Тільки для справжніх пані!

Користь кальцію для вашого організму

Користь кальцію для вашого організму

Як відомо, людський організм в середньому на 70% складається з води, а решту складають органічні і неорганічні речовини. Однак мало хто знає, що з неорганічних речовин максимальну частку займає кальцій: 1,5% маси нашого тіла припадає саме на цей хімічний елемент. Іншими словами, в організмі середньостатистичного людини міститься близько кілограма даного мінералу. Ця цифра змушує замислитися: чим корисний кальцій і чи він може завдати шкоди організму.

Кальцій і його значення для людини

У нашому тілі кальцій виконує наступні функції:

Таким чином, користь кальцію очевидна: цей елемент є не лише структурною складовою нашого організму, але і визначає якість роботи багатьох його систем життєдіяльності. Люди, які серйозно ставляться до свого здоров’я, повинні постійно стежити за наявністю достатнього обсягу даного мінералу в своєму раціоні. Особливо це актуально для вагітних і годуючих жінок, дітей, а також тих, хто досяг віку 35 років. Справа в тому, що, згідно з фізіології людини, до 25 років кальцій накопичується організмом, а після 35 – його запаси починають зменшуватися. Це явище відчутно у жінок після 45 років: внаслідок зміни гормонального фону цінний елемент інтенсивно вимивається з організму, що може завдати значної шкоди в майбутньому.

Внаслідок дефіциту кальцію можуть розвинутися такі неприємні симптоми захворювання:

Для того щоб виключити шкоду, яку можуть завдати ці захворювання, необхідно вже в молодому віці стежити за дотриманням норми споживання мінеральних речовин.

Як заповнити запас кальцію

Вважається, що кальцієм багаті в основному молочні продукти. Однак сьогодні продаються в магазинах молочних продуктів мало користі, тому в якості джерела мінералів краще вживати, наприклад, водорості: морська капуста і спіруліна мають у складі близько 1 г кальцію на 100 г продукту. Іншими рослинними джерелами також є: бобові (квасоля, горох), горіхи і насіння (мигдаль, кунжут), зелень (шпинат, петрушка, селера), овочі (броколі, цвітна капуста), фрукти (курага, яблука).

Поповнити запаси кальцію дуже просто в літній час: достатньо їсти такі продукти, як кріп, виноград, абрикоси, селера, петрушка і шпинат. Щоб не завдати шкоди своєму організму внаслідок нестачі цього елемента взимку, вживайте мед, сухофрукти і мигдаль.

Варто також відзначити, що перешкоджають засвоєнню кальцію: шоколад, какао, кава, щавлева кислота. При дефіциті цього мінералу слід зменшити споживання зазначених речовин, інакше не вся користь кальцію буде засвоєна організмом.

Особливості засвоєння кальцію

Добова норма мінералу становить близько 1000 мг. Однак просто вживати багаті цим елементом продукти не достатньо, треба знати особливості його засвоюваності. Важливо пам’ятати, що всмоктування кальцію залежить від таких елементів, як калій, магній і фосфор, а також від наявності вітаміну D. Крім того, для кращого засвоєння їжа повинна бути збалансована за вмістом жиру: оптимальним вважається 1 г жиру на 10 мг мінералу.

Незважаючи на важливість щоденного споживання кальцію, надмірна його кількість може завдати шкоди, як і його недолік. Надлишок цього елемента в організмі може виникнути внаслідок порушення його обміну або при надмірному надходженні з їжею: не слід приймати більше 2,5 г цього мінералу в добу. При його надлишку можуть виникнути такі симптоми: втома і погіршення уваги, порушення роботи нервової системи, біль у м’язах і кістках.

Якщо ви знаєте, чим корисний кальцій, які продукти їм багаті і в чому шкода від його надлишку, то зможете без праці піклуватися про своє здоров’я. Оптимальний вміст кальцію у вашому раціоні дозволить зберегти красу волосся, зубів і нігтів, а також благотворно позначиться на роботі серцево-судинної, нервової і травної систем організму. Якщо приділяти увагу наявності необхідних мінералів в їжі, вас рідше будуть відвідувати різного роду захворювання, не будуть турбувати проблеми з м’язами і суглобами, налагодиться робота практично всіх систем життєзабезпечення.