Тільки для справжніх пані!

Користь желатину і шкоди від вживання

Користь желатину і шкоди від вживання

Користь желатину для організму людини є предметом безперервних суперечок в колах професійних дієтологів. З’явившись кілька століть тому, продукт довго не міг знайти собі підходящого застосування. На сьогоднішній день він використовується продовольчої, косметичної і фармацевтичної промисловості. Варто застосовувати желатин в їжу? Про це і піде мова в статті.

Що таке харчової желатин

Желатин являє собою фибриллярный білок колаген в частково гидролизованном вигляді, що володіє жовтуватим відтінком, або зовсім не має кольору. Колаген є незамінним елементом кісток, хрящів і сухожиль, оскільки він забезпечує їх еластичність і міцність. У медицині желатин використовується для лікування різних захворювань суглобів, а також для відновлення пошкоджених кісткових і хрящових тканин.

На сьогоднішній день желатин активно застосовується не тільки в харчовій індустрії для виготовлення десертів, напівфабрикатів і цукерок, але і в косметології. Оскільки продукт містить вищезгаданий колаген, його досить активно використовують у процедурах, які сприяють розгладженню зморшок і підтягування овалу обличчя.

Фармацевтична промисловість задіює желатин для виготовлення оболонок різних лікарських препаратів.

Як отримують желатин

Продукт має тваринне походження і видобувається з сухожиль, шкур та кісток великої рогатої худоби і свиней. Саме в цих частинах тіла тварин міститься найбільша кількість колагену. За допомогою тривалої термообробки з колагену отримують глютин. Після випаровування води утворюється желейна маса, яку розрізають на шматки і піддають сушінню.

Желатин харчовий випускається в листовому або подрібненому вигляді, і в ньому присутні такі елементи:

Однією з амінокислот, що містяться в желатині, є гліцин. Він одночасно заспокоює і тонізує нервову систему, а також має антитоксичну та антиоксидантною дією. Амінокислоти пролін і лізин здатні поліпшити зовнішній вигляд волосся, нігтів, шкіри і зміцнити сухожилля і зв’язки.

Плюси і мінуси желатину

Європа дізналася про желатині ще кілька століть тому. Однак тоді продукт мав мало спільного з тим желатином, який використовується у сьогоднішньої промисловості, і представляв собою «риб’ячий клей» молочної забарвлення, отриманий з повітряного міхура осетрових риб. Довгий час йому не знаходилося особливого застосування аж до середини XX століття, коли продукт стали активно використовувати у сфері харчової, фармацевтичної та косметичного виробництва.

Желатин володіє такими якостями, як користь і шкоду. На даний момент ця теза є предметом активних дискусій, і однозначну відповідь на питання про ступінь впливу продукту на організм дати складно. До позитивних властивостей желатину відносять наступні фактори:

Вважається, що желатин здатний надати підтримку пацієнтам, страждаючим від артритів, артрозів і захворювань шлунково-кишкового тракту. Продукт активно використовується в косметологічної індустрії для виготовлення різних засобів, спрямованих на розгладження зморшок і омолодження шкіри.

Здатний заподіяти желатин шкоду? Так, у ряді випадків він протипоказаний:

Варто знати, що сучасне інтенсивне тваринництво передбачає використання величезної кількості гормонів і сильних антибіотиків, які покликані збільшити масу тіла тварини. Причому вони відкладаються переважно в кістках і сухожиллях свиней і великої рогатої худоби. Тому людина, що вживає в їжу желатин, отриманий таким шляхом, сам того не відаючи, з’їдає справжній концентрат хімічних сполук, які можуть завдати серйозної шкоди організму.

Люди, які стежать за своїм здоров’ям, повинні звернути увагу на альтернативи желатину, користь якого є досить спірною. Тим більше що на сьогоднішній день на прилавках магазинів можна без праці знайти відмінні замінники даної добавки, що володіють натуральним походженням і мінімальною кількістю побічних ефектів.

Агар-агар – рослинний аналог желатину

З малайської мови це дещо незвичне назва перекладається як «желе». Продукт отримують шляхом екстракції бурих і червоних водоростей, що ростуть у водах Білого і Чорного морів, а також у Тихому океані. Агар-агар являє собою суміш особливих полісахаридів, води, мінеральних солей і агаропектіна, яка надходить у продаж у вигляді пластин, пластівців або безбарвного порошку.

Продукт володіє наступними перевагами перед желатином:

Водорості, з яких виготовляється агар-агар, славляться високим вмістом фукойдану. Це речовина дуже важливо для жінок, оскільки перешкоджає виникненню і розвитку раку молочної залози. Згідно з нещодавнім дослідженням, в деяких випадках фукоїдан здатний навіть повністю зупинити захворювання. Японські жінки регулярно вживають цей продукт з водоростей, в результаті чого країна знаходиться на одному з останніх місць за кількістю хворих на рак грудей.

Агар-агар можна використовувати в кулінарії як повноцінну заміну желатину, оскільки його желеобразующее речовина значно сильніше. Щоб повністю розчинити цю добавку, її потрібно залити водою і нагрівати до температури 100º. Після охолодження до 40º рідина перетворюється на гель або желе пружне.

Агар-агар можна для приготування зефіру, мармеладу, різних десертів і багатьох інших продуктів. Єдиним протипоказанням можна назвати невелику проносну дію.

Інші альтернативи

Караген – має не настільки сильним желюючою ефектом, як агар-агар, однак він відмінно підходить для приготування різних страв і напоїв. Це речовина добувають з водоростей під назвою «ірландський мох» (ростуть поблизу берегів Ірландії). У 2014 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) провела дослідження, згідно з яким постановила, що караген абсолютно безпечний для людини і навіть може використовуватися в харчуванні новонароджених дітей.

Гуарова камедь синтезується з гуаровых бобів і є чудовою альтернативою желатину, цей продукт може похвалитися чудовими желирующими властивостями. Речовина практично не всмоктується в організмі людини, а при вживанні знижує апетит і зменшує рівень холестерину в крові.

Органічна сполука пектин добувають з цитрусових, яблук, цукрових буряків, соняшнику. У природі пектин міститься у великих кількостях у фруктах і овочах. Це речовина не засвоюється в кишечнику і є відмінним ентеросорбентом.

Використовуйте в їжу рослинні аналоги харчового желатину. Їх багато, всі вони виготовлені з рослинних складників. Харчуйтеся правильно, якісно, різноманітно. Нехай ваш раціон харчування становлять лише натуральні і нешкідливі продукти!



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Користь для організму і протипоказання до застосування чорноплідної горобини

Зміст статті: Користь і застосування чорноплідної горобини Заготівля продукту Недоліки чорноплідної горобини Природа дає людині величезну кількість різноманітних продуктів для підтримання здоров’я і зцілення від різних хвороб. Одним з таких…

Користь для організму і можлива шкода імбиру

Зміст статті: Корисні властивості Імбир для схуднення Застосування в косметології Протипоказання Імбир – досить поширений і специфічний продукт. Проте завдяки своєму аромату і смаковим якостям, він має досить багато шанувальників….

Користь для організму вітаміну В5 та його джерела

Зміст статті: Джерела пантотенової кислоти Для чого організму потрібен вітамін? Пантотенова кислота в косметології і дерматології Скільки кислоти слід споживати? Пантотенова кислота (вітамін В5) – чутливий до нагрівання водорозчинний дипептид,…