Тільки для справжніх пані!

Малина: корисні властивості, склад, калорійність, протипоказання

Малина: корисні властивості, склад, калорійність, протипоказання

Зміст:

Малина – безсумнівно, одна з найпопулярніших і звичних для нас ягід. Вона не тільки смачна і красива, але ще й дуже корисна. По своїй суті ця ягода універсальна. З неї можна варити варення, готувати напої та десерти, застосовувати в лікуванні і в косметології. У цій маленькій ягідці зберігається колосальний запас вітамінів і мікроелементів, які допомагають безпечно і «смачно» підтримувати організм людини.

Лікувальні і корисні властивості малини

Лікувальні, цілющі і корисні властивості малини настільки різноманітні, що здається, ця диво-ягода допоможе впоратися з будь-яким недугою або косметологічної проблемою:

Склад малини

Свою популярність малина завоювала завдяки чудодійним властивостям і приємному смаку. Такі якості вона набула оптимального для людського організму поєднання мікроелементів, кислот та інших речовин. Так що ж ховається всередині цієї ягідки? Розглянемо склад малини.

В хімічний склад малини входять:

В ягодах малини міститься багатий набір вітамінів:

  • Вітамін А – нормалізує обмін білків і покращує зір;
  • У 41 та 42 — сприяють нормальному обміну речовин і обміну вуглеводів;
  • У 46 — необхідний для утворення білків;
  • З — підвищує імунітет, поліпшує обмін речовин;
  • Е – допомагає процесам обміну жирів;
  • Р – сприятливо впливають на стан капілярів;
  • РР – необхідні для процесів біологічного окислення.
  • І крім цього є вітаміни А, В1, В2, В9, і т. д.
  • Корисні для організму мікроелементи малини: кальцій, калій, залізо, мідь, магній, цинк, кобальт. В ягодах містяться кумарини, здатні нормалізувати згортання крові і антоціани, зміцнюють капіляри і надають протисклеротичну дію. Міститься в малині вода (близько 90 % від загальної маси), сприяє виведенню шкідливих, відпрацьованих речовин.

    Як правильно збирати, сушити, заморожувати малину, щоб зберегти її корисні властивості

    Як і будь-які ягоди, малина найбільш корисна в свіжозірваному стані. На жаль, свіжої вона може залишатися надовго. Цей Продукт швидко псується і вимагає дбайливого звернення і правильного зберігання.

    Як правильно збирати малину?

    Перш за все, потрібно навчитися правильно збирають малину. Займатися цим краще в суху погоду. Тоді на ягідки не залишиться вологи, і малина не почне псуватися до того, як її переробить. Збирають ягоди зазвичай у кошики, краще не глибокі. Листя і гілочки не повинні потрапляти в кошик. Не потрібно зривати переспілі і недостиглі ягоди.

    Ягідку акуратно відривають від куща. Якщо вона знялася разом з частиною плодоніжки, то двома пальцями відщипують плодоніжку і відправляють ягоду в кошик.

    Як зберігати малину?

    Для нетривалого зберігання ягоди можна розсипати по плоскій поверхні і прибрати в холодильник, накривши тканиною. Так можна вчинити, якщо термін зберігання до трьох днів. А інакше доведеться використовувати якийсь з варіантів для тривалого зберігання. Але є одне загальне правило: ягоди малини потрібно перебрати, вимити слабким струменем води й просушити.

    Перший спосіб: сушка. Вона може бути природною (на сонці) або штучної (в духовці). Щоб висушити малину на сонці, потрібно запастися терпінням, оскільки цей процес може затягнутися на тиждень. Вимиту малину розсипають по якій-небудь плоскій поверхні (піднос, наприклад) в один шар. Щоб сушка проходила рівномірно, під малину краще постелити папір і періодично перевертати ягоди. Стежте, щоб не потрапляли пил і волога.

