Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода від вживання глоду

Користь і шкода від вживання глоду

Глід відноситься до високорослим чагарників або невеликих дерев. Завдяки його красивому цвітінню і насиченого кольором ягід власники заміських будинків часто використовують цю рослину в декоративних цілях для пожвавлення екстер’єру. Але користь чагарнику виходить далеко за межі декоративності, а шкода – мінімальний.

Роль у народній медицині

Як і багато натуральні ягоди, плоди глоду містять у своєму складі величезна кількість вітамінів і корисних мікроелементів, а тому активно застосовуються в народній медицині. Цією рослиною лікують багато захворювань, пов’язаних з серцево-судинної, травної, центральної нервової системами. На основі глоду навіть роблять спеціальні маски, що поліпшують стан шкіри голови і волосся. Користь продукту незаперечна і для абсолютно здорових людей, адже періодичне вживання ягід глоду може підвищувати настрій і життєвий тонус, а також служити профілактикою багатьох хвороб.

А може це рослина приносити шкоди організму? Існує ряд протипоказань до вживання плодів глоду. До них відносяться:

Також потрібно побоюватися зловживати ягодами глоду безпосередньо перед водінням транспортного засобу, так як вони заспокоюють ЦНС, а значить, уповільнюють швидкість реакції.

Використання для зміцнення серцевого м’яза

Плоди глоду криваво-червоного часто використовують для профілактики хвороб серцево-судинної системи і їх лікування. Відвари з глоду рекомендують лікарі після перенесення серцевих захворювань, причому як у прямому, так і в образному сенсі цих слів. Квіти цієї рослини застосовують для зміцнення серцевого м’яза, нормалізації пульсу, розширення кровоносних судин. Лікувальні настої для серця з використанням глоду легко приготувати самостійно, але щоб точно знати, що вони не принесуть вам шкоди, потрібно проконсультуватися з лікарем.

Рецепт стабілізуючого настою для серця: столову ложку квіток глоду слід залити однією склянкою води і дати напою настоятися протягом години. Вживати настій необхідно щоразу перед їжею. Також можна приготувати кілька порцій відвару, але пам’ятайте, що при зберіганні у холодильнику він може простояти не більше 24 годин.

Застосування в якості заспокійливого засобу

Відомо, що глід має седативну і заспокійливим ефектами, а тому відвар з плодів цієї рослини призводить до нормалізації сну і зміцненню нервової системи людини, а також сприяють поліпшенню стану гіпертоніків. Але людям з постійно низьким тиском варто відмовитися від вживання таких засобів, оскільки вони можуть завдати шкоди організму. Якщо ж у вас немає таких протипоказань, візьміть собі на замітку простий і незайманий заспокійливий відвар з глоду.

Приготуйте для себе спеціальний трав’яний збір із засушених рослин, який може зберігатися досить довго (протягом декількох років). Сюди можуть входити не тільки квіти глоду, але і корінь валеріани та пустирника, звіробій, чебрець, м’ята, меліса, іван-чай та інші улюблені вами ароматні трави. Кожен раз перед сном або в моменти нервового збудження таку суміш слід заварювати замість чаю.

Рослина для нормалізації рівня цукру в крові

Для лікування початкових стадій діабету неможливо придумати кращого ліки, ніж здорова дієта, спортивний спосіб життя, а також настої з лікарських трав, що сприяють нормалізації обмінних речовин в організмі. Відвари з плодів глоду не принесуть шкоди діабетикові при відсутності протипоказань до вживання рослини, але проконсультуватися з лікарем перед прийомом ліків, все-таки варто.

Рецепт цілющого відвару при діабеті: візьміть по 10 грам ягід глоду, плодів шипшини і чорниці, а також 15 грамів сушеного кореня цирконію. Перемішайте все і залийте окропом. Приймати такий відвар варто кожен раз безпосередньо перед їжею. Готувати настій у великих кількостях за один раз не варто, оскільки він може зберігатися не більше доби.

Самостійний збір рослини

Сьогодні глід рідко можна побачити в продуктових магазинах і супермаркетах. В основному плоди цієї рослини продаються в аптеках засушеними, а то і зовсім дрібно перемеленими для більшої зручності застосування їх у лікувальних відварах. Але наскільки б ми не довіряли аптечної продукції, придбані там товари, хоча і не принесуть людині шкоди, однак завжди мають фармацевтичний «душок». Тоді як самостійно зібрані плоди не тільки подарують очевидну користь нашому здоров’ю, але й зігріють серце приємними спогадами про літні днинки. Тому якщо біля вашого будинку ростуть кущі глоду, можна скористатися наданим шансом і заготовити певну кількість плодів на зиму, щоб мати можливість навіть у самі морозні дні насолоджуватися ароматними і корисними відварами.

Пізньою весною починають розпускатися квіти глоду, і хоча в первозданному вигляді вони не вживаються в їжу, стверджують, що настої з цих плодів можуть бути навіть корисніше відварів з ягід. Але, приступаючи до збору таких кольорів, головне – знати міру. Слід все-таки залишити на кущі досить суцвіть, щоб восени мати можливість насолодитися смаком чудових ягід глоду.

Заготівля глоду на зиму складається з трьох етапів:

  • На першій стадії потрібно акуратно зірвати або зрізати плоди.
  • Далі слід покласти зібраний матеріал на папір і залишити його сушиться під сонцем. Можна також використовувати в цих цілях спеціальну сушарку для фруктів і ягід.
  • Коли плоди висохнуть, потрібно пересипати їх у спеціально відведену посуд: скляні банки, контейнери або навіть мішки.
  • Застосування в кулінарії

    Ягоди глоду досить інтенсивно застосовуються в кулінарії, оскільки вони мають привабливий і апетитний зовнішній вигляд, а також приємний кислуватий смак. Тому тим господиням, яким пощастило мати кущик цієї рослини недалеко від будинку, напевно відомо кілька простих у приготуванні рецептів, в яких використовуються плоди глоду.

    На основі дозрілих плодів роблять начинки для пирогів і булочок, варять різноманітні відвари, морси і компоти, закривають варення та джеми. В їжу використовують також зацукровані ягоди глоду. Шкода помірне вживання таких страв може принести хіба що людям з алергічною непереносимість продукту.

    Пропонуємо вашій увазі неймовірно простий рецепт чудового кисло-солодкого ласощі з глоду, яке не залишить байдужим нікого з ваших домочадців або гостей будинку.

    Для приготування вам знадобляться:

    Трохи підігрійте мед і занурте в нього ягоди. Вийшло ласощі покладіть на блюдо і дайте йому трохи підсохнути. Приготовлені таким чином плоди глоду не несуть ніякої шкоди для здоров’я, а, навпаки, дуже корисні і приємні на смак. Будьте щасливі!