Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода від кабачків

Користь і шкода від кабачків

Кабачок – невибаглива рослина сімейства гарбузових, яке є на городі практично у кожного дачника. Батьківщиною цього зеленого плода вважається Мексика. Новий овоч іспанські завойовники привезли в Європу разом з картоплею і тютюном. І досить швидко він знайшов популярність.

У кабачка немає певного яскравого смаку або запаху. Господині часто порівнюють його з губкою, яка вбирає всі смаки інших інгредієнтів, що потрапили з ним на одну сковорідку. Тим не менш, у кабачка багато шанувальників. В інтернеті можна знайти величезну кількість самих різноманітних страв, від простих до вишуканих по приготуванню цієї рослини. Як правило, сирі овочі не вживають в їжу, але вони надзвичайно смачні в тушкованому вигляді і при запіканні.

Чим же викликана така популярність кабачків? – В першу чергу, феноменальною здатністю не втрачати корисних властивостей при термічній обробці. Кабачки, користь і шкоду яких давно досліджені вченими, займають одне з перших місць за рейтингом корисності серед інших овочів.

Склад і корисні властивості

Кабачок – один з лідерів серед низькокалорійних продуктів. На 100 грам ваги він містить всього 22 ккал. На 75% сирої кабачок складається з м’якоті з великим вмістом клітковини, вітамінів, цінних речовин. М’якоть цього овоча надзвичайно корисна для організму людини:

Завдяки своїй м’якоті кабачок, як щітка, очищає нашу травну систему. Жовчогінні властивості допомагають при хворобах печінки. А здатність до виведення з організму людини солей можна назвати одним з найбільш корисних властивостей овоча. Плоди допомагають очистити суглоби, корисні при артриті і артрозі. Корисні кабачки і для нирок, адже вони сприяють виведенню зайвої рідини з організму і регулюють водний баланс. Є прекрасним засобом проти ранкових набряків. Також кабачки рекомендують використовувати при отруєннях метою детоксикації.

Кабачок може використовуватися в раціоні діабетиків у зв’язку з низьким вмістом вуглеводів. А низька калорійність дозволяє використовувати його, в тому числі, і в цілях зниження ваги і боротьби з ожирінням. Вживання овоча викликає відчуття ситості, допомагає зменшити порцію і уникнути зайвого прийому калорійних страв.

Сирі кабачки містять у своєму складі:

Внаслідок високого вмісту бета-каротину кабачок можна назвати овочем, підтримує молодість. Бета-каротин уповільнює процеси старіння, зміцнює імунітет, відновлює зір, а також підтримує здоров’я волосся і нігтів. Дуже важливий цей вітамін для зростаючого організму дитини.

Прикорм для немовлят

Ні, краще овочу для прикорму, ніж кабачок. Крім того, що цей овоч містить багато корисних мікроелементів, він ще і гіпоалергенний. Вводити кабачок в раціон малюка слід поступово. Відберіть тільки молоді плоди, перевірте, чи не пошкоджена у них шкірка, ретельно почистіть і поріжте. Не забудьте вимочити приготовану м’якоть як мінімум протягом години для виведення пестицидів, які могли застосовуватися для підживлення грунту.

Для прикорму немовляти кращий спосіб приготування – це пароварка. Варити не менше 15 хвилин, після чого збити в блендері до однорідної маси. Якщо пюре буде занадто густим, можна розбавити його декількома краплями зцідженого грудного молока. При першому прикорму давайте дитині не більше половини чайної ложки. Уважно спостерігайте за самопочуттям дитини. При будь-якій зміні стільця немовляти з прикормом слід почекати, його кишечник ще не готовий засвоювати корисні речовини. Якщо ж прийом пюре не вплинув на ШКТ, то можна буде збільшити порцію.

Кабачки «бережуть» свої корисні властивості при тривалому зберіганні, тому якщо ви плануєте почати прикорм взимку, плоди цього овоча можна охолодити і залишити в морозилці, загорнуті в поліетиленовий пакет.

Обмеження при вживанні

Кабачок – практично єдиний овоч, який не рекомендують вживати в сирому вигляді, так як в такому вигляді він може сильно дратувати слизові оболонки. Сирі кабачки будуть однозначно шкідливі для людей з захворюванням шлунку, такими як гастрит чи виразкову хворобу. Проконсультуватися з лікарем (за вживання в їжу кабачків) рекомендують і при нирковій недостатності. Пов’язано це з високим вмістом калію в овочі. При такому недугу виведення калію з організму порушується, і зловживання може призвести до його накопичення та подальшої інтоксикації організму.

Не рекомендується готувати кабачок шляхом обсмажування в маслі, так як це овоч як губка вбере в себе всі жири і канцерогени. Найкорисніший спосіб приготування кабачка – це запікання. Він не втратить свої корисні властивості і буде максимально корисний для вашого здоров’я.



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Користь і шкода кукурудзяного масла

Зміст статті: Що в складі? У чому проявляється користь для здоров’я? Догляд за шкірою і волоссям Чи Існують протипоказання? Кукурудзяна олія, користь якого була давно помічена в області косметології, позитивним…

Користь і шкода кінзи

Зміст статті: Застосування в медицині Застосування в кулінарії Рецепти страв з кінзою Кому не рекомендовано вживання Кінза, користь і шкоду від вживання якої вивчалися ще в стародавні часи, має багатий…

Користь і можлива шкода маслин для людини

Зміст статті: Оливки: чорні або зелені? Склад продукту Чим корисні маслини для здоров’я та краси Застосування для схуднення Протипоказання Продукт в кулінарії Салат з чорними оливками Оливковий соус У всі…