    У духовці процес сушіння проходить набагато швидше. Принцип той же: застелити папером деко і розкласти в один шар. Температуру духовки встановити на 50-60 градусів і залишити дверцята відчиненими. Періодично помішувати малину, а як тільки на руках перестануть залишатися рожеві сліди від ягід, сушку можна читати завершеною.

    Проте загальновідомо, що при будь-якій термічній обробці втрачається частина корисних речовин, тому є ще один спосіб заготівлі малини запас – це заморожування. Саме заморожені ягоди зберігають більшість корисних властивостей. До того ж цей спосіб самий простий і швидкий. Попередньо вимиту і висушену малину треба розсипати по плоскій поверхні і поставити ягоди в морозильну камеру. Якщо так зробити, то при замерзанні ягоди не злипнутися між собою і потім їх можна буде запросто пересипати в більш компактну ємність або пакет. При такому порядку дій ягоди вийдуть акуратні і не злиплі.

    Є ще один спосіб зберігання малини – це перетерти її з цукром. Кількість цукру прямо пропорційно терміну зберігання ягоди. Наприклад, при заготівлі на термін близько року на 1 кг малини береться 2 кг цукру, а якщо збираєтеся з’їсти за місяць — на 1 кг малини можна використовувати 1 кг цукру. Банки потрібно попередньо простерилізувати, а зверху на малинову суміш потрібно насипати трохи цукру, який покриє її захисним шаром. Банки з малиновим пюре зберігайте в холодильнику. Оскільки тут ягоди теж не проходять термообробку, в них максимально зберігаються вітаміни.

    Калорійність малини. Корисні властивості малини для схуднення

    До вже названого безлічі корисних властивостей малини додамо ще одне – малокалорийность. Всього 34 калорії міститься в 100 грамах ягоди. Саме такий низький вміст калорій, велика кількість корисних речовин і вітамін зробили цей продукт одним з засобів у боротьбі із зайвою вагою. Крім загального збагачення організму вітамінами, малина очищає організм від холестерину, солей металів, має послаблюючу ефектом. Спеціально розроблена на основі малини дієта розрахована на три дні, але навіть за такий короткий термін можна втратити до трьох кілограмів ваги.

    Малинова дієта

    Наведемо меню малиновою дієти.

    На сніданок змішати по 100 грам нежирного сиру і малини. Можна влаштувати собі другий сніданок з склянки молока, збитого з ягодами малини. На обід з’їжте 200 грам вареної курки, можна з малиновим соусом. Для вечері підійде склянку молочно-малинового киселя.

    На сніданок випийте склянку нежирного кефіру з 100 грамами малини. Для другого сніданку візьміть 200 грам малини і заправте парою ложок меду. На обід відваріть 200 грамів риби наріжте салат зі свіжих овочів (помідори, огірки, зелень). Вечеря замінить склянку ягід малини і жменю горіхів (будь-яких).

    Для сніданку підійде склянку ряжанки або кислого молока зі ста грамами малини. До другого сніданку можна взяти склянку малини плюс жменю горіхів, краще волоських. На обід з’їжте 150 грам вареної телятини з салатом з капусти і моркви, приправленим оливковою олією і лимонним соком. На вечерю запечіть яблука з сиром під малиновим сиропом. Для смаку можна додати родзинками.

    Малинова дієта, окрім позбавлення від зайвого жиру, ще й очищає організм, наповнює його вітамінами і корисними речовинами. У порівнянні з іншими продуктами для схуднення, малина менше впливає на коливання рівня цукру в крові, нормалізує роботу шлунка, кишечника, сприяє виведенню шлаків і відновлення природної мікрофлори кишечника. Але ця дієта не рекомендується людям із захворюваннями нирок і зниженим тиском.

