Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода від червоної калини

Користь і шкода від червоної калини

Широко використовується в народній медицині як загальнозміцнюючий засіб калина, користь і шкода її добре вивчені і детально описані в медичних довідниках. Її лікувальна сила міститься в неповторній суміші активних компонентів, які виявлені в складі соку ягід.

Калина має різні за смаком ягоди, і її сік може бути гірким або кисло-солодким. Гіркий смак калині надає глікозид вібурнін, який підвищує згортання крові, має судинозвужувальними властивостями і стимулює жіночу статеву систему. Його присутність є причиною протипоказання до прийому при деяких станах здоров’я.

У свіжому вигляді ягоди мають сильно вираженим лікувальним ефектом, і це властивість не дозволяє приймати препарати калини у великих кількостях. Після термічної обробки частина активних речовин розпадається, і це дає можливість вживати калину у великих кількостях, якщо приготувати з неї джем, компот, морс. Напої з калини, що пройшла термічну обробку, можна давати дітям. Ягода не викликає алергічних реакцій, що дозволяє використовувати її в дитячому меню.

Чим корисні свіжі плоди

Червона Калина в своїх плодах має велике процентний вміст пектину. Він стабілізує обмінні процеси в організмі і здатний знижувати рівень поганого холестерину. Завдяки пектину напої з калини покращують перистальтику кишок та нормалізують периферичний кровообіг.

Пектин в плодах дозволяє соку благотворно впливати на процеси, пов’язані з очищенням організму від інтоксикації. Його обволікаючі та в’яжучі властивості поліпшують стан травної системи при колітах. Свіжий сік калини діє як засіб, що володіє протизапальною властивістю, що знімає хворобливі відчуття в животі. Органічні кислоти, вітаміни, дубильні речовини поліпшують здоров’я людини в цілому.

Ягода містить у великій кількості вітаміни А і Є. Таке життєво важливе з’єднання необхідно для нормального зору і вважається незамінним для підтримання в доброму стані шкіри, волосся і нігтьових пластин. Вітаміни беруть участь в регенераційних процесах, підвищують опірність організму інфекціям, які активно атакують людини в осінньо-зимовий період. Школярі, що вживають морс з калини, мають підвищену працездатність і розумову активність.

Калій, який міститься в ягоді, сприятливо впливає на роботу серцево-судинної системи. Він сприяє виведенню з клітин води та очищує нирки. Магній – життєво важливий компонент, який потребує організм будь-якої людини. Він потрібен дітям для формування кісткової тканини і сприяє нормальному травленню. Ягода і напої з неї, такі як морс і компот, допомагають боротися з застудами і захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Ягідне пюре можна використовувати в косметологічних цілях. З нього роблять маску для обличчя та рук при зрілої і втомленою шкірі.

Як можна приготувати калину?

Всі продукти з соку калини гарні для підтримання здоров’я людини при зниженні захисних функцій організму. Ягоду часто сушать до твердого стану при температурі 40-50 градусів, щоб потім використовувати для приготування лікарських форм. Настій сухої ягоди буде корисний для тих, хто страждає захворюваннями серцево-судинної системи.

Червона калина мало їстівна в натуральному вигляді. Її смакові якості (від горького до кисло-солодкого) не дозволяють довгий час ласувати плодами. Ягоду з гірким смаком заморожують, а потім роблять з неї компот або морс, додаючи в напій цукор або мед. Після термічної обробки значна частина гіркоти з соку йде. Сік гіркого ягоди можна переварити з цукром, щоб отримати джем, який можна вживати із чаєм або просто так. Його кип’ятять не більше 5 хвилин, а потім розливають гарячим в стерилізовані скляні судини і закупорюють стерильними кришками.

З кисло-солодких плодів вичавлюють сік, який змішують з цукром і зберігають у холодильнику, не піддаючи термічній обробці. Цукор просто висипають в сік і дають йому можливість розчинитися, для цього суміш постійно перемішують дерев’яною лопаткою. Після повного розчинення отриманий сирої джем фасують в стерильний посуд і зберігають у холодильнику.

Невелику кількість сирого джему можна використовувати, щоб приготувати морс, який приймають в обмежених кількостях, щоб не нашкодити організму надлишком поживних і лікарських речовин.

Заморожена ягода може використовуватися тривалий час. Її перетирають через сито і готують:

Кисло-солодкі ягоди можна перетирати і готувати з отриманого пюре начинки для пиріжків, змішуючи рідку субстанцію з крохмалем.

Малюкам від півроку вже можна давати морс і компот із соку калини в невеликих кількостях. Після термічної обробки значна частина глікозиду вибурнина розпадається, і компот стимулює імунітет без шкоди здоров’ю. Роблячи напій, потрібно стежити, щоб пиття не мало занадто насичений смак. Корисно приймати сік з різних ягід, в рівних частках змішаних з медом, щоб нормалізувати обмінні процеси і наситити організм аскорбіновою кислотою.

Коли плоди протипоказані

Цілющі властивості соку плодів калини можуть зовсім по-різному впливати. В деяких випадках вони можуть бути шкідливі для здоров’я через індивідуальній непереносимості компонентів. Є протипоказання для вживання ягоди і продуктів, зроблених з неї.

Калину шкідливо їсти вагітним жінкам, оскільки в ягоді є фітогормони. Глікозид вібурнін, що міститься в соку, тонізує стінки матки і може спричинити передчасні пологи або перервати вагітність на ранніх термінах. Протипоказання до прийому компотів і морсів з калини поширюються на весь термін вагітності, щоб не нашкодити жіночому організму.

Не слід приймати сік ягоди людям, які мають в анамнезі хронічні захворювання нирок. Протипоказання поширюються на людей, які страждають підвищеною кислотністю шлункового соку.

Калину навіть після термічної обробки можна вживати, якщо в анамнезі є захворювання крові. Людям з такими діагнозами слід обговорювати індивідуальний список продуктів з лікарем, тому що навіть морс і компот можуть мати протипоказання.