Тільки для справжніх пані!

Куркума: чим корисний продукт для здоров’я та краси

Куркума: чим корисний продукт для здоров'я та краси

Куркума – це, насамперед, пряність, яка виробляється з коренів і стебел однойменного рослини. Вона відноситься до сімейства імбирних. У природі існує більше 4-х десятків різновидів цієї рослини, але в їжу використовуються тільки 4.

Спочатку з’явилася куркума в Індії і використовувалася винятково в ритуальних цілях. Проте з часом її стали вживати в їжу і помічати корисні властивості продукту для організму. Вона також застосовувалася в якості барвника для тканини і як віддушка для парфумерії.

Куркума досить поширена, і її можна без зусиль знайти практично на будь-якій кухні. Однак далеко не всі знають, наскільки вона корисна для організму. Цілющі властивості і унікальний склад дозволяють вживати цю пряність у профілактичних і лікувальних цілях.

Переваги продукту

Ця спеція має досить багатий склад. Куркума містить:

Якщо мінерали і вітаміни, що знаходяться у прянощі, не особливо впливають на стан організму і здоров’я людини через мікроскопічних доз, які потрапляють в їжу з кількома пучками куркуми, то інші компоненти надають на них помітний вплив. Продукт радять вживати кожен день для поліпшення здоров’я і в якості профілактики захворювань, про яких мова піде нижче.

Куркумін, що міститься в цієї пряності, надає блюдам приємний жовтий відтінок. Речовина допомагає недоношеним дітям впоратися з наслідками застосовуваної до них терапії. Особливо воно необхідно для тих малюків, які були підключені до апаратів штучного дихання. Куркумін допомагає уникнути ушкоджень слизової оболонки бронхів і всіх дихальних шляхів.

Також користь цієї речовини полягає в тому, що воно допомагає впоратися з виразковою хворобою. Справа в тому, що куркумін має убивчий ефект для хелікобактера. Його корисні властивості для організму також полягають у здатності прибирати холестеринові бляшки, а це, в свою чергу, служить профілактикою виникнення хвороби Альцгеймера.

Крім того, куркумін допомагає печінці знешкодити різного роду токсини. Це властивість продукту вкрай важливо в разі отруєнь. З його допомогою організм швидше впорається з впливом шкідливих і небезпечних речовин.

Також лікарями було встановлено, що корисні властивості цієї речовини полягають в тому, що воно рятує від уже виниклих злоякісних пухлин і призводить до загибелі патологічних ракових клітин.

Крім всіх перерахованих вище дій, куркума застосовується як антибактеріальний і антисептичний засіб, особливо ефективний при різних ушкодженнях шкірного покриву: опіках, порізах, ранах і т. п. Вона також володіє протизапальними властивостями, допомагаючи при артритах та ревматизмі. Для здоров’я чоловіків куркума має особливу цінність. При вживанні в їжу з цвітною капустою, вона в рази знижує ймовірність виникнення раку простати. Цю пряність можна використовувати в якості антидепресанту.

Застосування для схуднення

Куркуму можна застосовувати для ефективного схуднення як жінок, так і чоловіків. Вона здатна не тільки позбавити від зайвих кілограмів, але і нормалізувати вагу. Пряність має схожі властивості з імбиром. Вона допомагає поліпшити метаболізм і перешкоджає утворенню жиру. Для схуднення куркуму можна використовувати кожен день, додаючи її в їжу або у вигляді спеціально приготованого напою. Однак скільки ж необхідно застосовувати її в день? Фахівці не радять зловживати куркумою, і оптимальним добовим кількістю не більше половини чайної ложки.

Для чоловіків і жінок ця пряність також корисна з-за її властивості виводити з організму різні шкідливі речовини і токсини. Цей процес теж безпосередньо впливає на зниження і нормалізацію ваги.

Треба врахувати, що ця пряність покращує кровообіг. Вона сприяє виведенню зайвої рідини з тканин і організму в цілому. Необхідно постійно стежити за своїм питним режимом та контролювати, скільки води ви вживаєте в добу. Інакше можна не тільки схуднути, але і уповільнити обмінні процеси. Кожен день потрібно випивати не менше 1,5 л очищеної води. Це кількість треба ділити на декілька прийомів. За один раз слід випивати не менше склянки.

Застосування в косметології

Куркума користується особливою популярністю у жінок, оскільки її корисні властивості допомагають, крім усього іншого, використовувати цю пряність для догляду за шкірою і омолодження. Маски, що містять спецію, покращують колір обличчя, кровообіг і позбавляють від дрібних зморшок, висипань і подразнення. Також її можна додавати у лосьйони і використовувати як скраб.

Не рекомендується застосовувати куркуму з-за її фарбувальних властивостей жінкам, у яких дуже світла шкіра. Враховуючи розігріваючу здатність цієї прянощі, потрібно маски з нею робити на ніч. Почервоніння шкіри після її застосування може пройти тільки через кілька годин.

Її не варто використовувати в косметичних цілях занадто часто. Оптимальним варіантом для жінок з жирною шкірою обличчя буде застосування продукту через день. В іншому випадку користь цього кошти зійде нанівець і призведе до протилежного ефекту.

Куркума нагоді і для чоловіків, у яких на обличчі є різні подразнення та висипи. Користь від застосування такого засобу буде помітна вже через невеликий проміжок часу. Використовувати в цьому разі прянощі також можна мінімум через день, щоб не пересушити шкіру. Також це допоможе не спровокувати алергічну реакцію.

Завдяки своїм розігріваючим властивостям куркума використовується при випаданні волосся. Її додають в маски і застосовують як для чоловіків, так і для жінок. Такий засіб ефективно відновлює зростання, густоту і структуру волосся. Користь куркуми полягає в її здатності розігрівати шкіру голови і покращувати кровообіг. Також вона є дієвим засобом від лупи. Важливо ретельно контролювати, скільки часу ви тримаєте маску, щоб не пересушити шкіру голови і саме волосся. Для пом’якшення ефекту в суміш часто додають мед або оливкове масло.

Протипоказання

Корисні властивості куркуми не відміняють того, що у неї все ж є ряд протипоказань до вживання. В першу чергу, це індивідуальна непереносимість цієї прянощі. Також не варто вживати одночасно з прийомом різних медикаментів. Це може призвести до зміни їх впливу на організм. Категорично не рекомендується вживати куркуму вагітним жінкам та в період лактації. Згодом вона може спровокувати у дитини алергічні реакції і діатез.

Куркума є сильним жовчогінним засобом, з цієї причини потрібно бути вкрай обачними з вживанням її в їжу тим, у кого є якісь проблеми з жовчним міхуром або при наявності в ньому каменів.

Навіть при відсутності явних протипоказань і алергії потрібно стежити за тим, скільки прянощі ви використовуєте в їжу. Її кількість не повинна перевищувати 4 – 5 р. При наявності будь-яких захворювань потрібно порадитися з лікарем перед використанням в їжу куркуми.