Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода цитруса бергамоту

Користь і шкода цитруса бергамоту

Напевно багато чули про таку рослину, як бергамот. Але що вона собою представляє і як його використовують, крім додавання в чай, знають не всі.

Звідки взявся цей цитрус

Це чудове рослина прийшло до нас з Південно-Східної Азії. У природі в «чистому вигляді» воно не зустрічалося, а було отримано шляхом схрещування людиною. Батьками майбутнього бергамоту стали два представника цитрусових — цитрон і помаранча.

Вийшло рослина чимось нагадує лимон, має специфічні плоди грушоподібної форми та характерні для всіх цитрусових шкірясті, щільні листя яйцевидно-витягнутої форми, з загостреним кінчиком. Квітки також відразу видають його приналежність до цитрусам — вони схожі на апельсинові, але, на відміну від них, можуть бути не тільки білим, але і пурпурними. У висоту дерево може витягуватися до 10 метрів.

Вважається, що свою назву рослина отримала від груш сорту Бергамот, дуже схожих за формою плоду. Є й інші тлумачення. Наприклад, що родоначальником імені став італійське місто Бергамо, в околицях якого бергамот активно культивували.

Як корисна рослина, бергамот, користь і шкоду якого добре вивчені, використовується в промислових масштабах вже майже 4 століття і знаходить широке застосування в різних сферах життя людини.

Використання

Корисні властивості бергамоту засновані на використанні ефірного масла, що отримується з цієї рослини. Воно має гіркуватий присмак, властивий всім частинам бергамоту, і дуже приємний тонкий аромат. Отримують масло не тільки з шкірки плодів, але і з листя і квітів бергамоту. Таким чином, він корисний весь час вегетації, а не тільки при плодоношенні.

Масло знаходить застосування в різних областях діяльності, але використовується не тільки воно, але й сам плід. Він відрізняється гірким присмаком, це своєрідний «подарунок» від батька — помаранчі, який ще іменують гірким апельсином. Однак його корисні властивості і тонкий аромат приваблюють людей, і вони стали використовувати його в їжу – в чаї і не тільки.

Застосування бергамоту:

Кому протипоказаний

Незважаючи на численні корисні властивості, бергамот має і протипоказання. Уникати його слід у таких випадках:

Також протипоказання поширюються на використання ефірного масла в чистому вигляді. Його обов’язково потрібно розбавляти одним з основних масел, наприклад, оливковою або мигдальним.

Так як бергамотове масло — найсильніший фотосенсибілізатор, то в список протипоказань входить заборона використовувати концентрат перед виходом на вулицю — можна заробити сильні сонячні опіки.

Замінник

Дуже часто бергамотом дачники і квітникарі називають зовсім інша рослина, що не має нічого спільного з цитрусовими. Це монарда – красиво квітуча садова рослина, трава якого має запах, надзвичайно схожий на аромат бергамотового масла. Цей факт, а також цілющі властивості рослини зробили його популярним у себе на батьківщині, в Північній Америці. Місцеві жителі використовували монарду як чай, збираючи листочки і квітки і заварюючи їх. У чаї повністю розкривався аромат рослини, а у відвар надходили цілющі речовини. Ним лікували дрібні рани, полоскали горло, вживали всередину як вітамінний і загальнозміцнюючий засіб. Називався такий напій «чай освего» назви індіанського племені, у якого білі поселенці запозичили рецептуру.

Нам звичніше чай Ерл Грей. Щоб уникнути руйнування масла, такий чай заварюють не крутим окропом, а так званим » білим ключем. Це стан, коли вода починає закипати і в ній утворюється безліч дрібних бульбашок, чого вона стає білою. Такої температури достатньо для заварювання, при цьому вона не позначається на чаї негативно, і напій повністю зберігає свій специфічний смак та аромат. І все ж, незважаючи на користь бергамоту, Ерл Грей залишається не найкориснішим напоєм, як і інші чорні чаї, через наявність у складі кофеїну.