Тільки для справжніх пані!

Макарони і фігура: калорійність і правила вживання продукту

Макарони і фігура: калорійність і правила вживання продукту

Макарони – дуже популярна страва в усьому світі. Але бажають позбутися зайвої ваги і стежать за своєю фігурою люди повинні вживати з обережністю. На калорійність макаронів впливають багато факторів, які потрібно приймати до уваги, визначаючи енергетичну цінність страви.

Важливі фактори

Отже, як визначити кількість енергетичної цінності на 100 грам? Якщо вести мову про вареному продукті, кінцева цифра залежить від наступних факторів.

Таким чином, не всі макарони слід різко виключати зі свого раціону. Помірне вживання правильно приготованого продукту не стане катастрофічною загрозою для вашої талії.

Рівень корисності і деякі хитрощі вживання

Згідно зі статистикою, середня калорійність макаронів в сухому вигляді коливається в межах 200-360 ккал на 100 грам продукту. Однак їх цікавою особливістю є те, що при варінні вони втрачає близько половини своєї енергетичної цінності. Пояснюється це тим, що макарони в процесі приготування розварюються, збільшуючись в розмірах. Отже, вказане кількість калорій доводиться вже більше ніж на 100 г продукту.

Таким чином, енергетична цінність страви знижується до діапазону 120-180 ккал.

Якщо ви є справжнім шанувальником макаронів, то навіть дієта не стане приводом для повної відмови від них. Щоб не завдавати шкоди здоров’ю й фігурі, все що потрібно – це правильним чином відміряти порцію. Відваріть таку кількість продукту, яке міститься у вашому кулаці. Вийде не більше 50 грам. Якщо враховувати, що у варених макаронах (100 г) містить не більше 180 ккал, то виявиться, що у вашій порції ця цифра зменшена ще вдвічі. Отже, вплив їжі на талію мінімальне.

При цьому потрібно брати до уваги, що слід вживати продукт, зроблений з твердих пшеничних сортів. М’які сорти володіють підвищеною енергетичною цінністю. Калорійність відварених макаронів такого виду прирівнюється до білого хліба або випічці – продуктів, які категорично не рекомендуються при правильному харчуванні.

Якщо ви не хочете відмовитися від вживання макаронів, зверніть увагу на деякі нюанси:

Купуючи російські макарони, враховуйте певну маркування. Продукт, зроблений з твердих пшеничних сортів, включається до групи А, у той час як м’які об’єднані в групу Б. Враховуючи дані відомості, ви зможете ще до покупки підрахувати, скільки калорій у варених макаронах у вас вийде, і зробити правильний вибір.

Плюси продукту з твердих пшеничних сортів

Більш низький вміст калорій тут пояснюється тим, що в даних сортах практично відсутній жир, а кількість рослинних білків на порядок вище, ніж у м’яких видах.

Також в них міститься більше корисних речовин, багато клітковини, важливі амінокислоти і вітаміни, а також комплексні вуглеводи.

Важлива особливість твердих пшеничних сортів – наявність складних вуглеводів з вкрай низьким глікемічним індексом. Це означає, що продукт може досить швидко розкладатися, не допускаючи жирових відкладень. А якщо ви хочете знизити калорійність відвареного страви до мінімуму, капніть трохи олії оливи у воду при варінні.

Завдяки цьому відпаде необхідність в заправці продукту вершковим маслом, яке містить достатню кількість калорій.

Найпопулярніші види

Найчастіше у відвареному вигляді вживається локшина або спагетті. У першому випадку віддавайте перевагу продукту з твердих пшеничних сортів або горохового борошна. Він не тільки не завдасть шкоди, але й буде вкрай корисний, покращує мікрофлору кишечника. Особливо цінна така варена локшина при дисбактеріозі.

Що стосується спагетті, віддавайте перевагу маленьким соломкам. Чим вони тонше, тим нижче швидкість розпаду.

Цільнозернові продукція

Ще один вид макаронів, які відрізняються високим рівнем корисності – зроблені з цільнозернових культур. Багатий склад продукту при мінімальній калорійності перетворює його в дієтичне блюдо, яке рекомендується вживати в їжу, не побоюючись наслідків для фігури і здоров’я в цілому.

У такій їжі можна знайти велику кількість вітамінів групи В і Є. Їх концентрація в 4 рази вище в порівнянні із звичайними макаронами. Також в даному виді продукту міститься багато магнію, різних антиоксидантів і заліза.

Такі характеристики роблять цільнозернові вироби досить корисними для здоров’я.

Таким чином, якщо ви є затятим шанувальником макаронних виробів, але при цьому прагніть до ідеальної фігури та здорового способу життя, існує досить багато нюансів, які допоможуть залишити улюблену страву в своєму раціоні, не побоюючись наслідків для талії. Головне вживати їх у вареному вигляді, уникаючи надлишків олії, різних соусів та інших добавок, що підвищують калорійність.


Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи: