 мінералів і близько 10 різних вітамінів.
  • Альфа-гидрокислоты, які входять до складу фрукта, дають можливість використовувати маракуйю в якості важливого компонента в косметичних засобах.
  • Очевидно, що користь від застосування маракуї величезна. Як же цей чудовий біокомплекс впливає на людину?

    Вплив на людину

    Хоча деякі люди вважають, що екзотичні продукти приносять тільки шкоду, це далеко не так. Користь від її вживання незаперечна.

  • Маракуйя надає сприятливу дію на травну систему, забезпечуючи регулярність стільця.
  • Насіння плоду в невеликих кількостях нормалізують нічний сон, покращують діяльність нервової системи.
  • Фрукт показаний спортсменам, оскільки прискорює виведення з м’язів сечової кислоти.
  • Полегшує стану при застудах, знижує температуру тіла.
  • Покращує роботу печінки, сприяє її очищенню.
  • Сік маракуйї очищає шкіру, робить її більш пружною і гладкою.
  • Ефективність маракуї також була помічена обличчями, що страждають від мігрені і високого тиску. Після того, як був з’їдений цей фрукт, самопочуття завжди поліпшувалося.

    Але чи може цей прекрасний плід принести шкоду? Давайте дізнаємося.

    Заходи безпеки

    Щоб не завдати організму шкоди, не вживайте продукт у дуже великих кількостях, особливо при першому знайомстві з маракуєю. Для цього є 2 причини:

    Ті, кому доводилося пробувати цей плід, вважають, що його незабутній аромат. Тож не відмовте собі в задоволенні при можливості насолодитися цим екзотичним продуктом.