    Користь малини при застуді

    Одним з перших народних засобів при застуді ми згадуємо малину. Крім чудових смакових якостей, ця ягідка володіє ефективними лікувальними властивостями. Малина здатна ефективно збивати жар і знижувати температуру. Такий ефект досягається завдяки тому, що малина може підвищити потовиділення. Містяться в малині салициллати також є в ліках «аспірин». Але салициллати в малині рослинного походження і завдяки своєму натуральному походженню вони не шкодять організму і легше засвоюються. Ось чому дітей краще лікувати малиною, ніж ліками. Ось кілька народних рецептів:

  • 100 г ягід заварити трьома склянками окропу. Дати настоятися 30 хвилин, потім пропустити через марлю і пити по півсклянки на ніч.
  • Столову ложку подрібненого листя, стебел малини заварити двома склянками окропу і прокип’ятити 20 хвилин. Одержаний чай випити протягом дня, розділивши на чотири прийоми.
  • Дві столові ложки листя малини залити 500 мл окропу. Дати настоятися два-три години. Цією настоянкою на ніч натирати спину або полоскати горло.
  • Три чайні ложки малини (у вигляді варення, свіжих ягід чи перетертих) розмішати в склянці гарячого чаю. Пити на ніч і загорнутися в теплу ковдру.
  • Можна змішати в рівних частках малину з квітками липи. Столову ложку суміші заварити склянкою окропу. Дати настоятися півгодини, процідити, на ніч пити по одній склянці.
  • При ангіні допомагає настій квіток малини: склянкою окропу залити 20 грам квіток. Настояти 30 хвилин, процідити. Приймати настоянку по столовій ложці три рази в день.
  • Оскільки під час застуди майже завжди мучить спрага, сушену малину заварюють як чай і навіть діти із задоволенням п’ють цей ароматний і корисний напій. Для чаю беруть одну — дві ложки ягід на склянку окропу. Після чаювання потрібно влягтися в ліжко, добре сховавшись ковдрою. Коли хворий почне потіти, з організму разом з потом будуть виводитися «шлаки».

    Однак при всій схильності до малині, не слід забувати про те, що вона не замінить повноцінного лікування. У будь-якому випадку при застуді потрібно звертатися до лікаря.

    Протипоказання або коли і кому малину їсти не можна

    У будь-якого продукту, будь він неймовірно корисним, але знайдуться і протипоказання. Це відноситься і до малині.

    З-за високого вмісту пуринів малина протипоказана людям з проблемами в нирках і з сечокам’яною хворобою. Насичені малинові настоянки не можна вживати при гастриті, виразці шлунка, захворюваннях дванадцятипалої кишки, при подагрі, ураженні селезінки, печінки, при бронхіальній астмі. Краще обійтися малиновим морсом або розведеним соком.

    Ягода протипоказана людям, що вживають ліки і засоби проти згортання крові, оскільки малина володіє протилежним ефектом. Не можна їсти багато малини людям з цукровим діабетом.

    Обережності рекомендується дотримуватися і вагітним. Зловживання будь-якими ягодами, в тому числі і малиною, може викликати алергію у майбутнього малюка. Оскільки будь-який продукт буває алергія, потрібно виключити з раціону малину людям з індивідуальною непереносимістю цього продукту.

    Головне – це знати міру. Тоді і вживання цієї ягідки піде тільки на користь.



    Де ви зараз? Ось тут:


    Схожі записи:

    Як стати стрункою за місяць чи тиждень? Дієта, вправи, щоб стати стрункою

    Зміст: Як стати стрункою? З чого почати? Як стати стрункою за місяць? Чи можна стати стрункою за тиждень? Що для цього необхідно? Як стати стрункою за допомогою вправ Як стати…

    Дієта по групі крові: дієта для 1, 2, 3 і 4 групі крові. Продукти, меню, результати

    Зміст: Дієта по групі крові — вийде чи ні Дієта по групі крові — 1-я група (О) Дієта по групі крові — 2-я група (А) Дієта по групі крові —…

    Шоколадна дієта: принципи, меню, види шоколадної дієти

    Зміст: Шоколадна дієта: особливості та принципи Шоколадна дієта для схуднення ─ види Шоколадна дієта — протипоказання Шоколадна дієта ─ відгуки Шоколадна дієта за короткий термін дозволить позбутися 3 ─ 7…