Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода вівсяних висівок для здорового харчування

Користь і шкода вівсяних висівок для здорового харчування

Висівки — тверда зовнішня частина зерна, очищеного від полови. Для більш тривалого зберігання зерна цю оболонку видаляють, так як вона містить моно — і поліненасичені жирні кислоти (разом з насиченими на них припадає до 7% маси висівок з вівса). А ось для нашого здоров’я вони необхідні. Користь вівсяних висівок також пояснюється багатим енергетичних, амінокислотним, вітамінним і мінеральним складом. Без них зерно перетворюється в джерело тільки вуглеводів. Саме тому відрубні і цільнозернові продукти продовжують набирати популярність серед прихильників здорового харчування.

Розглянемо нижче, як використовувати вівсяні висівки. Користь і шкода від вживання цього продукту можуть залежати від різних чинників, про які йтиметься у статті.

Склад і цілющі властивості

Вівсяні висівки впливають на весь організм. Це відбувається завдяки наступним компонентам.

Важливо: харчові волокна знижують глікемічний індекс всіх углеводосодержащих продуктів, що особливо актуально для діабетиків. (Хоча різких коливань рівня цукру в крові варто уникати навіть здоровим людям, щоб це здоров’я залишилося з ними на довгі роки.)

З’ясуємо, як вживати вівсяні висівки, щоб вони принесли здоров’ю бажаний ефект і непомітно вписалися у ваші звичні страви.

Способи приготування і вживання

Якщо ви вирішили збагатити свій раціон цим продуктом, залишилося вибрати, в якій формі він більше доведеться вам за смаком.

Вівсяні висівки мають властивість насичуватися вологою, і їх обсяг при цьому зростає в 25 разів. Саме тому вони корисні для детоксикації організму. Однак, щоб не ускладнювати роботу травної системи, краще попередньо замочити їх у воді або соку.

Можна додавати вівсяні висівки сухими в процесі приготування каш, супів, тіста для хліба, піци, кексів, печива або млинців.

Краще починати з невеликих обсягів вживання висівок, достатньо однієї чайної ложки. Потім цю кількість можна збільшувати, але не більше 30 г на добу. Слід пам’ятати, що при цьому потрібно пити багато води — близько 2 літрів в день.

Рецепт страви з висівками

1 столову ложку висівок з вечора поставте настоюватися на 0,5 л води. Вранці змішайте півбанана, 1 чайну ложку шроту розторопші, 2 столові ложки вівсяних пластівців і 1 столову ложку меду, потім все це залийте водою з висівками (щоб вона тільки покривала отриману масу) і подрібніть блендером. Далі додайте воду, що залишилася з вівсяної лушпинням і перемішайте (можна теж блендером). Смачний, швидкий і здоровий сніданок готовий. Регулярне вживання вранці вівсяного смузі допоможе поліпшити здоров’я.

Протипоказання

Як би не були корисні вівсяні висівки, грубі харчові волокна можуть посилити захворювання або розлади:

Здатність вівсяних оболонок абсорбувати як токсичні, так і поживні речовини, при тривалому застосуванні може спровокувати розвиток або прогресування остеопорозу. Варто розмежувати прийом ліків від вживання висівок як мінімум шістьма годинами або ж зовсім не приймати в одному періоді і те, і інше.

Можливу шкоду

У вівсяних висівках, як і в багатьох злаках, містяться фітати (солі фитиновой кислоти). Вони заважають засвоюватися заліза, кальцію та інших мінералів, порушують функціонування ферментів, наприклад, пепсину, трипсину та амілази.

Традиційні рецепти страв із зерна у багатьох народів припускають його попереднє замочування перед приготуванням. Це необхідно, щоб активізувати процес ферментації і зруйнувати фитиновую кислоту. Подібним чином на неї впливає і термообробка. Тому, якщо ви заливаєте висівки на ніч чи використовуєте їх у випічці, вам не про що турбуватися.

Які висівки краще купувати?

Вівсяні висівки бувають у вигляді порошку, хрустких гранул і хлібців, а також у таблетках. Екструдовані висівки навряд чи настільки ж корисні, як просто подрібнені оболонки зерен вівса, пройшли мінімальну обробку. Адже процес екструзії передбачає нагрівання і видавлювання густої пасти на основі якого-небудь продукту. А висока температура і тиск частково позбавляють вівсяний продукт його корисних властивостей.

Висновки

Сподіваємося, ви знайдете свій варіант вживання вівсяної лушпиння, найсмачніший і зручний. А через деякий час з подивом виявите, що черговий крок до правильного харчування вже стала вашою звичкою! Нехай ваш шлях до здоров’я буде легким і приємним. А наш сайт вам в цьому допоможе.