Тільки для справжніх пані!

Максимальна користь гречки і мінімальна калорійність

Максимальна користь гречки і мінімальна калорійність

Гречана крупа дуже поживна, але при цьому володіє низькою калорійністю. Вона багата найважливішими мікроелементами. Це чудовий продукт для всіх, хто хоче зберегти струнку фігуру, набрати м’язову масу або поповнити запас вітамінів в організмі.

Калорійність і користь гречки

Треба відзначити той факт, що гречка – чи не єдина культура, яку досі не змогли модифікувати. Крім того, ця рослина настільки просте, що не потребує добривах і обробці пестицидами. Значить, це дуже екологічний і подвійно корисний продукт.

Гречка містить багато рослинного білка, тому вона завжди присутній в раціоні спортсменів. У 100 грамів крупи входить майже 13 грам білка. Це досить великий показник. Скільки грамів білка вареної гречки? Вміст білка теж падає в три рази, тобто становить всього 4,2 грама.

Калорійність крупи в сирому вигляді становить 330 ккал, а до готової каші – 110 ккал. Калорійність вареної гречки знижується із-за того, що крупа в процесі варіння збільшується в обсязі майже в три рази.

Скільки вуглеводів в гречці? Це теж залежить від способу приготування. У сирої крупі містяться 65 г, вареної – 20 г на 100 г каші.

Саме чудове полягає в тому, що гречка взагалі не містить шкідливих насичених жирів, зате складні вуглеводи надають відчуття ситості надовго. Харчові волокна в складі такої каші надають сприятливий вплив на роботу шлунково-кишкового тракту. А ось чим корисна гречана крупа:

До всього перерахованого варто додати, що гречка – просто криниця вітамінів і мікроелементів. У крупах містяться:

В крупі є калій, магній, мідь, лецитин. Ще однією вагомою перевагою є відсутність глютену. Вживання гречаної крупи просто необхідно для профілактики багатьох серцево-судинних захворювань і порушень обмінного процесу. Користь гречки і низька калорійність дозволяє вживати продукт всім людям без винятку.

Способи приготування

Щоб зберегти в гречці всі вітаміни і корисні речовини, треба навчитися її правильно готувати. Найкориснішою є зелена (сира) крупа. Найчастіше з гречки готують кашу на воді, яку можна їсти як самостійне блюдо, так і використовувати в якості гарніру.

  • Стакан гречаної крупи потрібно добре промити і залити 3 склянками окропу, перемішати, закрити кришкою і залишити на ніч. За цей час крупа добре розбухне, стане м’якою, смачною і, головне, збереже всі корисні речовини. Найзручніше таким способом готувати кашу в термосі, але підійде і звичайна посуд з кришкою. Приготовану гречку можна їсти на протязі всього дня.
  • Каша на воді. Варена гречка теж дуже смачна і поживна. Секрет приготування полягає в тому, що крупу треба засипати в киплячу воду, а не заливати холодною. У цьому випадку гречка значно менше часу проведе у воді, а значить, втратить мінімальна кількість корисних компонентів.
  • Гречка – чудовий продукт для щоденного вживання в їжу. Вона підходить для харчування дітей, спортсменів, літніх людей та всіх, хто хоче харчуватися правильно і смачно. При мінімумі калорій гречана каша відмінно насичує. Складайте правильне меню, і ваш організм буде отримувати тільки користь.